Мистериозните кръгове на страховитата пустиня Гоби (снимки)

Новини

pochivka.blitz.bg

Около 200 тайнствени каменни кръга се намират в безжизнената пустиня Гоби в северозападната част на Китай. Те са дело на човешка ръка и по оценка на експертите са направени преди 4500 години.

Каменните съоръжения, разположени недалече от град Турфан, имат форма на кръгове и квадрати, някои били изградени от камъни, донесени отдалеч, очевидно с определена цел, както изяснили изследователите.

Лу Енгю, местен археолог, занимаващ се с изучаването на каменните образувания в Турфан, казва, че такъв род съоръжения се срещат из цяла Централна Азия. Те са използвани за жертвоприношения. Подобни съоръжения могат да бъдат открити в Монголия, казва археологът Фолкър Хейд от Бристолския университет.

През 2003 година археолозите провели разкопки в околностите на Турфан в надеждата да открият гробове, но не намерили никакви човешки останки или артефакти.

Учените смятат, че някои от каменните кръгове са направени в бронзовия век, докато други, по-сложни образувания, вероятно са от Средновековието.

Според учени, има връзка между камъните в Китай и тези в Стоунхендж в Уайлтшър, Великобритания. Някои от тях вероятно се служели като обозначения за намиращи се под тях гробове, смята Хейд.

Каменните формации са издигнати на високи места, а някои са квадратни с „изходи“. Един от кръговете е известен като „слънчевия кръг“ и е формиран от четири концентрични кръга – най-големият с диаметър 8 метра. Най-малкият и най-вътрешен кръг е унищожен.

„В Централна Азия такива кръгове са обикновено места за жертвоприношение. Можем да си представим, че това е място за почитане на бога на слънцето“, добавя Хейд.

Пустинните райони на Гоби, както е прието да се смята, вече 65 милиона години остават практически неизменни и безводни. Тя е най-голяма пустиня в Средна Азия, простираща се в Северен Китай и Южна Монголия с площ около 1 295 000 кв. км. Гоби е вътрешноконтинентална пустиня. Тя е най-студената пустиня след Антарктика. На монголски името ѝ означава „безводно място“. Пустинните низини на Гоби са оградени от планината Алтай и степите на Монголия на север, Тибетското плато на югозапад и Севернокитайската равнина на югоизток.

С пустинята Гоби са свързани много тайни. Говори се, че в най-безлюдните ѝ пясъчни райони живее Олгой-Хорхой. Това е огромен земен червей с тъмночервен цвят. Той се появява на повърхността в най-горещите месеци. Местното население изпитва мистичен ужас пред Олгой-Хорхой, тъй като той бил способен да убива от разстояние като плюе смъртоносна отрова или поразява жертвата с електрически заряд.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Богатството на Илън Мъск се увеличи с 6 милиарда долара само за ден

Илън Мъск стана седмият най-богат човек в света. Състоянието на създателя на „Тесла” се е увеличило с повече от 6 милиарда долара само в петък. Причината е, че акциите на компанията му скочиха драстично, предаде Нова телевизия. Така 49-годишният милиардер, който е основен акционер и в космическата компания SpaceX, задмина …

Новини
Томислав Дончев: Президентът поиска цялата власт, но какво ще прави с нея?

Правителствното не иска оставката на президента, това обяви вицепремиерът Томислав Дончев. „Това би ни вкарало в още по-институционална криза. Искам той да си изкара мандата. Въпреки че съм несъгласен с голяма част от тезите, които той изразява публично“, каза той. Дончев обаче постави няколко въпроса, породени от днешното изказване на …

Новини
Съвет от специалисти: Преборилите коронавируса да спрат пушенето

Пациентите, преболедували коронавирусна инфекция, трябва задължително да спрат цигарите под всякаква форма, ако искат да опазят белите си дробове от трайните увреждания, които последствията от вируса могат да причинят. Това съветват руски пулмолози, предаде Actualno.com Пушенето – макар и с неговите алтернативни варианти като наргилета, електронни цигари и наргилета може …