Навиците на най-богатия човек на планетата

Новини

източник: profit.bg

Основателят на Amazon Джеф Безос оглави класацията на най-богатите американци Forbes 400 за първи път от 1994 г. и стана най-богатият човек в света през 2018 г. В следващите редове ще разкажем по какви правила се води той, какви са навиците и ритуалите му.

Досаден специалист по информатика и електротехника, както се определя сам Безос, той можеше да работи на Уолстрийт, но решава бъдещето му да бъде в ненадеждните перспективи на онлайн стартъпите.

През 1995 г. се появява онлайн магазинът за книги Amazon, който впоследствие се превръща в империя и в момента търгува не само с книги, но и с всякакви други стоки – от обувки до битова техника. Без Amazon мнозина американци не могат да си представят живота.

Бит и нрави

Най-богатият човек в света вярва в качествения сън. Всяко утро той се събужда без будилник. Денят му започва с приготвянето на „здравословна“ закуска за съпругата и писателка Макензи Безос.

Те са женени вече 24 години. До запознанството си с Макензи Безос неведнъж се опитва да подреди личния си живот. Дори ходи на срещи на сляпо. Той искал не само да се сдобие с партньор в брака, но и с вдъхновител.

Сутрешните часове Безос посвещава на семейството, съпругата и четирите им деца. След това отива на работа.

Правилото на двете пици

Безос не се чувства добре по време на съвещания на директори или срещи с инвеститори. Поради това се стреми да намали количеството на тези мероприятия, съкращавайки времето, което им отделя, до 6 часа годишно.

Той организира срещи по правилото на двете пици – ако групата от събрали се хора не може да се засити с две пици, събранието няма да се състои. Ако не можете да нахраните екип с две пици, значи хората са прекалено много, смята Безос.

Гастрономични причудливости

Милиардерът има необичайни хранителни навици. Той обича, когато погледне менюто в ресторант, да избере онова, което сякаш никой никога не би избрал.

Още един ритуал, свързан с хранене – миенето на съдове. Безос никога не пропуска това. Почти съм убеден, че това е най-сексуалното нещо от всички, които правя, казва милиардерът.

Звезден път

Amazon в момента не само търгува със стоки, но и се занимава със създаването на развлекателно съдържание. Става дума за сериали. През 2016 г. шефът на най-големия онлайн магазин дори се снима в една от частите на „Звезден път. Безкрайност“.

Космическо хоби

Безос има страст към безкрайността на космическите простори. Той търси потънали части от ракета на NASA в дълбините на океана. Често взима на пътешествията със себе си своите деца.

Милиардерът се опитва и да даде своя принос за развитието на космическата индустрия. Той притежава аерокосмическата компания Blue Origin, която създаде през 2000 г. Целта й е да развива космическия туризъм.

Под ръководството на Безос Blue Origin планира полет до Луната с прилуняване през 2020 г. „Космосът е финалната граница. Ще се срещнем там“, каза веднъж богаташът.

Почти Тони Старк

Гардеробът на Безос се развива заедно с бизнеса му. Така смята персоналният консултант по стил в Силициевата долина Джоузеф Розенфелд.

Веднъж милиардерът се появи на публично място в блуза без ръкави, за да демонстрира постиженията си в спортната зала, както и със слънчеви очила, които е спечелил в съревнование с холивудския актьор Дуейн Джонсън.

Безос дори не избягва сравнения с персонаж от комиксите – супергероя Тони Старк. През ноември 2017 г. той пристигна на Summit LA17 в дънки, поло и кожено яко, което категорично напомняше образа на Железния човек.

Най-богатите хора в света загубиха 99 млрд. долара за 24 часа
Общо 17 от милиардерите в топ 500 губят по над 1 млрд. долара в рамките на вчерашния ден

Остри предмети

Възпитаването на четири деца не е лесна задача. Безос трудно може да се нарече много внимателен човек – такива не управляват компании с трилионна капитализация. Макензи, музата на Безос, съответства на неговия характер и поддържа идеите му.

Този принцип важи и по отношение на възпитанието на децата. Семейството е разрешило на наследниците си да използват остри ножове още от 4-годишна възраст. Никой не е крил електроуредите също така…

Родителски принос

Джеки и Майк Безос са родителите на Джеф. Те са първите, които са инвестирали в стартъпа му. Вложили са в Amazon около 245 000 долара през 1995 г. Тяхното състояние не се оповестява от края на 1999 г.

През периода 2001-2016 г. са внесли 595 хил. акции в Bezos Family Foundation – фонд, специализиран в подкрепата на образователни инициативи. Родителите на Безос, по данни на Bloomberg, имат в сметките си 30 млрд. долара.

Проповедник на хармонията

За разлика от шефа на Apple Тим Кук, който буквално живее в офиса, става призори и изпраща на служителите си мотивиращи писма, Безос е привърженик на концепцията за баланс между работа и личен живот.

Те трябва да бъдат независими една от друга, но също така и да се допълват като ин и ян. Аз съм щастлив на работа, но и щастлив у дома. Аз съм добър мъж и добър баща. Ако съм щастлив у дома, то на работа ще идвам енергичен. Аз съм най-добрият служител и най-добрият колега, казва Безос.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Репортерите и операторите, които отразяват протестите, не бива да стават жертва на агресия

Асоциацията на европейските журналисти – България призовава както протестиращите, така и органите на реда за толерантно отношение към медийните екипи, които отразяват протестите. Присъствието на представители на различни медии на мястото на събитията е ключово за доброто отразяване на случващото се. Затова на репортерите трябва да се оказва съдействие и …

Новини
Девите да бъдат по-инициативни, време за изгодни сделки за Рибите

lamqta.com Овен Каквато и тежест да лежи на раменете Ви в последно време, днес ще го усетите как олеква. Около Вас витае жизнерадостна енергия, която ще разсее всички Ваши грижи. Веднага след като си дадете сметка, че в дадения момент може да поемате върху себе си само толкова, колкото сами …

Новини
Редица държави налагат карантина и ограничения за българите

Причината е в ръста на регистрираните случаи на коронавирус у нас Редица държави налагат карантина на българските граждани заради скока на случаите на заразени с COVID-19 у нас, предаде БГНЕС. От началото на месеца в страната всеки ден се регистрират над сто случаи на коронавирус. Именно поради тази причина редица …