Круиз с вярващи в плоскостта на Земята ще търси „Ледената стена“

Новини
1

profit.bg

Снимка: pixabay

Организаторите на годишна конференция, която събира привърженици на теорията, че Земята е плоска, планират да осъществят круиз до съществуващия според тях край на планетата. Те ще търсят ледената стена, която според тях, спира разлива на океаните.

Пътуването ще се осъществи през 2020 г., обявиха наскоро на своя сайт от Flat Earth International Conference (FEIC). Целта? Да се тества убеждението на привържениците на теорията, че Земята е плоска, че нашата планета е плосък диск заобиколен по края си от огромна ледена стена.

Подробностти за събитието, в това число и дати, предстои да бъдат обявени, според FEIC, като организаторите определят круиза като „най-голямото и най-смелото приключение досега.“ Може би обаче трябва да се отблежи, че морските карти и навигационните технологии като GPS-а работят по начина, по който работят, защото Земята е … кълбо, пише LIveScience.

Хората, които вярват, че Земята е плоска, твърдят, че снимките показващи извит хоризонт са фалшиви и че снимките на Земята като кълбо от Космоса са част от огромна конспирация от страна на НАСА и други космически агенции, която цели да се скрие факта, че нашата планета е плоска. Тези и други убеждения на привържениците на тази теория са качени и на сайта на Flat Earth Society (FES), която е най-старата официална организация на хората вярващи в плоскостта на Земята, датираща от началото на 19 век.

Древните гърци обаче демонстрират, че Земята има сферична форма преди повече от 2 000 години и че гравитацията, която пречи на всичко и всички на планетата да отлетят в Космоса, може да съществува единствено в сферичен свят.

В диаграмите на сайта на FES обаче планетата прилича на диск наподобяващ палачинка като Северният полюс е поставен в центъра, а ръбът на планетата е „заобиколен от всички страни с ледена стена, която задържа водата на океаните.“ Тази ледена стена, която някои от привържениците на теорията за плоската Земя смятат, че е Антарктида, е дестинацията на предстоящия круиз.

Тук има само една уловка. Навигационните карти и системи, които насочват круизните кораби и другите плавателни съдове из океаните на Земята се базират на принципа на кръглата Земя, казва пред The Guardian Хенк Кейер, бивш капитан на круизен кораб с 23 години опит.

GPS системата разчита на множество сателити, които орбитират на хиляди километри над Земята; сигналите от сателитите достигат до приемника в GPS устройството като е необходимо най-малко три сателита да установят точното местоположение, заради кривата на Земята, обяснява Кейер.

„Ако Земята беше плоска, щяха да са необходми всичко на всичко три сателита, за да предоставят тази информация на всички по света,“ казва Кейер. „Те обаче не са достатъчни, защото Земята е кръгла.“

Дали круизът на FEIC ще разчита на GPS или пък ще използва изцяло нова навиогационна система, базирана на плоскостта на Земята, за да достигне до ръба на света, предстои да се види.

loading...
1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Български производител: Електрическите велосипеди са транспорта на бъдещето

Хората преоткриха велосипеда като начин на придвижване, заяви в интервю за БГНЕС изпълнителният директор на Drag Драгомир Кузов. Като ръководител на една от големите фирми, произвеждащи велосипеди, той е изключително радостен от факта, че България вече заема едно от водещите места по направата на колела. „Две са причините – традиционната …

Новини
„Уикенд“: Държавата ще отпусне 400 000 лева на Къци Вапцаров

Повелителят на Колелото на късмета Къци Вапцаров извади късмет и ще дебютира като режисьор с подкрепата на държавата. Той ще застане зад камерата на предстоящия пълнометражен филм „Добри родители“, на който е и сценарист. Къци мина през ситото на Националната художествената комисия за игрално кино към Националния филмов център (НФЦ). …

Новини
Данни за метали като желязо и титан на Луната поставят наново въпроса за произхода ѝ

Радарни данни от лунни кратери разкриха, че лунната кора е по-богата на метали като желязо и титан от земната, съобщи в. „Дейли мейл“, цитиран от БТА. Това поражда съмнения относно най-разпространената теория за образуването на естествения ни спътник – след удар на планета колкото Марс в ранната Земя. Ако Луната …