Българската сестра Иванова от чужбина: Управляващи, даваме ви срок до 1 април!

Новини
1

Нека хората разберат, че медицинските работници нямат вина за злоупотребите в здравеопазването. Не ние сме лошите. На нас ни се налага да работим на две места, за да оцеляваме. Рискуваме живота си, а в замяна получаваме отвратително отношение, заплахи и нищожно заплащане.

Това разкри в разтърсващо интервю за Burgas24.bg бургаската медицинска сестра Кристина Иванова. През годините тя е работила в едни от най-трудните отделения, сблъскала се е с трудности и несправедливости, които в крайна сметка са я принудили да емигрира. Днес бургазлийката все още работи като медицинска сестра, но в чужбина, където заплащането и отношението нямат нищо общо с тези в България.

В петък Кристина Иванова ще се прибере в Бургас, за да подкрепи своите колеги и приятели. С интервюто, което даде за здравната работничка се надява да вдъхне кураж на тези, които треперят за работните си места и за нищожните си възнаграждения и да им каже, че промяната започва именно от тях.

„Уважаеми, господа управляващи! Представяме Ви основните си искания, за да се запази професията медицински специалист в България. Защото ни омръзна да бъдем недооценявани. Защото искаме нормални заплати и добри условия на труд. Защото ние се грижим за здравето Ви и не искаме повече да носим системата на гръб. Стига толкова! Вие имате ли волята да сложите ред? Даваме ви срок до 1-и април, след това – нов протест“, категорична е медицинската сестра. По време на разговора ни тя обърна внимание на няколко сериозни парадокса – защо синдикатите не защитават интересите на медицинските работници и на какъв принцип завеждащите отделения определят заплатите на персонала си.

„Често рискуваме живота си, влизайки в опасни квартали, при хора, които не плащат здравни осигуровки, но са с големи претенции. Често ни бият и малтретират. Молим и призоваваме да се намери начин, по който да бъдем охранявани! Това е много важно за нас. Как иначе да се грижим за друг живот, когато нашият собствен е застрашен“, риторично пита бургазлийката.

Кристина Иванова изрично подчерта, че недоволството се организира от медицинските специалисти по здравни грижи, а не от организацията, на която всеки месец плащат членски внос.

„Правим го, за да може нашите искания най-после да бъдат чути. Защото ни писна да бъдем заплашвани. Да ни казват – Трайте си, няма да вдигате много шум, защото в противен случай ще докараме персонал от чужбина. Нека медицинските сестри в България бъдат спокойни, че това няма да се случи, защото никой няма да дойде да работи за 250 паунда на месец“, увери Иванова.

„Искам да помоля всички хора, които поне веднъж в живота си са ползвали медицински услуги, да излязат с нас на 1-и март, от 12:00 часа пред общините. В Бургас и всички други градове. Няма ли здраве, няма и живот. Ако нещата вървят така, скоро няма да има медицински сестри в България. Ще последват моя пример – изселване и работа в чужбина. А тя е винаги осигурена“, каза още медицинската сестра.

loading...

Само така се извоюват
Права от Франция Красимир Тенев

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Български производител: Електрическите велосипеди са транспорта на бъдещето

Хората преоткриха велосипеда като начин на придвижване, заяви в интервю за БГНЕС изпълнителният директор на Drag Драгомир Кузов. Като ръководител на една от големите фирми, произвеждащи велосипеди, той е изключително радостен от факта, че България вече заема едно от водещите места по направата на колела. „Две са причините – традиционната …

Новини
„Уикенд“: Държавата ще отпусне 400 000 лева на Къци Вапцаров

Повелителят на Колелото на късмета Къци Вапцаров извади късмет и ще дебютира като режисьор с подкрепата на държавата. Той ще застане зад камерата на предстоящия пълнометражен филм „Добри родители“, на който е и сценарист. Къци мина през ситото на Националната художествената комисия за игрално кино към Националния филмов център (НФЦ). …

Новини
Данни за метали като желязо и титан на Луната поставят наново въпроса за произхода ѝ

Радарни данни от лунни кратери разкриха, че лунната кора е по-богата на метали като желязо и титан от земната, съобщи в. „Дейли мейл“, цитиран от БТА. Това поражда съмнения относно най-разпространената теория за образуването на естествения ни спътник – след удар на планета колкото Марс в ранната Земя. Ако Луната …