Минчо Празников: Много хора мислят, че прогнозата е както разписание на влака

Новини

btvnovinite.bg

Фамилията Празников има интересна история

Времето винаги е хубаво, когато е споделено с любимите хора. Един човек с фамилия Празников е добре познат на всички, защото той дълги години от екрана информира за прогнозата. Неговата история започва в Дряново. Минчо Празников е един от най-дългогодишните синоптици в историята на телевизията. Кръстен е на дядо си, който бил опълченец.

Снимка: btvnovinite.bg

Всяко име е не просто наименование, то носи история. Така и фамилията Празников има интересна история. „На моя дядо баща му явно не е бил ученолюбив, и като отсъства някога и го пита даскалът „Защо, бе, Иване?“. Защото, ако вземете църковния календар – всеки ден има празници, разни светии и той се оправдавал с тях. Един път минал с тях, втори път минал, но на третия са го хванали – Празников!”, разказва Минчо Празников. Той живял в Дряново до 18 години и след това завършва физика в СУ, оттам 22 години във ВВС.

„Там има определени условия – когато има мъгла, не може да се лети, когато има ниски облаци- не може да се лети. И с това сме се занимавали – с прогнозата на времето”, споделя още Минчо Празников.

Това според него е отговорна работа, имало е и опасни случаи. Например през зимата, когато времето рязко се променя и понякога няма видимост.

Снимка: btvnovinite.bg

В телевизията пътят му е слънчев, защото публиката бързо го обиква.

„1998-а година започна сутрешният блок, ние бяхме там трима души, които се редувахме съобразно дежурствата в института”, спомня си синоптика. Според него телевизията е като магнит – започнеш ли там работа, вече трудно можеш да се откъснеш и да започнеш друга.

А със славата завалява и порой от въпроси за дългосрочната прогноза. „Болшинството мислят, че прогнозата е както разписание на влака и имам един такъв случай, сега преди колко години беше, но ме среща един гражданин и вика „Много се радвам, че Ви виждам – ще трябва да Ви питам…. –А това е юни –Какво ще бъде времето през втората половина на септември на южното Черноморие?“”, споделя Минчо Празников.

По думите му прогнозата се прави трудно и тя е много трудоемка работа, много материали се разработват, но е хубава професия и ако трябва да избира – пак ще избере нея!

Но един истински синоптик знае какво е необходимо за безоблачен живот – семейно щастие. Така той е със съпругата си повече от 50 години!

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Масова смяна на личните карти през 2020-та

През 2020 г. и 2021 г. се очаква личните документи на много граждани да изтекат и да се наложи подновяването им. За целта МВР предприема мерки, за да се справи с преиздаването без затруднения, пише Стандарт. През 2020 г. трябва да бъдат подменени 999 018 лични карти и 637 743 …

Новини
Офнюз: Историята на момичето, в което всички бяхме влюбени

Владимир Йончев, offnews.bg За децата ни сигурно звучи невероятно, че чичковците на моята възраст също са били деца някога. А когато бяхме шестокласници – някъде в средата на 80-те, имахме много малък избор в коя актриса да се влюбим. Вариантите бяха Принцеса Леа от „Междузвездни войни“ и Джена от „Седморката …

Новини
Семейство със седем деца от три месеца живее без ток

Източник и видео: Нова Тв Семейство на косъм да загуби децата си заради мизерия в дома, който обитават. Семейството е 9-членно и е без ток от 3 месеца. Условия в дома им са повече от потресаващи. Започнат е вече ремонт. Подът и тавана имат спешна нужда от ремонт. Трябва да …