Македония има три варианта – да е Северна, Горна или Нова

реклама

Република Северна Македония, Република Горна Македония и Република Нова Македония са имената, които са останали на масата за преговори между Скопие и Атина за името на западната ни съседка. Вече отпадна предложението за Република Вардарска Македония, съобщи електронното издание „Накратко“, позовавайки се на чуждестранни медии.

В следващите дни може да се стигне до постигането на споразумение, с което да бъде сложена точка на десетилетния спор. Това заяви министърът на външните работи на Гърция Никос Коциас в интервю за държавната телевизия ЕРТ, отбелязва скопското електронно издание МКД.

Запитан защо се бави телефонният разговор между премиерите на Македония и на Гърция, Зоран Заев и Алексис Ципрас, Коциас заяви, че „правителството на съседната страна се сблъска с проблеми и сега обмисля някои ревизии на договора, т.е. рамката за споразумение, която беше установена на срещите с македонския външен министър Никола Димитров в Ню Йорк и Брюксел“.

Коциас обаче изрази надежди, че тези трудности ще бъдат преодолени до няколко дни. Македонският премиер Зоран Заев също заяви, че очаква щастлива развръзка в следващите дни.

„Сега е моментът да кажем голямото „да“ или голямото „не“. Сделката не е спринт на 100 метра, има камъни и падания и трябва да имаме търпение. Но докато няма споразумение, нищо не е завършено“, коментира първият дипломат на Атина.

Според него споразумението е добър компромис, от който печелят и двете страни. Гръцкият министър не пожела да коментира информацията, че е договорено името Северна Македония и заяви, че окончателният вариант ще бъде обявен от премиерите на двете съседни държави.

„Наш национален интерес е да решим проблема с името на съседа и това е целта на активната ни външна политика“, категоричен бе Коциас.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Радан Кънев пред ЕНП: Не можете да помогнете на Борисов да задържи властта, той дължи отговори

реклама Снимка ФБ Днес на Работна група по правни въпроси към ЕНП, започна обсъждането на предстоящия дебат за България, пише Кънев в профила си в социалната мрежа.. Пред колегите си от ЕНП евродепутатът Радан Кънев отбелязва, че: – Ако ЕНП се противопостави на резолюция за кризата в България, ще загуби …

Новини
КНСБ: Предлагаме промени, с които минималната пенсия да стане 300 лв., а максималната – 1440 лева

реклама Снимка pixabay КНСБ предлага пакет от промени, които ще доведат до увеличаване на всички пенсии в България. С предложенията ще се постигне минимална пенсия от 300 лева, максимална пенсия от 1440 лева, 10 на сто увеличение на пенсиите от 300 до 369 лева и 5 на сто на останалите. …

Новини
1
„Интерпол“ издирва 16-годишно момиче от Варна

реклама Снимка Interpol Интерпол издирва с жълта бюлетина 16-годишната Евгения Севдова Любенова от Варна, научи Moreto.net. Според информацията на международната организация момичето е видяно за последно на 18 септември във Варна. Общо 15 са българчетата, които се издирват с жълта бюлетина на международната полицейска организация „Интерпол“. Децата, посочени в списъка, …