fbpx

Майка написа прекрасно писмо до своята дъщеря, за да я направи по-силен човек

източник: Обекти

Някои родители се опитват да предпазят децата си на практика от всичко. Те предпочитат да не ги плашат с разкази за трудностите, пред които ще се изправят, когато пораснат. Други родители обаче третират подрастващите като възрастни, пише BrightSide.

Ако мислите, че вторият подход е по-добър, то най-вероятно ще намерите доста полезни съвети в това писмо, написано от майка до нейната дъщеря, която е тинейджърка. Текстът придоби широка популярност в мрежата напоследък. И това не е случайно.

1. След 3 години мога да те изритам от вкъщи

Звучи страшно, нали? Определено е. Когато станеш на 18, пред теб ще има два възможни пътя.

Можеш да се запишеш в университет, а аз ще те подкрепям колкото ми позволяват силите, докато не завършиш или не си намериш работа. Разбира се, имаш възможност да кажеш и „не“ на университета (няма да те съдя, ако това е твоят избор) и директно да се захванеш с работа. В този случай ще трябва сама да се грижиш за себе си. Няма да издържам момиче, което е над 18 и което не е образовано, защото си мисли, че това е правилният подход. Имаш 3 години на разположение, за да решиш какво да правиш…

Вече измислихме какво да е новото предназначение на стаята ти. Ще е нашата спалня.

2. Ти си прекрасна, красива и умна

Много по-добра си от мен. Наистина си прекрасен човек. Познавам те вече 15 години. Дори в най-развинтените ми фантазии не съм си представяла, че можеш да бъдеш толкова невероятна. Ако някой не разбира това, проблемът си е негов (е, и на баща ти, до известна степен).

3. Не съм модел на подражание, който трябва да следваш

За мен ти си напълно различен човек. Имаш своя собствена индивидуалност. Не е нужно да обичаш онова, което и аз харесвам. Имаш правото да отхвърляш моя авторитет и да не споделяш ценностите ми. Има само една уловка към всичко това – трябва да носиш отговорност за своите собствени избори.

4. Ти си свободен човек. Нямам очаквания

Можеш да станеш механик, бизнес анализатор, домакиня, козметичка, високопоставен мениджър или човек, който работи на касата в супермаркет. Не е моя работа да се меся в пътя, по който решиш да поемеш. Въпреки това не забравяй точка 1.

5. Нищо не ми дължиш

Не съм те отгледала с идеята, че един ден ще ми се отплатиш. Не очаквам да ми помагаш финансово, когато остарея. Имаш правото да се фокусираш върху онези неща, които смяташ, че са важни, върху това, което цениш. Това е твоят живот и ти избираш.

6. Имаш дом

Каквото и да се случи в този живот, винаги ще съм насреща, ако се нуждаеш от мен. Ще те подкрепям, ще споделям щастливите и тъжните мигове с теб и ще се опитам да ти помогна, ако ме помолиш за това. Но нямам намерение да се меся, ако не го искаш.

7. Имам си свой собствен живот

Не съм длъжна да идвам и да ти помагам всеки път, когато щракнеш с пръсти. Нямам намерението оставям всичко настрана заради теб или да жертвам комфорта си за сметка на твоя. Мога. Но не съм длъжна.

8. Ти имаш свой собствен живот

Това за кого ще се омъжиш, ще имаш ли деца, какви хора те привличат, за кого ще гласуваш – това си е твоя работа. Моите гледни точки, страсти и убеждения не трябва да ти оказват влияние. Трябва да правиш онова, което сърцето и съвестта ти диктуват. Ако постъпваш по този начин, няма да ме изгубиш, няма да престанеш да бъдеш моя дъщеря.

9. Никой не си е поставил за цел да те нарани

Това е трудно за проумяване, но е самата истина. Всеки мисли за себе си. Аз също. Всеки човек, независимо от обстоятелствата, се държи по начин, който смята, че е правилен. Никой не си е поставил за цел да влошава живота ти умишлено. Хората просто правят онова, което смятат, че е най-добре за тях самите. Нищо повече.

