fbpx

Коя ще е най-добрата инвестиция през следващото десетилетие?

външна реклама

Ако разполагате с пари, които няма да ви трябват през следващите 10 години, в какво бихте ги инвестирали – акции, облигации, недвижими имоти, злато, кеш или криптовалути? Този въпрос беше зададен на над 1000 души в проучване на платформата Bankrate.com, пише Профит.

Най-голяма част от анкетираните (близо една трета) категорично избират за свой фаворит имотите, следвани от акциите (20%) и парите в брой под формата на банкови депозити (19%).

Дали обаче недвижмостите наистина са най-добрата инвестиция в дългосрочен план? Дали експертите по финансово планиране не са грешали в продължение на десетилетия? Оказва се, че в някои отношения инвеститорите може би наистина имат право, пише анализаторът на Marketwatch Марк Хълбърт.

външна реклама

Той припомня, че в исторически план (от 1890 г. насам) недвижимите имоти в Съединените щати носят средна годишна доходност от 0.4% след отчитане на инфлацията. Данните се базират на имотния индекс Case-Shiller.

За сравнение, широкият борсов индекс S&P 500 носи средна годишна възвръщаемост от 6.3% над инфлацията (с включване на дивидентите). Дори и дългосрочните държавни облигации в САЩ се представят по-добре от имотите, когато става въпрос за историческа доходност, тъй като носят средно по 2.7% на година.

Ако въпросът за най-добрата инвестиция в следващите 10 години се изчерпваше само с тази статистика, то анализът би трябвало да спре дотук с извода, че повечето американци просто ще сбъркат, избирайки недвижмите имоти. Оказва се обаче, че тези числа не казват цялата истина, смята Марк Хълбърт.

Причината е, че акциите и облигациите в момента са толкова надценени, че не само е възможно, но е и доста вероятно недвижимите имоти да се преставят доста по-добре от тях в следващите десет години.

10-годишните облигации, например, в момента носят доходност от 2.1%, която надхвърля очакваната средна годишна инфлация за следващото десетилетие само с 0.3 процентни пункта. А ако индексът на потребителските цени регистрира по-силен ръст от очакваното, облигационната доходност би била още по-ниска.

Прогнозите за движението на цените на акциите през следващите 10 години са още по-трудни, тъй като факторите, които оказват влияние върху тях, са доста повече на брой. Но според повечето критерии за оценка на пазара, в момента той е доста надценен.

Средният коефициент P/E (съотношението цена/печалба на акция) на компаниите от широкия индекс S&P 500 е малко под 22 при средна историческа стойност за последните 100 години от около 15. Тоест, към момента съотношението е с близо 40% над средното си равнище в дългосрочен план.

Това означава, че е много вероятно акциите, както и облигациите, през следващото десетилетие да донесат доста по-ниска доходност от тази, която е характерна за тях в исторически план. Въпросът е колко по-ниска?

Марк Хълбърт цитира анализ на консултантската компания Research Affiliates, според който в следващите 10 години S&P 500 ще генерира реална възвръщаемост от 0.5% годишно (включвайки и дивидентите), а облигациите ще носят отрицателна доходност от -0.7 на сто.

Бостънската инвестиционна компания GMO наскоро публикува 7-годишна прогноза, според която в периода до 2026 г. и акциите, и облигациите ще носят отрицателна доходност (с приспадане на инфлацията), съответно от -4.2% и -1.1%.

Разбира се, на пазара има компании и анализатори, които са доста по-оптимистично настроени, но все пак анализите на Research Affiliates и GMO показват, че участниците в проучването на Bankrate може би не са чак толкова зле информирани, колкото изглежда на пръв поглед.

Особено ако се вземат предвид и историческите данни за представянето на недвижимите имоти във времена на икономическа криза. Последният пример от 2009 г. беше катастрофален и заради него много хора смятат, че недвижимостите са още по-рискова инвестиция от акциите и облигациите.

Но всъщност той е по-скоро изключение, отколкото правило, пише Марк Хълбърт. По време на всеки „мечи пазар“ на Уолстрийт от 1950 г. насам имотният индекс Case-Shiller е отчитал повишения. А в единствения случай, когато се е понижавал (с изключение на финансовата криза от 2009 г.), спадът е бил с едва 0.4 на сто.

Освен това индексът Case-Shiller е много по-слабо волатилен от борсовите индекси. Измерена чрез стандартното отклонение на годишната възвръщаемост в исторически план, волатилността му и с 40% по-ниска от тази на S&P 500.

Обикновено хората възприемат инвестицията в недвижим имот като по-рискова заради необходимостта от използване на заемен капитал под формата на ипотечен кредит. Но при това положение рискът произтича не от самия актив, а от кредита, необходим за неговото придобиване.

Така че, ако сте сред хората, които очакват сериозен спад на борсовите индекси по някое време в следващото десетилетие, можете спокойно да разгледате имотния пазар като възможна инвестиционна алтернатива, смята Марк Хълбърт.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
По 190 евро за Великден за 17 000 кипърски пенсионери

външна реклама Снимка pixabay Правото на великденските надбавки зависи от общия доход на възрастните хора през миналата година. За домакинство от един човек максималният му размер е 6500 евро. За домакинство от двама души той е 11 000 евро, като е увеличен с над 1000 евро от предишните години, за …

Новини
Преговорите между Левски и Хубчев продължават

външна реклама Преговорите на ръководството в Левски с бившия наставник на първия отбор Петър Хубчев и помощниците му Георги Донков и Левон Апкарян за обезщетенията, които трябва да получат, продължават. Както е известно, те бяха освободени от клуба през миналия юни. Впоследствие те отнесоха въпроса към ФИФА и осъдиха „сините“. …

Новини
Ветераните на Черно море се класираха за финалите на държавното

външна реклама Снимка chernomorepfc.bg Футболните ветерани на Черно море показаха, че още могат. „Моряците“ се класираха за финалите на държавното първенство по футбол за ветерани. Екс футболистите на “моряците” записаха разгромна победа с 8:1 срещу “Светкавица” в Търговище във финала за Зона Североизток. Хеттрик за успеха реализира Влади Гочев, на …