fbpx

Мрежата се подпали от тази загадка на пътя! Всички се чудят кой е пръв?

Потребителите в мрежата влязоха в гореща полемика заради задача за шофьори. В публикувана картинка се задава въпросът кой от двамата водачи, единият от които е в кръгово кръстовище, е с предимство, пише auto.blitz.bg.

В самата ситуация липсва знак, който да посочва това. Така според част от потребителите, когато си навлязъл в кръгово, няма как да спреш, за да пропуснеш друго превозно средство. Според други обаче това не е така.

Nikolai Tusundjiev До сега несам видял кола да влезе във кръговото и да спре да пропуска другите.. Който е влязал той е с предимство…

Владимир Фърцов Да се върнат на мястото им откраднатите знаци защото ще има ПТП-та

Angel Statulov По принцип, който е в кръговото е с предимство, но във Варна е този, който кара по – бързо“, гласят част от коментарите.
А ето и какво е обяснението:

На картинката е показано кръстовище с кръгово движение, сигнализирано с пътен знак Г12 със значението „Кръгово движение“. Този знак указва единствено, че кръстовището е кръгово и посоката на движение, в която трябва да навлезете в кръстовището.

Никъде няма поставен пътен знак относно предимството!

Това, че е кръстовище с кръгово движение съвсем не означава, че навлезлият е с предимство по подразбиране.
След като няма поставен пътен знак относно предимството, то за преминаването през това кръстовище, което в случая е кръгово, се прилага правилото за „предимство на дясностоящият“. В случая дясностоящ е жълтият автомобил и той трябва да премине пръв.

Червеният автомобил е без предимство именно, защото навлизайки в кръстовището, в ситуацията, която е показана, се намира от ляво на жълтият автомобил и следователно трябва да пропусне жълтия.

Правилото предимство на дясностоящия: „На кръстовище на равнозначни пътища водачът на пътно превозно средство е длъжен да пропусне пътните превозни средства, които се намират или приближават от дясната му страна“.

Пълен списък с новите глоби на КАТ за всички видове нарушения

Важно
Пътен знак Г12 е от групата на пътни знаци със задължително предписание. Той НЕ определя предимството за преминаване през кръгово кръстовище.
Пътен знак Г12 „Кръгово движение“ се поставя непосредствено преди кръстовище, в което движението е кръгово и се извършва само в указаната от стрелките посока.
След пътен знак Г12 движението се извършва само в указаната от стрелките посока.

Ако няма поставени пътни знаци относно предимството за преминаване през кръстовището (независимо от това, че то е кръгово) това означава, че това е кръстовище на равнозначни пътища. А на кръстовище на равнозначни пътища винаги се прилага правилото за предимство на дясностоящия за определяне на реда за преминаване през него. Това правило важи и за кръгово кръстовище, ако на него няма поставен пътен знак за определяне на предимството.

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

Блиц Новини
Проф. Рачев: Хората тръгнаха по любимите ми камизолки заради температурите

Кадри БТВ Няколко дни с високи температури напомниха, че лятото не е далеч, но циклон ни върна в реалността като понижи температурите, дори и под обичайните за това време на годината. Динамично и хладно време, паднаха хубави валежи точно където трябва. Вече не се притесняваме за туризма по черноморието. Как …

error: Content is protected !!