fbpx

Криза за шивачки в Русе

реклама

Снимка: Кис 13

Липса на кадри е основният проблем пред шивашката индустрия в страната.

Това заявиха представители на бранша в Русе, които се събраха, за да обсъдят състоянието на отрасъла.

Работодателите изпитвали изключително сериозни проблеми с намирането на всякакви кадри, включително инженери, техници и механици за поддръжка на шевни машини, съобщи Кис 13.

„Липсват технолози, липсват конструктори, липсват работници със средно професионално образование. Ние смятаме че в производството на облекла има още много хляб, защото облеклата винаги са се продавали, винаги са носили стойност и ако тексилната промишленост в България от ишлеме мине към производство на готов продукт, ръстът на производство ще бъде изключително сериозен“, заяви Володя Стоянов – представител на браншова организация – Кюстендил..

От шивашкия бранш смятат, че държавата не прави достатъчно, за да осигурява необходимата работна ръка отвън.

„Много е хубаво, ако можем да вкараме бесарабски българи, ще е лесна комуникацията или от бившите руски републики. Тепърва работим по този…. Но има интерес към работници от Виетнам, Бангладеш, в които текстилната промишленост е много добре развита и очакваме от нашето правителство да улесни начина за приемане на тези хора на работа както е по другите държави“, заяви Миглена Христова – член на УС на БАТОК.

реклама

„В момента има някакво споразумение с Молдова където режима е облекчен, но какво ще се получи никой не казва. Аз смятам че основната причина на нашия бранш, наред с това което каза колежката е че липсва нагласа и политика на правителство към този бранш. За съжаление последните години този бранш се неглижира на базата на приказки че той е ниско технологичен, ниско производителен“, допълни още Володя Стоянов.

Тъй като текстилният отрасъл формира едно сериозно перо от приходите в БВП, от брашна смятат, че шивашката индустрия все още има бъдеще в България и може да се развива.

Необходимо е да се промени политиката по отношение образованието на хората, по отношение нагласата към този бранш, защото техническите ни университети произвеждат хора, които са изключително малко по специалностите по отношение на текстила. Освен че са малко, са и не добре подготвени.

От бранша признават, че все пак се правили опити по отношение на дуалното обучение за осигуряване на кадри за шивашките фирми, но все още намало необходимият ефект.

реклама
loading...

Не внасяйте работна ръка отвън! Увеличете заплатите, придобивките, бонусите и ще се появят български кандидати. Подобрете отношението си към тях, така че те да усетят вниманието и уважението ви, на вас , работодателите! Хората искат човешко отношение, а не да се чувстват като роби в собствената си страна. Не държавата ви е виновна, а вашата алчност. Никой не желае да работи къртовски, а да живее скотски. Време е вече за европейски заплати, макар и по-ниски, но сносни за нашия стандарт. Инфлацията е висока. Заплата от 600-800лв не удовлетворява вече никого. С парите след плащане на данъците работещите не могат да издържат семействата си и стават автоматично работещи бедни. Е, господа работодатели, време е да помислите и за тях, освен за себе си.

Не се тревожете за работодателите.Да внасят работници от чужбина или да си ги създават.При всички случаи да се научат да плащат.Хора не продавайте земите си, защото ще станете роби завинаги .

Искат хора от Бангладеш,нищо чудно парламента да го одобри,както прие работодателите да дават 60процента от заплатата на работещия,а останалата част,когато могат И в Африка няма такова нещо.Българи мислете за кого гладувате

Да се оправят заплатите на хората и тогава няма да има нужда да се внася работна ръка от чужбина защото никой няма да дойде да работи за 400 лева. Аз 22 г работих в шивашки цех и сега замина за чужбина

Хората от другите държави няма да работят за жълти стотинки като българите! Научете се да не си пълните само вашите джобове, ами да давате хубави заплати на работниците! Тогава ще ви се напълнят цеховете!

Не се тревожете за работодателите.Да внасят работници от чужбина или да си ги създават.При всички случаи да се научат да плащат.Хора не продавайте земите си, защото ще станете роби завинаги

оооххоо нема вече кои даим работи за мизерните 400 л дето и них нети ги деват на време зетова всички млади към англия там поне знаят че труда се заплашта достоино а не се подиграват с труда ти

Вместо да внасят от разни държави всякакви хора,просто е нужно само да увеличат заплатите и много бързо ще се намерят български работници,ама нали са алчни гледат за собствените си джобове……те сигурно пък молдовците и другите ще работят за 400 лв,смешни сте вече да казвате че има недостиг на работници!!!

Допуснахме ние да ни експлоатират !
Време е да се позамислят милите работодатели, че „гладна мечка хоро не играе „!
Каква ще е офертата за чуждите граждани : квартира, храна и заплата ! Колко ще дадете драги ?
Няма ли да ви излезе „крива“ сметката или се надявате да ви работят за жълти стотинки и при лоши условия на труд !
Помислете на кои хора да давате заплати !

Защо така , БЕ дами и господа?!!!! Не ви е виновна политиката на държавата , а вашата лакомия! Преди години викахте, ако искаш стой, за твоето място чакат 10. А сега сядайте сами на машините и шийте по 12 часа за 400 лева…и когато ви ги дадат… Изедници!

Работодатели , замислете се малко защо нямате работници? Защото карате хората да работят по 12-14 ч . за никакви пари , унижавате подчинените , гаврите се с тях и нямате човешко отношение. Когато промените себе си първо хората може и да Ви повярват и да дойдат да работят. То не може само да изисквате , трябва и да дадете и отношение и внимание и най-вече много прилични заплати на подчинените си.

12 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Акад. Богдан Петрунов: На 29 декември ще се реши коя ваксина ще се ползва

реклама Кадър видео БНТ Трябва да е много сигурна ваксината, за да не навреди на организма. Затова и решението е трудно. 150 ваксини се разработват в момента по света, от тях 4 са представени на Агенцията за лекарствени средства в ЕС за одобрение. До 18 ч. вчера нямаше съобщение, че …

Новини
Силно земетресение разлюля Югоизточна Турция

реклама Снимка pixabay Земетресение с магнитуд от 5-та степен разтърси Турция в 07:45 часа тази сутрин, съобщи Eвропейският средиземноморски сеизмологичен институт (EMSC). Епицентърът с дълбочина 20 км е регистриран на 22 км западно от град Сирт и на 7 км северно от Курталан, Югоизточна Турция, пише varnautre.bg. реклама На 4 …

Новини
Дойче веле: Водещ експерт прогнозира: Вирусът изчезва до идната есен

реклама Снимка pixabay Професор Александър Кекуле сподели своя “работна хипотеза” за това кога пандемията ще приключи: “Ограничаването на заразата ще стане видимо за общество чак между април и юни, след като в началото на годината или най-късно през януари ще започнем да ваксинираме рисковите групи в старческите домове в Германия”, …