Къде остана страховития ОЛАФ? И защо ЕС предпочита да си затваря очите за поредица от казуси в България?

Помните ли ОЛАФ, Европейската служба за борба с измамите? Някога този разследващ орган, който следи за използването на средствата от фондовете на ЕС, беше истинско страшилище за България. Неговите проверки и разследвания имаха голяма тежест, името на организацията се свързваше с опасността Европа да „спре кранчето“, да ореже средства и програми. Някак си всичко това днес изглежда далечно, сякаш се отнасяше само за периода преди управлението на ГЕРБ.

Всъщност, реално погледнато, ОЛАФ си е на мястото и година след година констатира, едно и също – България заедно с Румъния и Унгария постоянно е в „челната“ тройка по злоупотреби с европейски средства. Същата констатация беше направена и през юни тази година. От 2013 до 2017 година службата е приключила 43 разследвания за измами в България с препоръка за връщане по структурни, инвестиционни и земеделски фондове.

Какъв е резултата от това? Честно казано, не е много ясно. Управляващите у нас не обичат да говорят за такива неща, нередностите по-скоро се замитат под килима, за сметка на демонстрациите на отличните отношения с ЕС.

Изглежда европейските лидери също предпочитат по-скоро да хвалят Бойко Борисов и управлението му. Нека не забравяме – ГЕРБ е част от семейството на Европейската народна партия, която управлява ЕС. Явно и на европейско ниво партийната солидарност е силен фактор, който влияе върху справедливостта.

А междувременно казусите у нас, по които Европа трябва да се намеси, стават все повече. Трябва ли да напомняме, че 65 % за уж ремонтирания път, на който стана трагедията край Своге, са от Европейската инвестиционна банка? И вярва ли някой, чеоставките на министри ще променят реално нещо в схемите, по които се харчат европейските пари за пътища у нас?

Забравихме ли, че именно ЕС и правилата му бяха използвани като основание за избиването на животните в Странджа, както и за скандалната поръчка за тестовете за чумата? Някак много бързо този случай се забрави и потули…

Всъщност, навсякъде в България, където се усвояват европейски средства, почти винаги има съмнение за злоупотреба. Дори самата дума „усвояване“, вече се приема за нещо като синоним на „кражба“.

На този фон започва да става все по-натрапчиво бездействието на Европа спрямо случващото се в България. Разбира се, да бъдат спрени фондовете на ЕС у нас означава истинска катастрофа – държавата ни и икономиката ни е твърде зависима от тези средства, защото както стана ясно, други инвестиции у нас няма… В тази ситуация наистина е тежко. Излиза, че корупцията у нас, която трябваше да се ограничи от членството ни в ЕС, се финансира точно от парите, които идват от тази общност. Това се превръща в омагьосан кръг, който все някога вероятно ще бъде прекъснат. И тогава тежко и горко на България.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
2
Цветанов: Борисов търси авариен изход, ГЕРБ е катастрофа на организационно ниво

кадър TV+ Партията, която ще изградим ще бъде на самите членове и симпатизанти на „Републиканци за България“. Това, което ще заложа в устава е да няма възможност председателят да има повече от два мандата, защото са напълно достатъчни за един председател да изгради един сериозен екип и да може да …

Новини
Проучване на БАН: Българинът напуска работа или заради ниска заплата, или заради лош началник

снимка: Pixabay Три четвърти от заетите у нас сменят работното си място, заради ниския размер на възнагражденията, показва проучване на трудовия пазар, извършено от Българската търговско-промишлена палата и Института по философия и социология на БАН. Текучеството на работна сила е най-голямо при ниско квалифицирания труд в сектори като: „Преработващата промишленост, …

Новини
Чествания за героичната Шипченска епопея няма да има тази година. Причината – Covid-19

снимка: Pixabay Националното честване на 143-та годишнина от Шипченската епопея се отменя заради епидемичната обстановка, предаде БНР. Решението беше взето от организаторите на националните тържества и по препоръка на Областния кризисен щаб за превенция разпространението на Covid-19 в област Габрово. Тържествата по традиция се провеждат в дните от 21 до …