fbpx

Край на свободното движение на хора при Брекзит без сделка

/КРОСС/ Правителството на британския премиер Борис Джонсън заяви, че иска да сложи незабавно край на свободното движение на хора в случай на Брекзит без сделка на 31 октомври – което показва втвърдяване на позицията в сравнение с предишния кабинет, отбелязва Франс прес.

Бившият премиер Тереза Мей, която Джонсън замени на поста на 24 юли, предвиждаше преходен период дори при липса на споразумение за развода с Европейския съюз. Това би дало възможност на европейските граждани да идват във Великобритания, да работят или учат там, без да е необходимо да правят специални постъпки.

„Свободното движение в сегашния си вид ще приключи на 31 октомври, когато Обединеното кралство напусне ЕС“, посочи говорителка на „Даунинг стрийт“ 10.

„Например ще въведем незабавно по-стриктни правила относно престъпността за лицата, влизащи във Великобритания“, добави тя и уточни, че в момента се работи върху други неизбежни промени във връзка със създаването на нова имиграционна система.

Говорителката припомни, че премиерът Джонсън иска да се въведе точкова система, подобна на тази в Австралия.

Организацията „Трите милиона“ (The3million), която защитава интересите на около 3,6-те милиона европейски граждани, живеещи в Обединеното кралство, изрази възмущение от новината. „Това е безотговорно и отваря вратата за повсеместна дискриминация“, реагира тя в Туитър.

Според правителството в края на юли над един милион европейци са получили статут на „постоянно пребиваващи“, така че да могат да продължат да живеят в страната след Брекзит.

В началото на август министър-председателят обяви проект за ускорено издаване на визи, целящ привличането на „най-добрите мозъци“, така че Великобритания „да продължи да бъде научна свръхсила“ след Брекзит. Наред с това той обеща да бъдат защитени правата на европейските граждани, установили се във Великобритания, да продължат да живеят в страната дори при Брекзит без сделка.

Това от кога? От Брекзита ли? До днес Англия никога не е била “ научна свръхсила“!

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!