Меркел: Чувствам се добре и смятам, че мога да върша работата си!

Новини

Чувствам се добре и смятам, че мога да върша работата си! С тези думи германският канцлер Ангела Меркел отговори на въпроси за здравословното си състояние, зададени на годишната лятна пресконференция в Берлин, съобщава БНР.

Канцлерът отговори на над 50 въпроса в продължение на час и половина, като засегна най-важните световни теми в момента – от Брекзит до проблемите в Иран и влиянието на Русия върху политическия живот в ЕС.

Канцлерът Меркел се появи пред журналистите в германската столица във видимо добра форма. Въпреки това един от най-горещите въпроси, които й бе зададен, бе този за здравословното й състояние.

През последните месеци тя неколкократно получи пристъпи на неконтролируемо треперене на тялото по време на държавни събития.

„Като човек аз самата имам голям интерес здравето ми да е добро. Разбирам въпросите за състоянието ми – в крайна сметка е важно един правителствен лидер да може да работи без ограничения. Аз мога да изпълнявам дейността си“, заяви тя. След което посочи, че се радва на живота след политиката, от която смята да излезе след края на мандата си през 2021 година.

Попитана какво мисли за последните расистки изказвания на американския президент Доналд Тръмп по отношение на жени от Демократическата партия с миграционен произход, Меркел отговори:

„Америка има демократична структура и право на избори. Тя обаче винаги е печелила от своите имигранти. За това и тези изказвания противоречат на този неин образ, за мен те са нещо, което подкопава силата на Америка“.

Няколко журналисти зададоха въпроси за една от най-горещите теми в момента – Иран. Канцлерът призова Техеран да не се отказва от атомното споразумение, въпреки че САЩ са излезли от него.

„Не всички страни от споразумението са го напуснали, затова би било разумно и Иран да остане в него и да работи с останалите – ЕС, Русия, Китай.“ Въпреки това тя не спести и критика към режима в Иран и призна, че програмата им за балистични ракети я притеснява, както ролята на Иран във войната в Сирия и отношението на режима към Израел.

Минавайки към темата за Брекзит, Меркел благодари на Тереза Мей за сътрудничеството й и заяви, че каквото и решение да вземе Великобритания, те остават важен партньор на ЕС.

Зададени бяха въпроси за мнението ѝ за влиянието на Русия върху политиката в ЕС. Меркел призна, че намесата на Москва е проблем, който създава безпокойство.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
„Нямам дребни да ви върна“? В тази държава глобяват търговците за пропуснато ресто от дребни монети

Търговец, който не върне ресто от 1 цент на клиент, рискува да бъде наказан с глоба от 300 до 2000 евро. Това предвижда законопроект за защита на потребителя, приет от черногорското правителство, съобщават местни медии, цитирани от Блиц. Поводът за мярката са постъпвали оплаквания от потребители, че не им се …

Новини
Сам в самолета: Мъж се оказа единственият пътник на този полет и преживя нещо неописуемо (видео)

Пътешественик получи обслужване като в частен джет, след като за негова изненада се оказал единственият пътник в самолета. Винсент Пеоне пътувал с Delta Air Lines до Солт Лейк Сити, когато разбрал, че е единственият гост на борда. Пеоне, който е филмов режисьор, разказа пред „Вашингтон Поуст“, че вероятно се е …

Новини
Това го нямаше по нашите язовири! Рибар улови екзотичен хищник в „Пчелина”

Рибар улови нехарактерната за българските води пираня. Горки и синът му за пореден път били за риба край язовир „Пчелина”, предаде Нова телевизия. Мъжът ходел там от години, но никога не бил попадал на толкова необичаен улов. „При третото замятане се появи този зъбат хищник. В първия момент рибата ми …