fbpx

Мъж от Силистра дари живот на други трима

Трима мъже получиха нова възможност да живеят след успешно реализираната 12-та донорска ситуация за тази година. Това стана възможно след като близките на изпаднал в мозъчна смърт 43-годишен мъж от Силистра взеха хуманното решение да дарят органите на своя родственик.

Още на следващия ден, 18 септември, лекарите от УБ „Лозенец“  успешно трансплантираха бъбреци на двама 47-годишни мъже, а екипът на ВМА, София  присъди черен дроб на 36-годишен мъж в крайна фаза на чернодробно заболяване.

Това е една от най-тежките чернодробни трансплантации, които сме правили до момента. От една страна, донорът се намираше в Силистра, което наложи пътуването на наш екип с военнотранспортен самолет до Варна и оттам с линейка и полицейски ескорт до Силистра, коментира професор Никола Владов, ръководител на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология във ВМА.

Самата трансплатантация е продължила близо 6 часа, което е доста по-продължително от стандартите, по които се работи – заради голямата кръвозагуба, нарушенията в кръвосъсирването и т. н. „Реципиентът беше в много тежко състояние, с придружаващи заболявания, които също утежняваха ситуацията. Засега състоянието му е стабилно, екстубиран е, контактен и адекватен. Предстои му дълъг следоперативен период на възстановяване, но надявам се, че всичко ще протече по правилата“, каза още професор Владов.

Екипът на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, който организира и координира донорската ситуация с подкрепата на Министерство на здравеопазването, изказва своите съболезнования към близките на донора. Изразяваме благодарност към екипите на ЦСМП – Варна, ЦСМП – София, УБ „Лозенец“, ВМА – София, ГД „Национална полиция“ – МВР и ВВС – Министерство на отбраната, с помощта на коитобе осигурен въздушния транспорт на медицинските екипи.

Статистика за трансплантациите у нас през тази година може да прочетете тук.

ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ НА РОДНИНИТЕ НЕКА ДА ИМА ПОВЕЧЕ ТАКИВА СЪВЕСТНИ ХОРА ,КОИТО ДА ПОМАГАТ ЗАЩОТО МНОГО БОЛНИ ЧАКАТ ДА ИМ СЕ ДАДЕ ШАНС ЗА ЖИВОТ! ПОКЛОН!

2 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Изгонената Силви към Ергена Алек: Ще си понесе последствията

Кадри БТВ От надпреварата за сърцето на „Ергенът“ отпадна една доста противоречива личност, а именно Силви, която се оказа нехаресвана от никой и дори дамите вътре се страхуваха от нея Не съм очаквала така да стане, беше изключително неприятно. Това бяха интриги, които Криси направи, но това си е за …

Блиц Новини
„Бригадата“ помага на семейство с девет деца

Кадри БТВ Този сезон на „Бригада нов дом“ е обърнат в помощ на многодетни семейства. Такива явно се намират в България, макар да не се срещат често. Хора, които са отдадени на семейството и децата получават и помощ от бригадата. След двойката с шест деца, чийто ремонт проследихме вече, сега …

Блиц Новини
Майката на Митко от Цалапица: Започвам безмилостна борба!

Снимки ФБ и кадри БТВ Удар след удар понася борбената майка на Митко от Цалапица. Вече 8 месеца тя води ожесточена борба със съдебната система, от която иска единствено справедливи наказания за виновниците причинили смъртта на сина й. Атанаска Бакалова има и широката подкрепа на близки и не толкова хора, …

error: Content is protected !!