Кризата на 30-те при жените: Как да я разпознаем?

Новини

www.tialoto.bg

Наближаването на тридесетата годишнина може да предизвика у всяка жена тревога. Преходът от безгрижна младост към по-зряла възраст е неизбежен, но може да предизвика психологическа криза на възрастовото развитие дори за онези, които са напълно уверени в себе си.

Ако скоро ще бъдете на 30 и изведнъж сте започнали да се съмнявате в правилността на пътя и връзките, в които се намирате, започнали сте да се страхувате, че никога няма да успеете в живота – имате очевидни симптоми на кризата на 30-те.

Както в случая с кризата на 40-те, и тук наблюдаваме една напълно фалшива нагласа, че от определена възраст трябва да разберете всичко за себе си. Такъв подход е изпълнен със съмнения и безпокойство – изглежда, че животът се е отклонил от правилната траектория или не отговаря на вашите очаквания. За да кажете спокойно: „Дойдох на мястото, където трябва да бъда“, първо трябва да се научите да различавате симптомите, присъщи на навлизането в тази възраст. Ето някои от тях:

Криете възрастта си

Повечето жени въобще не крият своите години докато навършат 25. Ако сте започнали борбата срещу стареенето, едва завършили университета, ако криете възрастта си, кризата на 30-те години ви е ударила.

Усещате се като губеща

Ако приближавате към 30-те и чувствате, че закъснявате във всички аспекти на живота (особено ако се сравнявате със собствената си майка на тази възраст) и се тормозите, че не сте се омъжили или нямате деца – това е безполезно и няма нужда да се тормозите. Най-важното нещо, което трябва да направите в тази възраст, е да разберете какво искате да спечелите от живота и какво трябва да направите, за да го постигнете, а не да изчислявате това, което вече имате!

За някои жени минали постижения, лични или професионални, от които те са били много горди в даден момент, след известно време може да не изглеждат толкова важни. Особено в сравнение с новото разбиране за успеха в живота. Бъдете внимателни, депресията може да ви чака по пътя! Просто имайте предвид, че съжалението за нещо несвършено е един от симптомите на кризата.

Непрекъснато се сравнявате с другите

Кризата на 30-те години се подхранва от сравненията с други хора на същата възраст. Чувствате горчивина, че животът ви не е на висотата, която искате. Особено опасни са социалните мрежи, защото при тази криза често преглеждаме страниците на своите приятели във Facebook и Instagram. Бъдете внимателни! Научно доказано е, че Facebook усилва усещането за завист и чувството, че си самотен.

Друга опасност е „Синдромът на самозванеца“. Вие сте успели в бизнеса и сте постигнали успех в живота, но се съмнявате в себе си и не сте уверени в собствените си способности. Много успешни жени могат да страдат от така наречения „Синдром на самозванеца“ – мислите, че всичко, което сте направили в живота си не е ваше дело и само се преструвате, че сте успешна жена.

Размишлявате за промените в кариерата

Осъзнавайки, че вашата работа няма нищо общо с мечтите ви, вие се замисляте за напускане или дори за кардинална промяна на професията. Психотерапевтът Пол Куланд вярва, че такива мисли са характерни за жените на възраст от 28 до 32 години. Вашият нов образ на възрастна жена изобщо не означава, че ще харчите повече пари, отколкото печелите. Но ако състоянието на финансите ви внезапно стигне неочаквани низини – това също е един от признаците на кризата на 30-те.

Чувствате се не на своето място

Възможно е в тази възраст да погледнете на собственото си поведение по различен начин и това, което някога е изглеждало важно – вече не е. В съвременното общество жените се сблъскват с различни възможности и мнения. Понякога правенето на избор е много трудно. Все повече животът ни е подчинен на работата. Натискът, който чувствате във вашия личен и професионален живот, ви кара да искате да намерите стабилност. Разочарованията в любовта също се приемат по-емоционално.

„Отчаянието и стреса, в резултат на пропаст в любовните отношения или пълната липса на такива взаимоотношения, могат да се засилят след 25-ата година“, казва лайф коучът Кристин Асле. Ако напълно сте спрели да общувате с приятели и многократно отказвате покани да отидете на кино или кафе, тогава вероятно ще ви е необходимо повече време, за да се справите с психологическите проблеми.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Девите да бъдат по-инициативни, време за изгодни сделки за Рибите

lamqta.com Овен Каквато и тежест да лежи на раменете Ви в последно време, днес ще го усетите как олеква. Около Вас витае жизнерадостна енергия, която ще разсее всички Ваши грижи. Веднага след като си дадете сметка, че в дадения момент може да поемате върху себе си само толкова, колкото сами …

Новини
Редица държави налагат карантина и ограничения за българите

Причината е в ръста на регистрираните случаи на коронавирус у нас Редица държави налагат карантина на българските граждани заради скока на случаите на заразени с COVID-19 у нас, предаде БГНЕС. От началото на месеца в страната всеки ден се регистрират над сто случаи на коронавирус. Именно поради тази причина редица …

Новини
Засилен контрол на „Промахон“ е само една от обявените мерки срещу коронавируса в Гърция

Ясни са част от решенията от днешното съвещание между премиера на Гърция Кириакос Мицотакис, главния епидемиолог и заместник-министъра за гражданска защита относно мерките за коронавируса. Това са зелена светлина за директни полети от Великобритания и Швеция, интензивен контрол на граничния пункт Промахон и във вътрешността на страната, искане за забрана …