Мозъчната кора изтънява през юношеството

Новини

www.obekti.bg

По време на половото съзряване кората на главния мозък постепенно изтънява – по-бързо при момчетата, отколкото при момичетата, предаде Infox.ru. Това не значи, че хората и особено мъжете, оглупяват през пубертета. Просто структурата на „контролния им център“ се променя и расте.

Съзряването променя не само външността, но и поведението на подрастващите. И не винаги към добро – много момичета в юношеството си стават истерични, често изпадат в депресия и проявяват метаболитни нарушения (анорексия, напълняване). Момчетата пък стават по-агресивни.

Изследователите от американския Национален институт за психическо здраве под ръководството на д-р Армин Раджнахан си поставили за задача да обяснят тези поведенчески промени. Те били убедени, че коренът на детските истерии, депресии и агресии е именно променящата се мозъчна структура. В продължение на 13 години те наблюдавали група младежи, отчитайки вида на сивото им вещество от 9 до 22-годишна възраст. Получените портрети били съотнесени към хормоналния статус на доброволците.

Изследването показало недвусмислено – процесът на навлизане в сексуална зрелост изтънява кората на мозъка. Това става по-бързо при момчетата, но до 22-годишна възраст двата пола се изравняват. Това обаче не се дължало на намаляване на броя на невроните, а на натиска, който растящият мозък оказвал върху кората.

Основна причина и следствие от изтъняването се оказали променящите се хормони. При това естрогенът и андрогенът карали кората да изтънява по различен алгоритъм и с различна скорост при двата пола. Според учените, такава голяма промяна в сивото вещество не може да не окаже огромно влияние върху поведението на подрастващите – затова не наказвайте своя тинейджър за буйствата му – просто си представете какво става с мозъка му!

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Наско Сираков е новият собственик на Левски

Сагата с акциите на ПФК „Левски“ , която продължи почти един месец, приключи. Новият собственик на сините вече е четвъртият в света от САЩ’94 Наско Сираков. Припомняме ви, че Васил Божков обяви на 30 май, че ще му прехвърли акциите на отбора. Че Сираков е новият мажоритарен собственик на клуба …

Новини
Борисов: Поклон пред саможертвата на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България

Поклон пред саможертвата на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България! Мирът, човешките права и разбирателството се отстояват всеки ден с дела. Нека бъдем горди с нашите предци и да следваме европейския път, който ни посочиха! Това написа в профила си във фейсбук Борисов, по повод 144 години …

Новини
Захариева: Около 15 юни се очаква пълно възстановяване на пътуванията в ЕС

Около 15 юни се очаква пълно възстановяване на придвижването в Европейския съюз, това съобщи пред БНТ министърът на външните работи Екатерина Захариева. „От 2-3 седмици започна плавното възстановяване на придвижването. Първо със съседни държави, после с държави със сходна ситуация. Надявам се на следващ етап, това се очаква след 15 …