fbpx

Лекарите искат потребителска такса за деца, но да се плаща от държавата

Да се въведе потребителска такса за преглед на дете, както има такава и за възрастните. Тя обаче да се плаща от държавата, не от родителите. Това поискаха от Българския лекарски съюз (БЛС) още вчера (12 май) на извънредния си национален събор в Обзор. Лекарите посочват, че сега педиатрите не получават нищо за прегледите на деца. Приходите им от НЗОК са т. нар. капитация – сума за всеки пациент, когото имат в листата си. Извън това обаче джипитата педиатри не получават други средства, пише „Актуално“.

Само специалистите имат допълнително финансиране по линия на направленията, с които едно дете е било пренасочено към тях.

„С промените преди 20 години се въведе потребителска такса за преглед при личен лекар и специалист. Още тогава обаче е определено, че тези, които работят с деца, няма да получават такава такса, което е и една от причините днес да има отлив и липса на интерес към специалността, включително цели педиатрични практики стоят свободни, защото няма кой да работи в тях.

Въвеждането на потребителска такса за преглед е част от отношението към лекарите педиатри, които искаме да задържим”, коментира председателят на БЛС д-р Иван Маджаров пред в. „24 часа“. Той обясни, че лекарите не искат таксата да се поема от родителите, а от държавата. Конкретни искания за размера ѝ няма, но дори да е 1,90 лв., колкото е за пенсионерите, е стъпка напред, коментира още д-р Маджаров.

Делегатите на събора подкрепиха протеста на лекарите от детската болница „Проф. Иван Митев“ за по-високо заплащане и отпадане на лимитите за лечение на деца. Лекарите дадоха мандат на ръководството на БЛС да започне преговори със здравната каса още днес.

Очакванията им са по-добрите условия за лечение на децата да влязат в сила от 1 юни. С икономиите от бюджета за болничната помощ за тази година да се изплатят и 153 млн. лв., натрупани от надлимитната дейност на здравните заведения, настояват още лекарите.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Скандално твърдение в „Ергенът” накара българките да намразят Алек

кадри bTV Има и ли няма „проникване”? Този въпрос тормози феновете на „Ергенът” още от сряда вечер, когато Валерия подлуди имението с твърдението, че любовната игра между нея и Алек от игра си е станала същински акт. На кадрите в анонса на следващия епизод на любовното риалити се виждат разгорещени …

Блиц Новини
Козунаци от 2 до 100 лв на пазара

Кадри България он ер. Остава по-малко от месец до светлия празник Великден и темите за козунаци и яйца се завъртяха.  Увеличават се и проверките за качеството и цената на козунаците, казват от Сдружението за достъпна и качествена храна. Ако козунакът от магазинната мрежа е без етикет, е притеснително, тъй като …

Блиц Новини
Стефани останала неразбрана в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Отдавна зрителите на Хелс китчън очакваха сладкарката Стефани да напусне предаването. Непрекъснатите скандали, които заформяше с кой ли не от участниците натоварваха и изместваха фокуса от готвенето. Тя влезе с големи претенции за професионалист и бе сигурна, че ще грабне голямата награда. Дотолкова дотегнаха с крясъци, че …

error: Content is protected !!