fbpx

Къде се изгубиха над 200 000 преференции на евровота?

36,71% от избирателите са гласували с преференция на евровота тази неделя – данните са на ЦИК и са от първото въвеждане на обработените секционни протоколи.

4 социологически агенции, които правиха екзит пол в неделя, обаче имат много по-различни данни. Според „Галъп интернешънъл“ и „Тренд“ около 49% от избирателите са гласували с преференция; според „Афис“ – 51%; според „Алфа рисърч“ – 42%.

Ако сравним данните на социологическите агенции и тези на Централната избирателна комисия изчезват около 262 000 преференции. Дори и при най-оптимистичния сценарий около 113 000 преференции са изчезнали от секционните протоколи, съобщава offnews.bg.

Ако разчитаме на данните на ЦИК, от около 2 135 659 гласували на изборите в неделя 784 000 са отбелязали номер на преференция за кандидат в листата. Но според данните от екзит пола 49% са гласували с преференция, тоест около 1 046 400. Разминаването е с поне 262 400 преференции.

Дори и 42% да са използвали преференция – разминаването между данните на ЦИК и данните от екзит пола е с най-малко 112 900 преференции.

Разбира се, впоследствие трябва да се отчете броя на недействителните бюлетини, както и частта от респодентите, които са давали „социално желателни“ отговори при екзит пола. Но няма как от неделя до вторник да са се изпарили десетки хиляди преференции.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Шеф Кустев за скандала със Сашо Кадиев: Преди да ме ядоса, да пита майка си!

кадри bTV От няколко дни зрителите на bTV очакват с интерес новия епизод на „Аз обичам България”. Основният им мотив е да видят ще яде ли Сашо Кадиев бой от шеф Кустев. От кадрите в аноннса за играта се вижда, че актьорът и звездата на „Мастършеф” не просто се карат, …

Блиц Новини
Мила Михова вдигна скандал на Криси от „Ергенът” на живо по БТВ

кадри bTV Оперната певица Мила Михова надскочи ролята си на коментатор на любовното риалити „Ергенът” и буквално се скара на една от отпадналите участнички. Това беше Криси Горджъс, която в последните епизоди беше особено заядлива, най-вече към една от останалите „ергенки” – Екатерина. Михова реши да използва студиото на bTV, …

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

error: Content is protected !!