fbpx

Курортите ни се видяха в чудо: Чакат работници от чужбина, но визите им се бавят!

реклама

Бавят се визите за работници от чужбина преди новия туристически сезон. От това се оплакват хотелиери в Слънчев бряг.  Опасенията им са, че туристите ще започнат да недоволстват от качеството на предлаганите им услуги, пише Бул Нюз. Дългосрочните визи за работници от трети страни вече трябва да се издават за 15 работни дни, а не както беше за 35 дни.

Промяната стана с нова наредба от началото на годината. Хотелиери обаче се оплакват, че чакат в пъти по-дълго и това пречи на работата им. В Слънчев бряг обаче част от хотелите са отворили по-късно от предвиденото, за да посрещнат гостите си, защото няма персонал. Документите за визи на 32-ма работници от Украйна били подадени в Агенцията по заетостта още през февруари. Срокът за разрешение бил 10 дни.“Ние получихме нашите разрешение след 42 календарни дни, но сроковете не се спазват там. Мисля, че в ДАНС е най-голямото забавяне“, каза Ростислава Димитрова – управител на хотел.

Заради забавянето на документите на чуждите работници, повечето от назначените служители трябва да вършат неспецифична работа за позицията им.

реклама

„Персоналът е малко и гостите ще се увеличават така или иначе и качеството на обслужване ще падне“, заяви главният готвач Николай Киров.Все още туристите са малко и хотелиерите се справят с работата, въпреки че персоналът не достига. Хотелиери са убедени, че не могат да се справят без помощта на институциите.“Защото примерно аз днес не мога да кажа на един турист, който си е направил резервацията да дойде след 10 дни, защото нямам персонал. Не мога да ви обслужа“, каза още Димитрова.Институциите, отговорни за решаване на проблема, си прехвърлят отговорността, но обещаха съдействие.

„Веднага ще инициирам среща с колегите и с Министерството на външните работи и с Дирекция „Миграция“ – МВР и с Агенцията по заетостта, които са водещи в този процес“, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова. „Да видим коя институция не си е свършила работата, за да може да се види къде е тесното звено и да се предприемат мерки“, добави министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. От Министерството на труда и социалната политика до момента са издали разрешения за визи на 345 граждани, които ще останат у нас от 3 до 9 месеца.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Отиде си световно известният оперен певец Камен Чанев

реклама Снимка: operaplovdiv.bg Световноизвестният оперен певец Камен Чанев е починал от коронавирус. Той беше приет за лечение в болницата в Стара Загора. Камен Чанев е най-успешният български тенор с международна кариера, припомня БНР. Чанев е роден през 1964 г., завършва Френската гимназия в родния си град Сливен, а след това …

Новини
Безлов: Българите искат силен лидер, а не демократично управление

реклама Кадър БТВ В доклада на центъра „Демокрацията в България – все още крехка след три десетилетия преход“, експертите представят данните от своите проучвания, че след 30 години преход 45 на сто предпочитат силен и решителен лидер. 57 на сто от запитаните са заявили, че вярват, че нищо няма да …

Новини
Калин Сърменов: Театрите са едно от най-защитените пространства

реклама Снимка профил ФБ След влизането в сила на мерките от петък, затварят и всички места, където има възможно струпване на хора като кина, галерии и музеи и се преустановява провеждането на концерти до 21 декември. Като изключение са посочени театрите, които могат да продължат да работят, стига публиката да …