Минчо Празников: Много хора мислят, че прогнозата е както разписание на влака

Новини

btvnovinite.bg

Фамилията Празников има интересна история

Времето винаги е хубаво, когато е споделено с любимите хора. Един човек с фамилия Празников е добре познат на всички, защото той дълги години от екрана информира за прогнозата. Неговата история започва в Дряново. Минчо Празников е един от най-дългогодишните синоптици в историята на телевизията. Кръстен е на дядо си, който бил опълченец.

Снимка: btvnovinite.bg

Всяко име е не просто наименование, то носи история. Така и фамилията Празников има интересна история. „На моя дядо баща му явно не е бил ученолюбив, и като отсъства някога и го пита даскалът „Защо, бе, Иване?“. Защото, ако вземете църковния календар – всеки ден има празници, разни светии и той се оправдавал с тях. Един път минал с тях, втори път минал, но на третия са го хванали – Празников!”, разказва Минчо Празников. Той живял в Дряново до 18 години и след това завършва физика в СУ, оттам 22 години във ВВС.

„Там има определени условия – когато има мъгла, не може да се лети, когато има ниски облаци- не може да се лети. И с това сме се занимавали – с прогнозата на времето”, споделя още Минчо Празников.

Това според него е отговорна работа, имало е и опасни случаи. Например през зимата, когато времето рязко се променя и понякога няма видимост.

Снимка: btvnovinite.bg

В телевизията пътят му е слънчев, защото публиката бързо го обиква.

„1998-а година започна сутрешният блок, ние бяхме там трима души, които се редувахме съобразно дежурствата в института”, спомня си синоптика. Според него телевизията е като магнит – започнеш ли там работа, вече трудно можеш да се откъснеш и да започнеш друга.

А със славата завалява и порой от въпроси за дългосрочната прогноза. „Болшинството мислят, че прогнозата е както разписание на влака и имам един такъв случай, сега преди колко години беше, но ме среща един гражданин и вика „Много се радвам, че Ви виждам – ще трябва да Ви питам…. –А това е юни –Какво ще бъде времето през втората половина на септември на южното Черноморие?“”, споделя Минчо Празников.

По думите му прогнозата се прави трудно и тя е много трудоемка работа, много материали се разработват, но е хубава професия и ако трябва да избира – пак ще избере нея!

Но един истински синоптик знае какво е необходимо за безоблачен живот – семейно щастие. Така той е със съпругата си повече от 50 години!

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
За кило изнесени домати и чушки, внасяме по 8 от съседите

Вносните домати и пипер са осем пъти повече от количествата, които изнасяме, краставиците – три пъти, чесънът и корнишоните – 4 пъти, главестото зеле – почти 5 пъти, картофите – 10 пъти, дините – 3 пъти, сочат данни на земеделското министерство. Единствено при малините износът чувствително превишава вноса, пише Монитор. …

Новини
Край на свободното движение на хора при Брекзит без сделка

/КРОСС/ Правителството на британския премиер Борис Джонсън заяви, че иска да сложи незабавно край на свободното движение на хора в случай на Брекзит без сделка на 31 октомври – което показва втвърдяване на позицията в сравнение с предишния кабинет, отбелязва Франс прес. Бившият премиер Тереза Мей, която Джонсън замени на …

Новини
Гражданите вече ще могат сами да си избират запазените места във влаковете

Гражданите вече ще могат сами да си избират запазените места във влаковете. Това става след като БДЖ пусна нов модул на системата за продажба на билети. Услугата е достъпна на 75 гари и каси в страната, съобщава БНР. Чрез резервационната система клиентите сами могат да избират запазеното място във влака …