fbpx

Млад градинар отглежда екозеленчуци по старинни технологии

Тихомир Трайков от Полски Тръмбеш е превърнал градинарството в своя професия и вдъхновение. От години младият мъж отглежда екологични зеленчуци, повечето от които са от стари български сортове. Той използва и старинни технологии, които наследил от дядо си, който бил градинар в Чехия. От една година Тихомир предлага кошници с пресни зеленчуци и подправки на потребители в цяла България. На трапезата в дома му винаги присъстват чистите и пресни дарове на природата, съобщава ТВ Европа.

Младият градинар Тихомир Трайков от Полски Тръмбеш отглежда вече 13 години зеленчуци и подправки само по екологични технологии. Интересът му към градинарството започнал още от шестгодишен, когато засадил моркови и репички в лехите от семена, подарени от майка му. Тънкостите на зеленчукопроизводството научил от дядо си Трайко, който пет години работил като градинар на гурбет в Чехия.

Тихомир Трайков:„Той се занимавал с градинарство като младеж, в Чехия е бил градинар. От него знам много неща и най- вече знам, че всичко ставаше без химикали! „Парникът е вкопан, това също е идея от дядо ми, която видях, че се е използвала в Словакия и Русия, а в България е позабравена!“

От дядо си наследил и семена от стари и почти изчезнали български сортове зеленчуци.

Тихомир Трайков:„На дядо ми в гардероба намерих едни семенца, които сея от втората година като градинар , този домат просто няма аналог. Той е сладък, вкусен и не боледува толкова! Тези стари сортове български семена вярвам че няма да се загубят във времето! “

Храната на трапезата у тях е предимно растителна, но много разнообразна и чиста, и прясна.

Десислава Владовска, съпруга:„За мен е важно тя да е приготвена по един по различен начин, аюрведа, слагам подправки, които да балансират храната, за да може на всички тя е да е добре, да се чувстват добре от нея!“

От една година Тихомир изпраща кошници с пресни зеленчуци на потребители в цялата страна.

Тихомир Трайков:„Примерно два килограма домат, два кг краставици, два кг патладжан, два кг зелен боб, две три връзки магданоз, моркови, босилек, и това нещо се запечатва и като пристигне на другия ден ден при човека, той да си го отвори и да си го сложи на др ден на студено!“

Освен, че се препитава от зеленчукопроизводство, младият градинар търси начини да регистрира старите български сортове в Агенцията по сортоизпитване и семеконтрол, за да се съхранят за вбъдеще.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Дара лудо влюбена в годеника си

Кадри БТВ Вечерта в Денсинг старс бе посветена на много близки хора на участниците. Всеки от тях остави сърцето и душата си на сцената на бляскавото шоу. Тази вечер танцувахте за любимите си хора, не само за точки и престиж. Обичахте и бяхте обичани. Любовта няма граници, няма първи и …

Блиц Новини
Рязката смяна на температурите носи огромен риск

Кадри Нова ТВ От няколко дни синоптиците тръбят за големи температурни амплитуди. След дни със стойности около и над 30 градуса ще застудее изведнъж. Това е като шок за организма и неговата адаптация.Това може да ни може да се изправи пред различни предизвикателства. Едно от основните последствия от рязката смяна …

Блиц Новини
Шеф Токев коментира козунаците от 200 лева: Органичните яйца са много скъпи

кадри bTV „Порше” или „Ферари” не струват колкото един „Фиат”, този коментар направи шеф Андре Токев по повод рекордната цена от 200 лева за килограм козунак по Великден. В „Преди обед” по bTV той обясни, че един майстор трябва сам да си поставя цената, а не клиентите да я определят. …

error: Content is protected !!