Млад градинар отглежда екозеленчуци по старинни технологии
- By : Vihrogon
- Категория: Блиц Новини
Тихомир Трайков от Полски Тръмбеш е превърнал градинарството в своя професия и вдъхновение. От години младият мъж отглежда екологични зеленчуци, повечето от които са от стари български сортове. Той използва и старинни технологии, които наследил от дядо си, който бил градинар в Чехия. От една година Тихомир предлага кошници с пресни зеленчуци и подправки на потребители в цяла България. На трапезата в дома му винаги присъстват чистите и пресни дарове на природата, съобщава ТВ Европа.
Младият градинар Тихомир Трайков от Полски Тръмбеш отглежда вече 13 години зеленчуци и подправки само по екологични технологии. Интересът му към градинарството започнал още от шестгодишен, когато засадил моркови и репички в лехите от семена, подарени от майка му. Тънкостите на зеленчукопроизводството научил от дядо си Трайко, който пет години работил като градинар на гурбет в Чехия.
Тихомир Трайков:„Той се занимавал с градинарство като младеж, в Чехия е бил градинар. От него знам много неща и най- вече знам, че всичко ставаше без химикали! „Парникът е вкопан, това също е идея от дядо ми, която видях, че се е използвала в Словакия и Русия, а в България е позабравена!“
От дядо си наследил и семена от стари и почти изчезнали български сортове зеленчуци.
Тихомир Трайков:„На дядо ми в гардероба намерих едни семенца, които сея от втората година като градинар , този домат просто няма аналог. Той е сладък, вкусен и не боледува толкова! Тези стари сортове български семена вярвам че няма да се загубят във времето! “
Храната на трапезата у тях е предимно растителна, но много разнообразна и чиста, и прясна.
Десислава Владовска, съпруга:„За мен е важно тя да е приготвена по един по различен начин, аюрведа, слагам подправки, които да балансират храната, за да може на всички тя е да е добре, да се чувстват добре от нея!“
От една година Тихомир изпраща кошници с пресни зеленчуци на потребители в цялата страна.
Тихомир Трайков:„Примерно два килограма домат, два кг краставици, два кг патладжан, два кг зелен боб, две три връзки магданоз, моркови, босилек, и това нещо се запечатва и като пристигне на другия ден ден при човека, той да си го отвори и да си го сложи на др ден на студено!“
Освен, че се препитава от зеленчукопроизводство, младият градинар търси начини да регистрира старите български сортове в Агенцията по сортоизпитване и семеконтрол, за да се съхранят за вбъдеще.
Няма коментари