Мозъчната кора изтънява през юношеството

Новини

www.obekti.bg

По време на половото съзряване кората на главния мозък постепенно изтънява – по-бързо при момчетата, отколкото при момичетата, предаде Infox.ru. Това не значи, че хората и особено мъжете, оглупяват през пубертета. Просто структурата на „контролния им център“ се променя и расте.

Съзряването променя не само външността, но и поведението на подрастващите. И не винаги към добро – много момичета в юношеството си стават истерични, често изпадат в депресия и проявяват метаболитни нарушения (анорексия, напълняване). Момчетата пък стават по-агресивни.

Изследователите от американския Национален институт за психическо здраве под ръководството на д-р Армин Раджнахан си поставили за задача да обяснят тези поведенчески промени. Те били убедени, че коренът на детските истерии, депресии и агресии е именно променящата се мозъчна структура. В продължение на 13 години те наблюдавали група младежи, отчитайки вида на сивото им вещество от 9 до 22-годишна възраст. Получените портрети били съотнесени към хормоналния статус на доброволците.

Изследването показало недвусмислено – процесът на навлизане в сексуална зрелост изтънява кората на мозъка. Това става по-бързо при момчетата, но до 22-годишна възраст двата пола се изравняват. Това обаче не се дължало на намаляване на броя на невроните, а на натиска, който растящият мозък оказвал върху кората.

Основна причина и следствие от изтъняването се оказали променящите се хормони. При това естрогенът и андрогенът карали кората да изтънява по различен алгоритъм и с различна скорост при двата пола. Според учените, такава голяма промяна в сивото вещество не може да не окаже огромно влияние върху поведението на подрастващите – затова не наказвайте своя тинейджър за буйствата му – просто си представете какво става с мозъка му!

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
И Румъния може да се върне в надпреварата за завода на „Фолксваген“

Румъния може да се върне в надпреварата за новия завод на германската група „Фолксваген“ (Volkswagen). Това съобщи ръководителят на Румънската асоциация на автомобилните производители (ACAROM) Габриел Сико. „Турция рискува икономически санкции за военната си намеса срещу кюрдите в Сирия. Но страната трябва да се придвижи бързо, за да хване възможността. …

Новини
Учени отгледаха домати на марсианска и лунна почва

Учени от Университета във Вагенинген в Холандия са засадили проби от моделната почва на Марс и Луната с различни култури и са успели да получат реколта. От това следва, че на Марс и Луната ще може да се отглежда не само храна, но и да се получават жизнеспособни семена. Това …

Новини
Директорът на „Deutsche Welle“: Случаят БНР показва какво става, когато политика и журналистика се смесят

„Чухме за скандала в БНР. Това е класически пример, че когато се смесят ролите на журналисти и политици, няма достатъчно добро разделение.“ Това коментира по време на лекция пред студенти генералният директор на „Deutsche Welle“ Петер Лимбург, предаде БГНЕС. „Оттам-нататък на кого му е хрумнала „прекрасната идея“ да уволнява дамата …