fbpx

МВР издава лични документи и в деня на евроизборите

реклама

Източник: Moreto.net

Отделите по издаване на български документи за самоличност ще работят и в деня на изборите за евродепутати, съобщиха от МВР.

Тези звена в СДВР и в областните дирекции на МВР в страната ще бъдат отворени на 26 май 2019 г. от 08.30 до 19.30 часа.

Служителите ще помагат на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас, увериха от вътрешното ведомство.

В седмицата преди датата на евроизобрите в МВР могат по-бързо да подновят документите на хората, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок. Това важи за хората, които вече са подали удостоверение.

При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 23 май 2019 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

реклама

За да бъде издадено удостоверение е необходимо хората лично да подадат искане в столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР), в областните дирекции на МВР и Районните управления при СДВР/ОДМВР.

В дните от 21 май 2019 г. до 25 май 2019 г. работното време е от 08.30 ч. до 17.00 ч. и на 26 май 2019 г. от 08.30 ч. до 19.00 ч.

Удостоверенията, които дават възможност за гласуване в изборите за членове на Европейския парламент от Република България, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.

В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ, СДВР и ОДМВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.

От МВР подчертават, че удостоверенията за гласуване се издават само, за да послужат пред секционната избирателна комисия (СИК) и са валидни само за изборния ден 26 май 2019 г. Документът се прилага към избирателния списък за гласуване в изборите за членове на Европейския парламент от Република България.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Дойче веле: Водещ експерт прогнозира: Вирусът изчезва до идната есен

реклама Снимка pixabay Професор Александър Кекуле сподели своя “работна хипотеза” за това кога пандемията ще приключи: “Ограничаването на заразата ще стане видимо за общество чак между април и юни, след като в началото на годината или най-късно през януари ще започнем да ваксинираме рисковите групи в старческите домове в Германия”, …

Новини
Ева Веселинова обяви щастливо събитие, ще става майка на близнаци

реклама Снимка профил инстаграм Това сподели самата тя с последователите си в профила си в инстаграм. От снимката личи, че щастливото събитие не е далеч. „Най-хубавият подарък тази година – вече понаедрял и оформен. Време е да споделя тази прекрасна новина! Вълнувам се много и съм щастлива, защото в мен …

Новини
Галерия: Борисов готви чистка в редиците на ГЕРБ, Караянчева и Пламен Нунев на мушката

реклама Снимка профил ФБ Радикалните промени в партията се налагали заради непоносимостта на хората към някои от популярните муцуни в партията. Част от набелязаните присъстват в последните няколко парламента и събират повече негативи, отколкото позитиви. Сред тях били и хора, считани за едни от най-приближените до премиера, пише в новия …