Мъж от Силистра дари живот на други трима

Новини
2

Трима мъже получиха нова възможност да живеят след успешно реализираната 12-та донорска ситуация за тази година. Това стана възможно след като близките на изпаднал в мозъчна смърт 43-годишен мъж от Силистра взеха хуманното решение да дарят органите на своя родственик.

Още на следващия ден, 18 септември, лекарите от УБ „Лозенец“  успешно трансплантираха бъбреци на двама 47-годишни мъже, а екипът на ВМА, София  присъди черен дроб на 36-годишен мъж в крайна фаза на чернодробно заболяване.

Това е една от най-тежките чернодробни трансплантации, които сме правили до момента. От една страна, донорът се намираше в Силистра, което наложи пътуването на наш екип с военнотранспортен самолет до Варна и оттам с линейка и полицейски ескорт до Силистра, коментира професор Никола Владов, ръководител на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология във ВМА.

Самата трансплатантация е продължила близо 6 часа, което е доста по-продължително от стандартите, по които се работи – заради голямата кръвозагуба, нарушенията в кръвосъсирването и т. н. „Реципиентът беше в много тежко състояние, с придружаващи заболявания, които също утежняваха ситуацията. Засега състоянието му е стабилно, екстубиран е, контактен и адекватен. Предстои му дълъг следоперативен период на възстановяване, но надявам се, че всичко ще протече по правилата“, каза още професор Владов.

Екипът на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, който организира и координира донорската ситуация с подкрепата на Министерство на здравеопазването, изказва своите съболезнования към близките на донора. Изразяваме благодарност към екипите на ЦСМП – Варна, ЦСМП – София, УБ „Лозенец“, ВМА – София, ГД „Национална полиция“ – МВР и ВВС – Министерство на отбраната, с помощта на коитобе осигурен въздушния транспорт на медицинските екипи.

Статистика за трансплантациите у нас през тази година може да прочетете тук.

loading...

ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ НА РОДНИНИТЕ НЕКА ДА ИМА ПОВЕЧЕ ТАКИВА СЪВЕСТНИ ХОРА ,КОИТО ДА ПОМАГАТ ЗАЩОТО МНОГО БОЛНИ ЧАКАТ ДА ИМ СЕ ДАДЕ ШАНС ЗА ЖИВОТ! ПОКЛОН!

2 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Крава притисна участничка във „Фермата“

Ден след дългоочакваното обединение на бедни и богати в риалитито „Фермата: Нов свят“ английската възпитаничка Елизабет Илчева преживя поредната си шокова ситуация с добитъка на територията на стопанството. За да помогне на софтуерния милионер Митко Караиванов, най-близкият й приятел в шоуто и ратай на седмицата, тя се зае с доенето на …

Новини
Любо Пенев: Футболът ни гние, трябва да се прочисти от недосегаемите

Бъдете сигурни, че ние продължаваме битката. Радваме се, че най-после има размърдване по отношение на управлението на БЪЛГАРСКИЯ ФУТБОЛ. Но по-добре късно, отколкото никога. Това написа бившият кандидат за президент на БФС – Любослав Пенев във  Фейсбук. „Преди година и половина ние казахме, че тези хора не могат да управляват …

Новини
Екип на американските ВВС идва у нас във връзка с обучението на новите Ф-16

Екип на американските Военновъздушни сили идва в България следващата седмица, за да бъдат обсъдени възможностите за обучение на новите изтребители Ф-16 в авиобазата „Граф Игнатиево“. ,,Ще обсъждаме критериите, изискванията, възможностите, схемата за обучение на летателния и на инженерно-техническия състав. През ноември месец очакваме втори екип, логистичен, отново от ВВС на …