fbpx

Лекар от ВМА разкри голямата тайна за празниците! Ето как трябва да се храним, за да не се озовем в Спешното

реклама

Винаги трябва да се храним бавно и умерено, дори човек, както се казва, хубаво е да става леко гладен от масата, за да бъде като цяло добре и да се поддържа един физически тонус на организма. При всички случаи преяждането не води до нищо добро, независимо с каква храна. Това каза в интервю за БГНЕС д-р Александър Кацаров, главен асистент в Клиника „Гастроентерология” към ВМА-София. 

Има ли вкусотийки, с които можем да прекаляваме и освен от напълняване, крие ли преяждането и други опасности – това са част въпросите, на които отговаря специалистът. По думите му, преяждането винаги е опасно. То се асоциира с чувство за дискомфорт, за тежест. Това, до което води пряко е затлъстяването и свързаните с него симптоми, а и свързаните с него заболявания. Еднократното преяждане основно влияе върху гастроинтестинален тракт, разбира се, но натоварва повече сърдечно-съдовата система. В спешното на ВМА са идвали много пациенти след преяждане, които изпитват чувство за тежест, за болка, особено след прием на целулозни храни каквито са традиционните за тези празници сарми, боб, леща и т.н. Като цяло идват хора, чиито оплаквания не са преминали няколко дни и се налага употребата на медикаменти, за да се успокоят нещата. Разбира се, има хора с определени здравословни проблеми, които трябва да са особено внимателни по отношение на храната. Става дума за пациенти най-вече с ендокринни и сърдечно-съдови заболявания, които по принцип трябва да спазват определена диета, назначена им от съответния специалист, подчерта д-р Кацаров.

Специалистът не разделя храните на такива, с които все пак можем да си позволим да прекалим по отношение на количеството и такива, с които винаги трябва да внимаваме. Най-точната рецепта, която дава е да не се прекалява, въпреки че когато човек седне на маса, неусетно претоварва стомаха си. Доктор Александър Кацаров е категоричен, че винаги трябва да се храним бавно и умерено, дори човек, както се казва, хубаво е да става леко гладен от масата, за да бъде като цяло добре и да се поддържа един физически тонус на организма.

Такъв трябва да бъде и „изходът” от коледните пости, а именно преходът към нормалното хранене да се прави постепенно и в умерени количества. В практиката си специалистът не помни да се е сблъсквал с пациенти със сериозни оплаквания от страна на гастроинтестиналния тракт, следствие на това, че са спазвали пост. По думите му, няма научни доказателства, че лишаването от определен вид храна по време на постите води до някакво заболяване. „Медицината се базира на факти и доказателства, т.е. когато няма научнообосновано доказателство, че това нещо води до заболяване, няма как да кажем, че води. Постенето е нормално нещо, много хора постят и не е доказано, че това вреди на организма или пък, че такъв краткотраен срок – един месец или 40 дни, е много сериозен стрес за организма”, категоричен е д-р Кацаров.

Стресът и последиците от него обаче е сред основните фактори, които пълнят Клиниката по гастроентерология. Опитът показва, че младите хора основно стигат до специалисти като нас заради стрес и натоварен начин на живот, работата, която имат, нередовния ритъм и яденето на голямо количество неприятни храни, да не кажем боклуци, отчита специалистът. Около 80% от пациентите в „Гастроентерология” са там заради т.нар. синдром на дразнимото черво, който се среща главно при жените, тъй като те са много по-чувствителни от мъжете.

„Факт е, че по-голямата част от пациентите ни са със синдром на дразнимото черво. Има, разбира се, и с горнодиспептични оплаквания – особено при по-младите хора и това е напълно обяснимо, имайки предвид нередовното им хранене, ритъм на живот и засиления фактор на стреса. Всичко свързано с психоемоционални въздействия и стресови състояние се отразява на гастроинтестиналния тракт и това води до тези горно- и долнодиспептични оплаквания. Към първите се нареждат тежест, подуване, парене зад гръдната кост, а към вторите – отново тежест, подуване, метеоризъм и други клинични оплаквания, редуване на запек с разстройство”, изтъква специалистът.

Алармиращи симптоми за синдром на дразнимото черво са кръв и слуз в изхожданията. Тогава задължително трябва да се отиде на лекар. Прегледът при специалист е неизбежен и ако имате роднина от първа линия със злокачествено заболяване на гастроинтестиналния тракт, стомах и карцином на дебелото черво, тъй като за карцинома е доказана пряка наследствена зависимост, каза още д-р Кацаров.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Отказаха да ваксинират семейство без осигуровки

реклама Кадър видео Нова ТВ Лекар от кабинета за имунизация в частната болница „Св. Панталеймон“- Плевен отказа имунидация на семейство, което наскоро се е върнало от чужбина. Това твърдят млади хора, които се свързаха с NOVA.   „Обадих се в болница „Св. Панталеймон” и попитах дали бих могъл да се …

Новини
Първан Симеонов: Огромната драма за Борисов е, че Радев проби системата, проби схемата

реклама Снимка профил ФБ „Излишно е да казвам, че дори опозиционерите в България звънят на Борисов по телефона, за да съгласуват с него дали и какво да правят. Румен Радев е едно от малкото, да не кажа единственото, изключение от всичко това. Той проби схемата, проби тази система. От там …

Новини
Доц. д-р Нина Янчева: Да се ваксинират с приоритет хората над 60 г.

реклама Снимка pixabay Всички одобрени ваксини предпазват от тежко протичане на инфекцията, от хоспитализация. Тя разясни основните разлики между векторните и РНК ваксините. И при други пандемии от вируси, които се продават по въздушно-капков път се наблюдава вълнообразно протичане, обясни пред БНТ доц. д-р Нина Янчева, ръководител на отделението по …