fbpx

Крепостта Овеч: Място с вековна история, което трябва да посетите

Тя е свидетел на битки, подвизи и много история

 

Недалеч от Провадия има едно забележително и внушително място. Крепостта Овеч се намира на около 55 км от Варна, от София разстоянието е около 400 км., а от Пловдив на около 320 км Тя е разположена върху плато, което е обградено със скални образования с височина над 20 м, пише „Трафик“.

За да се върнете назад във времето ще минете през приятна екопътека, която в своя край ще ви отведе до вита стълба, а от нея можете да видите оригиналния вход на крепостта Овеч. На върха на възвишението се разкрива гледка към околните хълмове, които са характерни за цялото плато.

Продължавайки към кулата – порта, към която ще ви отведе дълъг дървен мост, ще видите основите на църкви – най-голямата от тях носи името Митрополитска. Не след дълго пред вас ще се изправи и главната северна порта на крепостта. Кулата над портата е на три нива. Когато се качите на върха пред вас ще се разкрие спираща дъха гледка. В източната част на възвишението могат да се видят и съхранени основи на жилища.

Крепостта има три входа като източният е запазен в оригиналния вариант с изсечени в скалите стълби.

Западният е достъпен чрез спираловидна стълба, която има точно 111 стъпала, а главен за крепостта е северният вход. Пред него е изградено мост с дължина 150 м, който отвежда към плато Табиите.

Крепостта Овеч е изградена през 4 век от византийците, като целта ѝ е била да спре варварските набези на племена, идващи от север, и е функционирала до началото на 7-ми, след което почти век не е била използвана. Най-големият ѝ разцвет се свързва с времето на Второто българско царство, когато е била изключително важна срещу византийското настъпление.

Крепостта е известна с няколко имена. Византийците са я наричали Проват или Проватон, българите – Овеч, а турците – Таш Хисар.

През 1444 г. тя е унищожена почти до основи от войските на крал Владисвав III Ягело – Варненчик. В края на 17 век в долината под крепостта е създаден и днешния град Провадия.

Посетете това пропито с история място. Усетете величието и силата!

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

USA news
Horoscope for Friday, April 19: Do not access the Internet through the phone zodiac sign

Pixabay Libra should not go online on April 19. Here is the horoscope of the Lama: Aries Today you can not only have a pleasant time, but also achieve significant changes in your personal life, which will be of a positive sign. Indeed, this will require patience and caution, but …

Блиц Новини
Скандално твърдение в „Ергенът” накара българките да намразят Алек

кадри bTV Има и ли няма „проникване”? Този въпрос тормози феновете на „Ергенът” още от сряда вечер, когато Валерия подлуди имението с твърдението, че любовната игра между нея и Алек от игра си е станала същински акт. На кадрите в анонса на следващия епизод на любовното риалити се виждат разгорещени …

Блиц Новини
Козунаци от 2 до 100 лв на пазара

Кадри България он ер. Остава по-малко от месец до светлия празник Великден и темите за козунаци и яйца се завъртяха.  Увеличават се и проверките за качеството и цената на козунаците, казват от Сдружението за достъпна и качествена храна. Ако козунакът от магазинната мрежа е без етикет, е притеснително, тъй като …

error: Content is protected !!