Мария Шишкова: Ще се търсят все повече мултифункционални кадри

Новини

Investor.bg

Пазарът на труда върви към много по-квалифицирани роли

Има промяна в географията на пазара на труда у нас и тя е положителна за тези, които са готови да израснат и да инвестират в развитието си. С динамиката на технологичния прогрес ще се търсят все по-мултифункционални и приспособими към променящата се среда кадри. Това каза Мария ШишковаAIMS Human Capital, в предаването “Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria.

Да не работиш по специалността си, завършена в университета, доскоро се смяташе за недостиг. Развитието на технологиите обаче променя пейзажа на пазара на труда и в тази насока. Според Шишкова технологичното развитие би било заплаха за някои базови финансови професии, както и за служителите в кол центрове, тъй като предстои за работата да се търсят все по-технологични решения.

Променящата се среда ще има сериозно отражение дори върху лекарската професия, тъй като на базата на огромното количество данни, което събират, технологиите започват да правят много точни анализи”, посочи гостът.

Пазарът на труда вече отива към много по-квалифицирани роли и се търсят хора за много по-квалифицирани позиции. Като че ли пазарът избухна в ниските си нива – търсенето за т.нар. „сини якички“, хора в производството. И там се видя огромният недостиг, коментира Шишкова.

Тя посочи, че с развитието в глобален мащаб кадрите, които се търсят, са по-мултифункционални и могат бързо и лесно да променят своята квалификация.

В хоризонта на един човешки професионален живот човек ще си сменя специалностите и постоянно ще се надгражда заради промените в човешкото познание, в технологиите, в това, което предстои да се случи с идването на четвъртата индустриална революция“, обясни Шишкова.

По отношение на гъвкавостта на пазара на труда има какво да се желае, смята гостът.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
1
Слави Трифонов: Българското правителство – такова, каквото е

Със следващите редове ще ви покажа реалния облик на българското правителство. Ще използвам само факти. Факти. Анализите, разсъжденията и коментарите оставям на вас! Това пише Трифонов в профила си във фейсбук. Ето и неговият списък: И така, започвам да ви ги представям на части, защото фактите са много и всичките …

Новини
Над 4300 достигна броят на иззетите предмети от офиса на Божков

Кадър: Прокуратура Продължават действията по разследването в сградата на „Нове Интернал“ ЕООД на ул. „Московска“ №43. В хода на извършените претърсвания са иззети още 771 предмета, притежаващи белезите на движими културни ценности. Така общият им брои вече възлиза на 4381 предмета, при регистрирани от обвиняемия Васил Божков по реда на …

Новини
БНБ очаква повишаване на лихвите по кредитите

Българската народна банка очаква през второто и третото тримесечие на 2020 г. лихвените проценти по новоотпуснатите кредити на домакинства и нефинансови предприятия да се повишат. „Предвид започналото от средата на март увеличение на лихвените проценти на паричния пазар в еврозоната, особено в средносрочните и дългосрочните сегменти (6-месечен и 12-месечен ЮРИБОР), …