fbpx

Мухъл в кухнята? Ето къде може да се открие и как да се отървете от него

Високата влажност в кухнята създава много благоприятни условия за развитието на мухъл в нея. Дори и да си мислите, че при вас цари чистота, то гъбичките и мухълът могат да се крият на най-неочаквани места.

 

Добре е да прочетете следващите редове и да проверите внимателно дали случайно нещо не ви се е изплъзнало и там е започнала появата на плесен. Ще ви разкрием и как да се отървете от него и предотвратите повторната му поява.

Кухненска престилка

Много често домакините слагат престилки по време на готвене. Частици влага и мазнини обаче се полепват по тях и създават благоприятна среда за развитието на мухъл. Ако нямате време да перете престилката си след всяко готвене, то поне я чистете със мокра кърпа.

 

Във фреш зоната на хладилника

Точно така. Всички държим там плодове и зеленчуци, но всъщност има вероятност именно в тази част на хладилника ни да се появи мухъл. Там не е много студено, освен това има влага заради сложената храна. Добре е да преглеждате фреш зоната всяка седмица и да измивате с топла вода чекмеджетата за всеки случай.

Може да сложите салфетки на дъното на чекмеджето, за да намалите влагата в него.

При кухненските прибори

Някои от тях може да са със силиконови дружки. Това покритие е много удобно за употреба, но за жалост, може да доведе до развитието на мухъл. По повърхността им много често се образува тънък лепкав слой, на който се задържат бактерии и гъбички.

Много внимателно трябва да миете тези прибори.

 

В микровълновата

Ако си мислите, че микровълновите неутрализират бактериите, ще се наложи да ви разочароваме. Там е перфектна среда за развитието на мухъл. Добре е често да дезинфекцирате микровълновата. Може да поставите оцет в стъклен съд и да включите уреда за минутка-две. След това отворете врата на микровълновата и изчакайте да изсъхне.

За да избегнете появата на мухъл в този уред е добре след употреба просто да оставяте вратата му отворена за минутка-две.

 

В съдомиялната машина

Доста трудно е да си представим, че там може да има плесен, при положение, че има гореща вода и пара. Уви гъбичките обикновено се крият по гумените уплътнения. За да предотвратите появата на плесен, винаги оставяйте вратата на съдомиялната отворена след края на цикъла. Тя трябва да изсъхне добре.

 

Под кухненската мивка

Дори и да няма плесен около мивката ви, нищо чудно да има такава в повърхностите около нея, които не се забелязват на пръв поглед. Ако имате сифон, то добре го огледайте. Шкафът под мивката обикновено е място, където има мухъл.

Мокри кърпи

Сменяйте ги максимално често, дори и да ви изглеждат все още чисти. Заради многото влага именно на тях много често се появява мухъл. След това с тях бършете съдовете и ръцете си – това е ужасно.

 

Под хладилника

Колко често чистите пространството там? Разбира се, появата на мухъл там не е много често срещано явление. Все пак може да се случи заради конденза, който се събира по време на размразяването на уреда. Това може да се превърне в идеалното място за появата на плесен.

Климатик

Климатикът в кухнята може много да улесни живота ви в летните дни, но може и да го почерни. Не пренебрегвайте професионалното почистване на климатиците, което трябва да се извършва поне веднъж в годината. В противен случай може да си навлечете сериозни здравословни проблеми./jenata.blitz.bg

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Скандално твърдение в „Ергенът” накара българките да намразят Алек

кадри bTV Има и ли няма „проникване”? Този въпрос тормози феновете на „Ергенът” още от сряда вечер, когато Валерия подлуди имението с твърдението, че любовната игра между нея и Алек от игра си е станала същински акт. На кадрите в анонса на следващия епизод на любовното риалити се виждат разгорещени …

Блиц Новини
Козунаци от 2 до 100 лв на пазара

Кадри България он ер. Остава по-малко от месец до светлия празник Великден и темите за козунаци и яйца се завъртяха.  Увеличават се и проверките за качеството и цената на козунаците, казват от Сдружението за достъпна и качествена храна. Ако козунакът от магазинната мрежа е без етикет, е притеснително, тъй като …

Блиц Новини
Стефани останала неразбрана в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Отдавна зрителите на Хелс китчън очакваха сладкарката Стефани да напусне предаването. Непрекъснатите скандали, които заформяше с кой ли не от участниците натоварваха и изместваха фокуса от готвенето. Тя влезе с големи претенции за професионалист и бе сигурна, че ще грабне голямата награда. Дотолкова дотегнаха с крясъци, че …

error: Content is protected !!