fbpx

Мъдрият български писател, който създаде образа на Княз Борис I, даде важен съвет на децата

„Четете! Четете! Четете! Цялото човешко знание е в книгите!“, с тези думи световноизвестният български режисьор, сценарист, писател и общественик Анжел Вагенщайн се обърна към ученици по време на творческа среща.
„Обичам ви и вярвам, че от вас ще станат честни и откровени граждани на България. Дано вашият филм да е по-успешен, от филма, в който живях аз. И знайте – най-великият учител е животът, вашето бъдеще е във вашите ръце“, допълни носителят на множество награди, сред които орден „Стара планина“, рицарски орден на Франция, три най-високи ордена на Германия. Срещата с Анжел Вагенщайн се състоя в Частното средно училище „Юрий Гагарин“ в „Камчия“.
Ако трябва днес да заснемете филм за съвременна България, как ще изглежда той, попитаха децата. „Всяка държава, както и всеки човек, преминава през периоди на криза. Вие сте хората, които ще измъкнат страната ни, сподели авторът на „Криле над България“.
На въпроса „Как живее човек, който има издадена смъртна присъда?“, творецът отговори: „Чувствам се жив!“. Той разказа, че е преминал през най-жестокото време на миналия век – времето на фашизма, когато получава смъртна присъда. Остава жив, след като бомбандировките над София разрушават затвора. И въпреки страданията и мъките, от това време са и най-светлите му спомени – за приятелите, с които е делил идеи и вяра. „Най-важното е да останеш верен на себе си, на възгледите си, на своя народ“, коментира твореца.

Анжел Вагенщайн разказа и историята, вдъхновила го да напише „Сбогом, Шанхай!“ – роман, посветен на спасяването на 12 000 евреи, успели да се доберат до устието на река Яндзъ. Сюжетът се родил в Берлинската опера, на среща, предизвикана от световноизвестния диригент Херберт фон Караян с музиканти-евреи, които разговаряли помежду си на китайски език. В момента френската телевизия подготвя многосериен филм по този роман, допълни Вагенщайн. За да филмира историята, френските продуценти се състезавали дълго с режисьори от Холивуд.

По-късно в зала „Пленарна“ на Община Варна се проведе творческа вечер на Анжел Вагенщайн и среща с обществеността. Показан бе филмът „Звезди“ – носител на 12 от най-високите филмови награди, сред които от Кан, Единбург, Виена, Акапулко, Национална награда на Германия и др. Филмът води класацията на игралните ленти, посветени на депортацията на евреите по време на Втората световна война, като след него са „Пианистът“ и „Списъкът на Шиндлер“.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пълен обрат с Вики след „Ергенът”: Прави много пари от прякора Цър-пър

кадри bTV, Инстаграм/Виктория Асенова Ако Алек ми беше дал роза в последния епизод, щях да му я откажа, това заяви Виктория Асенова, която напусна „Ергенът” след като се превърна в най-обсъжданата участничка този сезон. Тя направи това изказване в подкаста „Надкаст”, където стана ясно, че вече е започнала да капитализира …

Блиц Новини
Илия Луков разтърси ефира на БНТ с баладата за Гунди и Котков

кадри БНТ Народният певец Илия Луков разтърси с емоция студиото на БНТ в предаването на Георги Любенов. Той дойде за интервю, което много бързо се превърна в мини концерт. Луков изпя три песни, като първата беше легендарната балада за Аспарухов и Котков. Певецът не спести нищо от емоцията, която му …

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

error: Content is protected !!