Менда Стоянова: Цветанов е несправедливо обвинен, но оставката бе правилно решение. ГЕРБ налага нов морал в политиката

Новини
2

Депутатката от ГЕРБ Менда Стоянова коментира скандалите с „апартаментгейт“ и оставките в партията. В предаването „Плюс минус“ по „Нова телевизия“ тя започна с това, че живее в апартамент в Пловдив от 1997 г.

„Смятам, че всеки има право, незавивисимо дали е в политиката или извън нея, да има жилище, подходящо за неговото семейство, като всеки обикновен българин. Това дали цените, по които са изповядвани сделките, които нашумяха напоследък, изключвам казуса с апартамента на г-н Цветанов, не смятам, че са купувани от пазарните оценки. Ще ви ви кажа нещо като данъчен. Преди години НАП беше направила един такъв риск и влязоха на ревизии, имаше начети на строителни фирми, на техни клиенти, по линия на свързани лица, като се търсиха пазарни цени на съответните сделки. За пазарни цени се вземаха обявите в интернет за продажбата на жилище. Казвам ви го от оит. Това беше специална кампания, продължила повече от половин година и след това всички актове паднаха в съда, поради две причини – първата е, че нотариалният акт е един от най-стабилните актове, където пред едно такова служебно лице се декларират цената и вида на сделката. Но по-важно е другото – че пазарната цена не е тази, обявена на сайтовете и оферирана, а тя е тази, която се изповядва и от останалите около тях апартаменти. Искам да кажа, че много често или в повечето случаи реалната цена е доста по-ниска от оферираната или поисканата от фирмата през рекламите в интернет. Това са фактите“, каза Стоянова.

„Не мога да коментирам всички сделки, защото не съм се запознала детайлно, но специално при г-н Цветанов няма покупка на апартамент, там има замяна на сходни квадратури с доплащане, което така както е обявено е долу-горе по 1500 евро на въпросните 36 квадрата, които са доплатени. Не смятам, че Цветанов има вина, но не е и редно аз да давам тази оценка. Има си органи, които ще направят проверката.

Разделение в ГЕРБ няма. Много хора, както и аз в момента, подкрепят Цветанов. Това е човек, който в случая е несправедливо обвинен. Издава се присъда през медиите, а фактите не са изяснени. В този смисъл подкрепата е важна. Самата кампания придоби голяма гласност, голяма част от данните и фактите в нея не са верни, но вече са сериозно тиражирани. Трябва да се минимизират щетите от тази координирана атака и да се утвърди позицията на ГЕРБ, която винаги е следвана в годините назад – да се поема морална отговорност, дори тогава, когато нямаме доказателства за вина. Цветанов е минал по този път, преди време имаше подобни дела срещу него, които минаха, и той имаще силата да излезе и да каже – минал съм по този път, доказах, че нямам вина“, обясни още Стоянова.

„Валери Симеонов и друг път е казвал подобни думи. Това е различната позиция на ГЕРБ. Това не се случва в БСП, не се случва и в ОП, и в ДПС. Нали искаме да има нов морал в политиката, да има промяна. Когато едно лице е публично, наистина да има прозрачност и да може обществото да припознава в него не мошеника, защото в момента депутат е мръсна дума, а да припознава човек, който е отишъл там да работи за някаква кауза, а не да прави далавери“, обясни депутатката.

„Решението за оставката е общо на двамата – Цветанов и Борисов. В дните когато беше Цветанов във Вашингтон се развиха нещата, той постоянно поддържаше контакт с Борисов. Двамата взеха решението и то е правилно. Няма разделение при нас. Цветанов е всеотдаен към партията и организацията по структури. С излизането си от парамента ще увеличи своята сила в тази посока. Факт е, че Цветанов в последните години стана добър медиатор между парламентарните групи, включително и с опозицията“, завърши тя.

loading...

я шефката на първо часно данъчно в пловдив бившия район източен дава акъл

2 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Телците да не планират пътувания, неприятни изненади за Рак

lamqta.com Овен Днес не е най-подходящия ден , в който да играете на самотен рицар и красиво да се отдалечавате по посока на залеза. Вместо това, по-добре общувайте повече със своите колеги, наблюдавайте ставащото и бъдете готови за всеки случай, ако например възникнат непредвидени обстоятелства или проблеми. Трябва да се …

Новини
Напрежение след протестите, замерят рейсове с бутилки

Напрежение се породи след двата протеста, които се проведоха пред президентството и Министерския съвет. Поддръжниците на ГЕРБ се изнесоха към автобусите си, с които да се приберат към градовете си. Протестиращите срещу правителството пък преградиха булевард „Васил Левски“ в близост до СУ „Климент Охридски“ и замеряха превозните средства с бутилки, …

Новини
След като му бе поискана: Шефът на НСО подаде оставката си

Началникът на Националната служба за охрана ген. Красимир Станчев подаде оставка с изявление, в което се дава разяснение за дейността на службата, съобщават от пресцентъра на НСО, пише www.dnes.bg. „Воден от разбирането, че безкомпромисното прилагане на буквата на Закона за Националната служба за охрана, на Правилника за неговото прилагане и …