fbpx

Мариус Куркински ще бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Варна“

След дълги дебати кой да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Варна“ и дали да има такъв, общинските съветници гласуваха трима души да получат отличия, предаде репортер на Moreto.net.

Признания ще получат композиторът и диригент проф. Милко Коларов, спомогнал много за развитието на българската музикална култура и популяризирането на гр. Варна като център на музикалното изкуство; актьорът Мариус Куркински за изключителните му постижения в националната култура и издигането авторитета на морската столица и проф. Димитър Камбуров – първият демократично избран ректор, който води политика на разширяване сътрудничеството и отваряне на Медицинския университет към Европа и света и за заслуги в здравеопазването на гр. Варна.

Останалите предложения за почетни граждани, които бяха отхвърлени са на създателят на Народно читалище „Стара Варна 2010“ Ламбрин Сотиров; дългогодишният директор на Държавния архив в града Борислав Дряновски, единственият български академик, произлязъл от Варна – Станимир Троянски, треньорът по спортна гимнастика Стефан Стефанов и емблематичната фигура в българския хандбал Пенко Николов.

Съветниците се обединиха около мнението, че трябва да бъде направена промяна в статута по одобряване на почетни граждани на Варна, а според Христо Атанасов паричната награда трябва да отпадне, тъй като отличието е с достатъчно високо реноме. Друга промяна, която предложи съветникът е възможност за отнемане на дадени признания.

Общинският съвет одобри също със златен почетен знак „За заслуги към Варна“ да бъдат удостоени алпинистът Атанас Скатов, краеведът и родоизследовател Атанас Пеев, Детско-юношеският театър „Златно ключе“ и театър „Българан“, а със сребърен почетен знак – Франциска Йорданова, читалищен секретар на НЧ „Христо Ботев 1928“, и Кичка Христова – народна певица, художествен ръководител и диригент на певчески състави.

Проф. д-р Димитър Енчев Камбуров – учен и лекар, дългогодишен ректор на Медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ и ръководител на Катедрата по ортопедия и травматология. Има неоспорим принос за развитието на двете най-големи варненски болници – „Св. Марина“ и „Св. Анна“, както и за напредъка на висшето образование и здравеопазването в града. Проф. Камбуров е създател на варненската ортопедична школа. Като водещ ортопед и хирург в областта на ръката разработва и внедрява собствени диагностични и лечебни методи.

Ивайло Василев Стоянов (Мариус Куркински) – театрален и кино актьор, режисьор и музикален изпълнител, особено известен със своите моноспектакли. Неколкократен носител е на наградите „Икар“ и „Аскеер“. Тази година получи награда „Азарян“ за ярко постижение в театралното изкуство. Негови спектакли са гастролирали с успех в чужбина. Той беше предложен за почетен гражданин от инициативен комитет за „изключителните му постижения в националната култура, цялостната творческа дейност и приноса му в издигането на авторитета на гр. Варна“, както и по повод 50-годишния му юбилей, който ще бъде честван на 4 декември тази година в Двореца на културата и спорта.

Проф. Милко Хинев Коларов – композитор и диригент, носител на множество престижни национални и международни награди. През 2018 г. е отличен с орден „Св. св. Кирил и Методий“ огърлие за високите му творчески постижения и особено значимите му заслуги за развитието на културата и изкуството в България. Той е един от последните ученици на Панчо Владигеров. Негови произведения са изпълнявани, записвани и издавани в много страни по света. Проф. Коларов допринася в значителна степен за издигане авторитета на българското музикално изкуство и престижа на Варна.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Побутването на Мария в Капките започна да дразни зрителите

Кадри Нова ТВ Големият победител в снощния лайв на „Като две капки вода“ е ясен на всички. Актрисата Елена Атанасова наистина даде всичко от себе си и грабна първото място. Тя имаше доста трудна задача да смени“ пола си, за да се превъплъти в образа на германската хеви метъл легенда …

Блиц Новини
Уникална драма се разрази при въпрос за 30 000 лева в „Стани богат“

Кадри: БТВ Мартен Демирев, който ръководи няколко бизнеса в различни сфери, направи блестяща игра в „Стани богат“ тази вечер. Той рискува за отговорите на повечето въпроси, но това му донесе успех, тъй като спечели 20 000 лева. Мартен дори можеше да си тръгне с 10 000 лева повече, ако беше …

Блиц Новини
Доброволци са рамо до рамо с Бригада нов дом

Кадри БТВ Покрай „Бригада нов дом“ все повече започна да се обръща внимание на хората, готови да помогнат безвъзмездно на всеки, а именно доброволците. Във всеки епизод участват различни групи хора, нагърбили се да подават ръка на нуждаещите се когато те имат най-голяма нужда от това. В епизодът с Дейвид …

error: Content is protected !!