fbpx

Навиците на най-богатия човек на планетата

източник: profit.bg

Основателят на Amazon Джеф Безос оглави класацията на най-богатите американци Forbes 400 за първи път от 1994 г. и стана най-богатият човек в света през 2018 г. В следващите редове ще разкажем по какви правила се води той, какви са навиците и ритуалите му.

Досаден специалист по информатика и електротехника, както се определя сам Безос, той можеше да работи на Уолстрийт, но решава бъдещето му да бъде в ненадеждните перспективи на онлайн стартъпите.

През 1995 г. се появява онлайн магазинът за книги Amazon, който впоследствие се превръща в империя и в момента търгува не само с книги, но и с всякакви други стоки – от обувки до битова техника. Без Amazon мнозина американци не могат да си представят живота.

Бит и нрави

Най-богатият човек в света вярва в качествения сън. Всяко утро той се събужда без будилник. Денят му започва с приготвянето на „здравословна“ закуска за съпругата и писателка Макензи Безос.

Те са женени вече 24 години. До запознанството си с Макензи Безос неведнъж се опитва да подреди личния си живот. Дори ходи на срещи на сляпо. Той искал не само да се сдобие с партньор в брака, но и с вдъхновител.

Сутрешните часове Безос посвещава на семейството, съпругата и четирите им деца. След това отива на работа.

Правилото на двете пици

Безос не се чувства добре по време на съвещания на директори или срещи с инвеститори. Поради това се стреми да намали количеството на тези мероприятия, съкращавайки времето, което им отделя, до 6 часа годишно.

Той организира срещи по правилото на двете пици – ако групата от събрали се хора не може да се засити с две пици, събранието няма да се състои. Ако не можете да нахраните екип с две пици, значи хората са прекалено много, смята Безос.

Гастрономични причудливости

Милиардерът има необичайни хранителни навици. Той обича, когато погледне менюто в ресторант, да избере онова, което сякаш никой никога не би избрал.

Още един ритуал, свързан с хранене – миенето на съдове. Безос никога не пропуска това. Почти съм убеден, че това е най-сексуалното нещо от всички, които правя, казва милиардерът.

Звезден път

Amazon в момента не само търгува със стоки, но и се занимава със създаването на развлекателно съдържание. Става дума за сериали. През 2016 г. шефът на най-големия онлайн магазин дори се снима в една от частите на „Звезден път. Безкрайност“.

Космическо хоби

Безос има страст към безкрайността на космическите простори. Той търси потънали части от ракета на NASA в дълбините на океана. Често взима на пътешествията със себе си своите деца.

Милиардерът се опитва и да даде своя принос за развитието на космическата индустрия. Той притежава аерокосмическата компания Blue Origin, която създаде през 2000 г. Целта й е да развива космическия туризъм.

Под ръководството на Безос Blue Origin планира полет до Луната с прилуняване през 2020 г. „Космосът е финалната граница. Ще се срещнем там“, каза веднъж богаташът.

Почти Тони Старк

Гардеробът на Безос се развива заедно с бизнеса му. Така смята персоналният консултант по стил в Силициевата долина Джоузеф Розенфелд.

Веднъж милиардерът се появи на публично място в блуза без ръкави, за да демонстрира постиженията си в спортната зала, както и със слънчеви очила, които е спечелил в съревнование с холивудския актьор Дуейн Джонсън.

Безос дори не избягва сравнения с персонаж от комиксите – супергероя Тони Старк. През ноември 2017 г. той пристигна на Summit LA17 в дънки, поло и кожено яко, което категорично напомняше образа на Железния човек.

Най-богатите хора в света загубиха 99 млрд. долара за 24 часа
Общо 17 от милиардерите в топ 500 губят по над 1 млрд. долара в рамките на вчерашния ден

Остри предмети

Възпитаването на четири деца не е лесна задача. Безос трудно може да се нарече много внимателен човек – такива не управляват компании с трилионна капитализация. Макензи, музата на Безос, съответства на неговия характер и поддържа идеите му.

Този принцип важи и по отношение на възпитанието на децата. Семейството е разрешило на наследниците си да използват остри ножове още от 4-годишна възраст. Никой не е крил електроуредите също така…

Родителски принос

Джеки и Майк Безос са родителите на Джеф. Те са първите, които са инвестирали в стартъпа му. Вложили са в Amazon около 245 000 долара през 1995 г. Тяхното състояние не се оповестява от края на 1999 г.

През периода 2001-2016 г. са внесли 595 хил. акции в Bezos Family Foundation – фонд, специализиран в подкрепата на образователни инициативи. Родителите на Безос, по данни на Bloomberg, имат в сметките си 30 млрд. долара.

Проповедник на хармонията

За разлика от шефа на Apple Тим Кук, който буквално живее в офиса, става призори и изпраща на служителите си мотивиращи писма, Безос е привърженик на концепцията за баланс между работа и личен живот.

Те трябва да бъдат независими една от друга, но също така и да се допълват като ин и ян. Аз съм щастлив на работа, но и щастлив у дома. Аз съм добър мъж и добър баща. Ако съм щастлив у дома, то на работа ще идвам енергичен. Аз съм най-добрият служител и най-добрият колега, казва Безос.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Дара лудо влюбена в годеника си

Кадри БТВ Вечерта в Денсинг старс бе посветена на много близки хора на участниците. Всеки от тях остави сърцето и душата си на сцената на бляскавото шоу. Тази вечер танцувахте за любимите си хора, не само за точки и престиж. Обичахте и бяхте обичани. Любовта няма граници, няма първи и …

Блиц Новини
Рязката смяна на температурите носи огромен риск

Кадри Нова ТВ От няколко дни синоптиците тръбят за големи температурни амплитуди. След дни със стойности около и над 30 градуса ще застудее изведнъж. Това е като шок за организма и неговата адаптация.Това може да ни може да се изправи пред различни предизвикателства. Едно от основните последствия от рязката смяна …

Блиц Новини
Шеф Токев коментира козунаците от 200 лева: Органичните яйца са много скъпи

кадри bTV „Порше” или „Ферари” не струват колкото един „Фиат”, този коментар направи шеф Андре Токев по повод рекордната цена от 200 лева за килограм козунак по Великден. В „Преди обед” по bTV той обясни, че един майстор трябва сам да си поставя цената, а не клиентите да я определят. …

error: Content is protected !!