fbpx

Минималната работна заплата става 610 лева

Планира се минималната работна заплата догодина да стане 610 лева.

Това съобщи Теменужка Златанова – началник на отдел „Жизнено равнище и демографска политика“ в Министерството на труда и социалната политика по време на семинар в Царево, цитирана от Монитор.

Сега тя е 560 лева, припомни тя. Докато с нарастването на минималната работна заплата вървим добре, то растежът на средното месечно възнаграждение у нас е с най-нисък ръст в страните от Европейския съюз. Към момента тя е 1208 лв. и нараства спрямо четвъртото тримесечие на 2018 г. с 3.2%, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение, са „Операции с недвижими имоти“ – с 11.4%, „Други дейности“ – със 7.8%, и „Административни и спомагателни дейности“- с 6.4 на сто, показва статистиката на института.

Въпреки това коефициентът на Джини, който се използва за характеристика на разпределянето на благата в едно общество, у нас е 7,9%, докато в Европейския съюз е 4,5 на сто. Той представлява разликата между най-високото и най-ниското месечно възнаграждение в една страна.

Преговорите за формиране на механизма за определяне на минималната работна заплата не са приключили и той вероятно няма да бъде готов до края на годината, каза още Златанова. Бизнесът още не е заявил минималните осигуровки по браншове, професии и персонал, допълни тя.

Много бе ще се чудим на кой остров да ходим на почивка.ХА-ХА ХА

Това е добре но какво стана сега?Тези където са работели дълги години на вън пенсиите им се изравниха с минималната заплата.Не трябва да има пенсия по малка от 2000лв.

2 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Киара след изгонването: Губила съм си времето в „Ергенът”

кадри bTV Поредната отпаднала от „Ергенът” хубавица заяви, че след като е изгледала предаването, си е дала сметка, че си е изгубила времето да преследва Алек. Киара Маджарова осъзнала това след като чула коментар от главния герой в шоуто, че не е негов тип човек, въпреки че го привлича по …

Hell's kitchen
Кой ще смени шеф Ангелов в „Хелс китчън”? Всички тръпнат в очакване

кадри Нова телевизия Кой ще води Кухнята на Ада, след като шеф Виктор Ангелов хвърли куртката? Въпросът вълнува всички фенове на шоуто, които видяха драматичния изход на водещия в сряда вечер. Шеф Ангелов се отказа да се занимава повече с кандидатите за наградата от 100 000 лева, след като те …

Hell's kitchen
Шеф Ангелов предложи работа на Гатьо, а Алекс и Бони се захапаха

кадри Нова телевизия Риалити героят Пеньо Гатевски – Гатьо има възможности на готвач, които да му осигурят работа във всеки софийски ресторант. Този комплимент направи шеф Ангелов на „гладиатора” в „Хелс китчън”, като в думите му нямаше и капка ирония. Похвалата дойде след като бившият рейнджър сготви перфектно месо от …

error: Content is protected !!