10. Животът не е справедлив

Няма никаква гаранция, че ще успееш или че нещастието няма да те споходи. Ти не контролираш този свят. Можеш да постъпваш правилно през целия си живот и пак да се озовеш в гадна ситуация. Можеш да грешиш постоянно и накрая да се озовеш в хайлайфа. Трябва да се тревожиш само за едно – бъди откровена. Не се самозалъгвай. Научи се да се разбираш. Опитай се да разбереш какви наистина са твоите нужди и чувства. Помисли какво би било най-добре за теб самата.

11. Това, което е добро за теб, винаги ще бъде лошо за друг

Когато получиш работа или влезеш в университета, някой друг е изгубил тази възможност. Когато излезеш на среща с някого, много е вероятно този човек да е бил нечия първа любов. Възможно е дори да си заела нечие любимо място в киното. Не се тревожи за това обаче, тъй като нещата, които са лоши за теб, пък са добри за някой друг. Така че ситуацията е равнопоставена.

12. Единственият човек, на когото можеш да вярваш 100 процента, си ти самата

Дори аз не спадам в тази категория. Не мога да вляза изцяло в съзнанието ти и ти винаги ще оставяш някои неща неизречени. От всички. Знам това, защото аз самата постъпвам по този начин. И аз имам майка. Само ти знаеш ВСИЧКО за себе си. Съответно само ти си наясно на какво си способна.

13. Не прехвърляй отговорностите върху други

Когато навършиш 18, ти ще си отговорна за нещата, които се случват в живота ти. Отгледай деца, ако смяташ, че можеш да се справиш сама. Заеми се с предизвикателна работа, ако мислиш, че ще е по силите ти. Премести се в друга страна, ако вярваш, че ще оцелееш. САМА. Ако имаш късмет и има кой да ти помогне, тогава нещата ще са по-лесни. Никой обаче не е ДЛЪЖЕН да го прави. Не забравяй това.

14. Бъди подготвена

Всяко действие си има последствие. Много е вероятно да не можеш да ги предугадиш. Опитай се обаче поне да предвидиш колкото се може повече. За колкото се може повече последствия от действията ти успееш да се сетиш, толкова по-рационално ще е поведението ти.

15. Не е нужно да ме слушаш

Предложих ти 14 точки, които според мен ще направят живота ти по-добър от моя. Както обаче вече ти казах, ти не си аз. Не се сравнявай с мен. Не си мисли, че животите ти ни трябва да се съотнасят един с друг във всяко едно отношение. Винаги съм искала да отгледам човек, който ще води свой собствен живот. Затова давай, живей го!

15a. Само че после не идвай при мен, за да ми се оплакваш.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
“Ергенът” разсипа здравето на Васка, получила паник атаки и припаднала

кадри bTV, YouTube/Надкаст Истински кошмар е изживяла любимата ергенка на мъжете Васка. Тоталното игнориране от страна на продукцията я докарало истински срив, разкри тя в подкаста “Надкаст”. Месеци след снимките на “Ергенън”, тя буквално припаднала от това, което видяла да се излъчва по bTV. “В началото бях много разочарована. Отрази …

Блиц Новини
Изгонената Силви към Ергена Алек: Ще си понесе последствията

Кадри БТВ От надпреварата за сърцето на „Ергенът“ отпадна една доста противоречива личност, а именно Силви, която се оказа нехаресвана от никой и дори дамите вътре се страхуваха от нея Не съм очаквала така да стане, беше изключително неприятно. Това бяха интриги, които Криси направи, но това си е за …

Блиц Новини
„Бригадата“ помага на семейство с девет деца

Кадри БТВ Този сезон на „Бригада нов дом“ е обърнат в помощ на многодетни семейства. Такива явно се намират в България, макар да не се срещат често. Хора, които са отдадени на семейството и децата получават и помощ от бригадата. След двойката с шест деца, чийто ремонт проследихме вече, сега …

error: Content is protected !!