fbpx

Медиците не издържаха и написаха: Ние ставаме боксови круши заради неудачите на здравната система в България!

Снимка trafficnews.bg

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи написа до медиите в емоционално писмо, подписано от неговия председател Милка Василева. То засяга изключително важната тема за сигурността на медиците при изпълнение на техните професионални задължения. За съжаление, поводът е, че наскоро имаше нов случай на побой нанесен на фелдшер. Ето какво се казва в отвореното писмо:

Докога ще търпим агресията над медици?! Случаите на саморазправа и обидно поведение към специалистите в бели престилки растат в прогресивна агресия по всяко време на денонощието – и в делник, и в празник.

Поредна жертва на юмручното право стана 51-годишен фелдшер от Центъра за спешна медицинска помощ в Кърджали, който при домашно посещение в събота бе посрещнат с обиди и юмрук в лицето от сина на възрастна жена, нуждаеща се от спешна помощ. Вследствие на това „цивилизовано“ посрещане фелдшерът падал по стълбите и получил наранявания, които наложили спешно да бъде приет в хирургично отделение. И колкото и да звучи абсурдно дежурният медик е „извадил късмет“, защото падането му можеше да бъде с фатален край.
Въпреки взетите мерки от институциите, агресията над медици продължава.
Бихме искали да припомним някои от случаите от началото на тази година:
На 20 януари фелдшер от Филиала да спешна медицинска помощ в Нова Загора бе подложен на обиди, удари и заплахи от млад мъж. По-късно медикът сподели, че се страхува за живота си.
На 29 януари лаборантка от МБАЛ – Добрич получи на работното си място тежка черепно-мозъчна травма вследствие на физическа агресия от страна на млад мъж. Така от специалист с дългогодишен опит, който съвестно изпълнява задълженията си, лаборантката стана пациентка на Неврохирургията.

На 14 февруари екип на Центъра за спешна помощ в София бе посрещнат при посещение на поредния домашен адрес с ругатни и обиди от дъщерята на 88-годишна хронично болна жена. Унижението и обидата не свършили с това. Агресивната домакиня държала под ключ дежурния фелдшер и шофьора, което наложило да бъдат извикани служители на МВР и на
Регионална дирекция „Противопожарна безопасност и защита на населението“, за да освободят спешния екип.
На 2 май от удари и ритници на пациент пострада хирургична сестра от МБАЛ – Своге. Всъщност жертвите на всички споменати случаи не могат да се изброят – към тях се причисляват близките и колегите на пострадалите, работещите в сферата на здравеопазването, хората с будна съвет.
Ние продължаваме да питаме: Докога ще търпим агресията над медици?
Докога пациенти и техни близки ще упражняват вербално и физическо насилие над медицински сестри, фелдшери, лекари и други медицински специалисти, които влагат своите знания и опит, за да бъдат максимално полезни на своите пациенти, а в замяна получават обиди, ритници и юмруци?! Докога медиците у нас ще бъдат боксови круши за хора, които изкарват недоволството си от неудачите в българската здравна системата върху тези, които ги лекуват и полагат
грижи за тях?!
Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи като партньор на Българския лекарски съюз в Националната кампания „Не на агресията над медици!“ ще продължи да алармира за всяко непристойно поведение и посегателство над медицински лица и да полага усилия за постигане на нужното обществено признание и уважение към медицинските специалисти у нас.
Уважаеми журналисти, нека заедно дадем категоричен отпор на агресията, която трови живота ни всеки ден и нанася тежки физически и морални травми на хората, посветили се на благородните медицински професии!

С уважение:
Милка Василева,
Председател на УС на БАПЗГ гр. София

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Изгонената Силви към Ергена Алек: Ще си понесе последствията

Кадри БТВ От надпреварата за сърцето на „Ергенът“ отпадна една доста противоречива личност, а именно Силви, която се оказа нехаресвана от никой и дори дамите вътре се страхуваха от нея Не съм очаквала така да стане, беше изключително неприятно. Това бяха интриги, които Криси направи, но това си е за …

Блиц Новини
„Бригадата“ помага на семейство с девет деца

Кадри БТВ Този сезон на „Бригада нов дом“ е обърнат в помощ на многодетни семейства. Такива явно се намират в България, макар да не се срещат често. Хора, които са отдадени на семейството и децата получават и помощ от бригадата. След двойката с шест деца, чийто ремонт проследихме вече, сега …

Блиц Новини
Майката на Митко от Цалапица: Започвам безмилостна борба!

Снимки ФБ и кадри БТВ Удар след удар понася борбената майка на Митко от Цалапица. Вече 8 месеца тя води ожесточена борба със съдебната система, от която иска единствено справедливи наказания за виновниците причинили смъртта на сина й. Атанаска Бакалова има и широката подкрепа на близки и не толкова хора, …

error: Content is protected !!