Мъж от Силистра дари живот на други трима

Новини
2

Трима мъже получиха нова възможност да живеят след успешно реализираната 12-та донорска ситуация за тази година. Това стана възможно след като близките на изпаднал в мозъчна смърт 43-годишен мъж от Силистра взеха хуманното решение да дарят органите на своя родственик.

Още на следващия ден, 18 септември, лекарите от УБ „Лозенец“  успешно трансплантираха бъбреци на двама 47-годишни мъже, а екипът на ВМА, София  присъди черен дроб на 36-годишен мъж в крайна фаза на чернодробно заболяване.

Това е една от най-тежките чернодробни трансплантации, които сме правили до момента. От една страна, донорът се намираше в Силистра, което наложи пътуването на наш екип с военнотранспортен самолет до Варна и оттам с линейка и полицейски ескорт до Силистра, коментира професор Никола Владов, ръководител на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология във ВМА.

Самата трансплатантация е продължила близо 6 часа, което е доста по-продължително от стандартите, по които се работи – заради голямата кръвозагуба, нарушенията в кръвосъсирването и т. н. „Реципиентът беше в много тежко състояние, с придружаващи заболявания, които също утежняваха ситуацията. Засега състоянието му е стабилно, екстубиран е, контактен и адекватен. Предстои му дълъг следоперативен период на възстановяване, но надявам се, че всичко ще протече по правилата“, каза още професор Владов.

Екипът на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, който организира и координира донорската ситуация с подкрепата на Министерство на здравеопазването, изказва своите съболезнования към близките на донора. Изразяваме благодарност към екипите на ЦСМП – Варна, ЦСМП – София, УБ „Лозенец“, ВМА – София, ГД „Национална полиция“ – МВР и ВВС – Министерство на отбраната, с помощта на коитобе осигурен въздушния транспорт на медицинските екипи.

Статистика за трансплантациите у нас през тази година може да прочетете тук.

loading...

ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ НА РОДНИНИТЕ НЕКА ДА ИМА ПОВЕЧЕ ТАКИВА СЪВЕСТНИ ХОРА ,КОИТО ДА ПОМАГАТ ЗАЩОТО МНОГО БОЛНИ ЧАКАТ ДА ИМ СЕ ДАДЕ ШАНС ЗА ЖИВОТ! ПОКЛОН!

2 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Хороскоп за 26 май: Неприятен ден за Рак, Девите да са по-пестеливи

lamqta.com Овен На Овните предстои да се заемат с решаването на сложни задачи. Само че да се постигне успех не е така сложно, както Ви се струва на пръв поглед: упорството и разтропаността ще Ви направят добра услуга. Късмет очаква тези, които планират далечни пътувания и срещи с чуждестранни партньори. …

Новини
Ангелкова: Само 17 плажа ще са с безплатни чадъри и шезлонги

17 плажа по Черноморието ще бъдат с безплатни чадъри и шезлонги. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова в Слънчев бряг, предаде БГНЕС. “Вече имаме пълна готовност по отношение на цените, които са предложили концесионерите и наемателите. От 132 плажа, които са сключили договори за наем и концесия, 17 ще …

Новини
1
Отнеха книжките на 39 шофьори в София през трите почивни дни

Само в София са станали 62 пътнотранспортни произшествия през трите почивни дни – от събота до днес. Това съобщи началникът на „Пътна полиция“ Любомир Костадинов, цитиран от bTV. Отнети са 39 шофьорски книжки. Трафикът към столицата следобед е засилен. Очаква се да се приберат около 56 000 души. Комисар Костадинов …