fbpx

Министър Караниколов: България ще бъде гарант за спазване на европейските правила

реклама

България да бъде гарант спазването на всички правила на Европейският съюз при проектите с Китай. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов в студиото на „Денят започва“. По думите му наскоро приключилата среща във формат 16+1 е особено важна с за нас с признанието от страна на Китай, че България и страните от Централна и Източна Европа са стратегически партньор. Министърът на икономиката отбеляза, че стокообменът между България и Китай в момента възлиза на 4 млрд. лв.

Според министър Караниколов един от най-силните туристически козове на страната ни пред китайските туристи е биотуризъм.

Големите проекти с Китай трябва да са по правилата и условията на ЕС, изтъкна министърът на икономиката Емил Караниколов. Инвестициите на Китай в Западна Европа са по-големи от тези в Източна и Централна Европа, допълни той.

България ще бъде гарант за спазване на европейските правила, което е голямо признание за страната ни.

Емил Караниколов, министър на икономиката: Най-важното за мен е политическият сигнал на Китай, че България и районът са стратегически. Това е изключително голям шанс за България и района.
Бизнесът се нуждае от гаранции, отбеляза министър Караниколов.

реклама

Относно износа на български тютюн за Китай, става дума за 10 хиляди тона сушен български тютюн, изтъкна той. По думите му предстои китайски представители да уточнят сортовете на тютюна, който ще изнасят от България. Според него от тук нататък зависи от българските производители да предложат качествен продукт.

Емил Караниколов, министър на икономиката: Най-важното е, че за първи път осигуряваме български тютюн да влезе в Китай. Обръщам се към производителите, че от тук нататък всичко зависи от нас, от качеството. Аз съм сигурен, че ние ще се справим добре.
Обсъдените теми на форума „16+1“ са инфраструктура, пътна инфраструктура, енергетика и туризъм, напомни Емил Караниколов. По думите му предстоят преговори с китайски компании в индустрията, а преговори ще протичат и за туризма и земеделието.

„Китай не познава България“, отбеляза Емил Караниколов, като допълни, че китайските туристи търсят биотуризъм, а не морски. Те ще търсят качество на услугата, изтъкна той.

По отношение на АЕЦ „Белене“, ще се търси китайски инвеститор, както и голям европейски партньор с китайско посредничество, заяви Караниколов.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Забраняват 8 вида пластмаса от 1 юли

реклама Кадър видео Нова ТВ В студиото на предаването „Социална мрежа“ по NOVA NEWS гостуват Елеонора Йосифова Сдружение „За Земята“ и Вера Маркова от първия магазин с нулев отпадък. Те говорят за това как да заменим пластмасата за ежедневна употреба. „Не е достатъчно само потребителите да намалят количеството пластмаса, но …

Новини
ЦИК: Гласуваме с ръкавици

реклама Снимка pixabay „Дата 4 април дава още една седмица на ЦИК, за да вземе съответните решения за подготовка на изборите“. Тя уточни, че голямото им притеснение е за гласуването на българите в чужбина, тъй като датата съвпада с Великден за католическия свят и припомни, че затова Общественият съвет към …

Новини
Министър Ангелов: След ваксината получих тахикардия заради камерите

реклама Кадър видео Нова ТВ „Нямам завишено кръвно. Аз съм човек, който в такава ситуация… знаете – емоцията е много силна, а и когато има толкова камери срещу мен винаги се получава тахикардия и оттам се получава артетриалното наблюдаване. Д-р Валериева пак ми измери кръвното и то е 110/70“заяви здравният …