Македония е в подем! Не е за вярване с колко скочи работната заплата на съседите ни!

Новини

Република Македония е отчела най-големия растеж на средната заплата досега, съобщи финансовият министър Драган Тевдовски, като уточни, че годишната заплата е нараснала с 5,7% през първите 10 месеца на 2018 г. в сравнение с растеж от 1,5-2 процента досега, предаде агенция МИА.

В интервю за телевизия Канал 5 министърът заяви, че увеличението на заплатите и откриването на нови работни места са ключови приоритети на правителството.

„През 2018 г. икономиката се движеше напред основно благодарение на частния сектор. Средната заплата нарасна с 5,7 процента в периода януари-октомври, което е най-големият растеж спрямо предишните периоди, когато увеличението беше между 1,5 и 2 процента“, заяви Тевдовски, пише Блиц.

„Индустрията нарасна с почти шест процента през 2018 г., износът се увеличи с двуцифрен процент, нивото на безработицата спадна до 20,8 процента и бяха открити около 14 000 работни места. Всичко това показва, че икономиката се движи в правилната посока“, подчерта министърът.

Той посочи, че държавният дълг се е стабилизирал, спадайки от 48,8 процента през 2016 г. до 48,2 процента от брутния вътрешен продукт в края на 2018 г.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Забраниха да излизаме от къщи без маски

Всички лица са длъжни да носят защитна маска, когато се намират в закрити или на открити обществени места. Такова нареждане даде здравният министър със Заповед № РД-01-168. Глобата за нарушение е 5000 лв, каквато е и за всички останали нарушения. loading…

Новини
Финансовият министър: Пенсиите се вдигат от 1 юли

Не се обсъжда да няма увеличение на пенсиите от първи юли, съобщи пред журналисти в МС финансовият министър Владислав Горанов. От 1 юли 2020 г. всички пенсии, отпуснати до 31 декември 2019 г. вкл., се увеличават с 6,7%, реши през декември парламентът, пише Вести. „Към момента не се предвижда и …

Новини
От утре ще може да се кандидатства за компенсации по схемата 60/40

От утре ще може да се кандидатства за компенсации по схемата 60/40 в Агенцията по заетостта. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева на брифинг в Министерския съвет, предаде БТА. Тя представи постановлението за изплащане на компенсации на работодатели по схемата 60/40 за запазване на работните места. …