fbpx

Луната остарява – сбръчква се и се смалява. Ето защо

Физическите поражения, които нанася стареенето върху човешкото тяло, са ни добре познати: кожата ни се сбръчква, освен това се смаляваме.

Очевидно Луната остарява по същия начин.

Според изображения на НАСА, естественият спътник на Земята се „свива“, което пък кара кората й да се набръчка, пише „Профит“.

Свиването също така причинява трусове, които са подобни на техните земни еквиваленти – земетресенията.

И докато те са причинени от разместването на тектонските плочи, трусовете на Луната са резултат от охлаждането й.

Когато вътрешността на Луната се охлади, повърхността й се свива. Целият процес наподобява превръщането на гроздовите зърна в стафиди, посочва T+L.

За разлика от гроздето обаче, повърхността на Луната е крехка и когато тези бръчки се образуват, тя може да се „счупи“.

В резултат се образуват разломи, при които една част от кора се настанява над или под друга.

Според изображенията на НАСА, този процес води до свиване на Луната с около 50 метра в диаметър от това, което е представлявала тя през 1972 г.

Изследователите смятат, че този процес е все още активен, което означава, че земният спътник ще продължи да се променя, както и да регистрира трусове.

„За мен тези изводи подчертават, че трябва да се върнем на Луната”, казва Николас Шмер, асистент по геология в Университета на Мериленд и автор на изследването.

„Научихме много от мисиите на програмата Аполо, но те наистина само докоснаха повърхността. С по-голяма мрежа от съвременни сеизмометри бихме могли да направим огромни крачки в изучаването на геологията на Луната“, допълва той.

Може и да не ни се наложи да чакаме дълго за възобновяване на мисиите до Луната.

От НАСА обявиха по-рано тази година, че се надяват да изпратят астронавти на нея през 2024 г.

Вчера американският президент Доналд Тръмп поиска от Конгреса да увеличи бюджета на НАСА за следващата година с допълнителни 1.6 млрд. долара, за да бъде постигната ускорената цел за завръщане на американците на повърхността на Луната до 2024 г.

През 1969 г. Нийл Армстронг и Едуин Олдрин стават първите хора, стъпили на Луната. След края на програмата Аполо човешкото изследване на спътника е прекратено.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!