fbpx

Милиони избиратели ще гласуват днес на изборите за кмет на Истанбул

Милиони турски избиратели ще гласуват днес на повторението на изборите за кмет на Истанбул, съобщават турските медии, цитирани от novini.bg.

Общо 10 560 963 души ще могат да упражнят правото си на глас. Ще бъдат разкрити 31 124 избирателни секции. Гласуването ще започне в 8 ч. сутринта и ще приключи в 17 ч., обяви Висшата избирателна комисия (ВИК) на Турция.

Вотът ще се състои близо три месеца след местните избори на 31 март, спечелени в Истанбул от Екрем Имамоглу от основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП). Той победи с много малка разлика кандидата на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Бинали Йълдъръм, който е бивш премиер и близък сътрудник на президента Реджеп Тайип Ердоган.

След седмици на възражения от страна на управляващата партия за резултатите от вота в Истанбул, Висшата избирателна комисия анулира изборите за кмет и насрочи повторение на 23 юни.

Изборите в Истанбул се разглеждат като тест за популярността на президента Ердоган на фона на икономическия спад, увеличаващата се безработица и високите цени на храните.

Вотът е от голямо значение за Турция, тъй като градът с население от над 15 милиона души, разположен на два континента, е финансовият, търговски и културен център на страната. Около 30 процента от брутния вътрешен продукт на Турция се произвежда в Истанбул, а бюджетът на голямата истанбулска община възлиза на около 8,8 милиарда долара.

В изборите участват общо 21 кандидати, но надпреварата на практика е между Бинали Йълдъръм, кандидат на управляващата ПСР и смятан за най-верния помощник на президента Ердоган, и опозиционния кандидат Екрем Имамоглу. Освен тях за кметския пост ще се състезават Неждет Гьокчънар, кандидат на Партията на щастието, Мустафа Илкер Юджел, кандидат на Отечествената партия, и 17 независими кандидати.

Според няколко социологически анкети Екрем Имамоглу води пред кандидата на управляващите Бинали Йълдъръм.

На изборите на 31 март 1,7 милиона гласоподаватели не упражниха правото си на глас и сега и двата противникови лагера разчитат на подкрепа от тях. Ключова роля за резултата ще имат и гласовете на кюрдските избиратели. На предишните избори прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) не издигна кандидат в Истанбул, което помогна на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу. Преди няколко дни съпредседателят на ДПН Селяхаттин Демирташ, който се намира в затвора, призова симпатизантите на партията да гласуват за Екрем Имамоглу.

Лидерът на забранената за тероризъм Кюрдска работническа партия (ПКК) Абдуллах Йоджалан, който излежава доживотна присъда затвор на о. Имралъ, пък призова кюрдите да бъдат „неутрални“ на повторния вот за кмет на Истанбул.

Очаква се избирателната активност да бъде по-висока от тази на 31 март. Тогава 84,6 процента от избирателите дадоха своя глас. Днес се очаква избирателната активност да достигне 90 процента. Първите резултати се очаква да започнат да постъпват след 18 часа.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

USA news
Horoscope for Friday, March 29: Your phone should not pick up a sign

Pixabay On March 29, Taurus better not pick up their phone. Here is the horoscope from the Lama: Aries During this day you will find a brother in reason. Or a sister. In other words, you will meet a member of the opposite sex who will think and feel the …

USA news
On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name

On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name On March 29, name day is celebrated by everyone who bears the name Marco. Marko is the ancient Hebrew for wrestler. According to the Latin reading, however, the name is translated as masculine. In the reign of Emperor Constantine the …

error: Content is protected !!