fbpx

Министър Ангелкова разкри откога плажуващите ще плащат по левче за чадър и шезлонг в Приморско

Снимки: Флагман.бг

Летовиците още от тази година биха могли да плащат по левче за чадър и шезлонг на Централния плаж в Приморско, ако няма обжалване от отпадналите фирми. Очаква се до 2 седмици да има подписан договор, но ако евентуално обжалване забави сключването му, плажът ще бъде отдаде под наем. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова в Приморско, пише Флагман.бг.

Припомняме, че преди дни след проведен конкурс Плаж Централен на Приморско бе отдаден на концесия за срок от 15 г. с решение на правителството. За концесионер е определена фирма „СОФ ПРОЕКТ ИНЖЕНЕРИНГ“ ЕООД.

външна реклама

„Изчакваме срока за обжалване, за да можем да пристъпим към сключване на договор за концесия. Ако има жалба, съответно няма да бъде тази цена през този сезон“, разкри Ангелкова.

Успоредно с това ивицата е обявена за неохраняема. ака водното спасяване за момента ще бъде осигурено от Областната управа в Бургас, а почистването – от Община Приморско.


На плаж „Перла“ е спазено е изискването за 50 на 50 процента свободна и платена зона на ивицата

Министър Ангелкова уточни още, че са установени незаконни преместваеми обекти на ивицата. От Министерството на туризма са уведомили кмета д-р Димитър Германов да издаде заповеди за премахването им.

„В момента не е редно на плажа да има търговски обекти и платени плажни принадлежности, а ако се стигне до премахване, ще бъдат съборени 4 обекта“, каза тя.

Министърът на туризма Николина Ангелкова бе на посещение в морския град, за да инспектира плаж „Перла“ заради сигнали от летовници, че не им се позволява да плажуват на свободната зона. Инспекцията установи, че няма нарушения. Изискванията за 50% свободна и 50% платена зона на ивицата са спазени. Платените плажни принадлежности на ивицата са според одобрената схема от Министерството на туризма.

Объркването идвало от това, че тази година местата на двете зони са разменени спрямо миналата година, която може би причинява неудобство. Според закона обаче всеки стопанин на плажа може да променя схемата и разполагането на платени плажни принадлежности всяка година, стига тя да отговаря пропорционално на изискванията.


Схемата за плаж „Перла“, одобрена от Министерството на туризма

„Според експертите от контролното звено на министерството нарушения няма, но допълнително ще бъде възложен и геодезически мониторинг, за да се гарантира, че площите с платени плажни принадлежности и свободна зона са според изискванията“, уточни още Ангелкова.

Проверката бе извършена съвместно с Община Приморско. На нея присъстваше лично и кметът на морската община д-р Димитър Германов.

„Досега в Община Приморско не са постъпили сигнали – нито за плаж „Перла“, нито за останалите. Погледнете – чисти и изпънати ивици, бистро море“, каза д-р Германов. По отношение на четирите незаконни обекта на Централния плаж в Приморско – градоначалникът обясни, че са извършени необходимите проверки и след изтичане на законовия срок ще бъдат предприети мерки за премахването им.

Наемателят на плаж „Перла“ Лъчезар Захариев също обясни, че не са изгонили летовници, а е станало недоразумение.

„Ние просто обясняваме на хората, че тази зона вече не е свободна за разполагане на плажните принадлежности. Има достатъчно свободна зона по схема, дори след извършения геодезичен мониторинг ще се установи, че тя е по-голяма в сравнение с преди, тъй като някои от заведенията няма да отварят тази година и реално пространството пред тях автоматично ще стане безплатна“, заяви той.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Проверка на факти! Съобщете ни, ако видите неточна информация в текста, за да извъшим проверка – vihrogon2018@gmail.com

Над 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Незабавни статии
Силата на духа: Млад татко оцеля след цяла година на апаратно дишане

Снимки: Фейсбук, Hayley Watts Баща, който беше описан като „един от най-болните досега“ пациенти с вируса в лондонската болница чак сега започна да диша без апарат, повече от година след като хвана вируса. 40-годишният Андрю Уотс от Бексли беше с един най-дългите престои на пациенти, които лекарите някога са виждали, …

Незабавни статии
Две сестри купиха къща и я направиха кръчма, но ужасът настъпи малко след това

Изображение гугъл мапс Лятото на миналата година две сестри от Морпет, Англия, купуват къща, в която правят питейно заведение. Още в началото собственичките и персонала изпадат в ужас от необяснимите събития, които се случват там. външна реклама Не само зловещите звуци нощем, които чуват сестрите, тъй като спят в апартамент …

Незабавни статии
Сашо Кадиев с шокиращи разкрития за ниските заплати на колегите си

кадри bTV, YouTube/The Jonathan Ross Show Сашо Кадиев направи шокиращи разкрития за ниските заплати на колегите си в Народния театър. Водещият на „Преди обед“ по bTV Александър Кадиев направи отрицателен коментар по повод очакването световната звезда Джон Малкович да режисира своя постановка в Народния театър „Иван Вазов“ през 2024 година. …