Коя е единствената страна с банкнота от $7?

Новини

По света има само една държава, където можете да получите и да изхарчите банкнота от седем долара – Фиджи. Ако не сте чували за странната банкнота, не се притеснявайте.

Тя бе създадена едва миналата година и в обращение са пуснати два милиона банкноти. Ниският им брой вече при превръща в мечта за колекционерите и те се продават два пъти по-скъпо от стойността им в интернет.

7-доларовата банкнота бе създадена, за да отбележи успеха на ръгби отбора на Фиджи в Олимпийските игри в Рио през 2016 година. „7“ идва заради по-различните правила, по които се играе спортът – със 7 души във всеки отбор, вместо 15, както и със седем минутни полувремена.

Във Фиджи спортът – и то точно тази разновидност – е доста популярен. Около 10% от населението го играят редовно, а отборът на страната е печелил Световната купа три пъти.

 

Снимка 374821

Източник: Wikimedia

 

От едната страна на банкнотата е снимка на екипа, а от другата на капитана.

Фиджи не е единствената страна, която е пуснала банкнота, за да отбележи спортно събитие или спортист. Наскоро Русия пусна 100 рубли по случай Световното по футбол, а Северна Ирландия си спомня за местната футболна легенда Джордж Бест с банкнота от пет паунда.

 

money.bg

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Галя Димитрова за 30-те млн. раздадени бонуси: Резултатите са рекордни, служителите заслужават

Над 30 милиона лева допълнителни възнаграждения заради постигнати резултати са раздадени в Националната агенция за приходите през миналата година. Материалното стимулиране е на фона на безпрецедентния теч на лични данни от там, предаде bTV. В същото време НАП обжалва глобата от 5 милиона и 100 хиляди лева, наложена им от …

Новини
Фойерверки на торта подпалиха пловдивско заведение на рожден ден

Тръгнал е от фойерверки на тортата снощи в пловдивски клуб, а нощни кадри обиколиха социалните мрежи. Първоначално посетителите помислили, че това е част от програмата на заведението, тъй като светлинната уредба продължила да работи. Едва след като се запалил таванът, всички 520 човека са напуснали обекта, съобщи Канал 3. На …

Новини
Борисов към Нанков: Ако така продължава още два – три месеца“, ще ти позволя да се ожениш

„Страхотна работа, Нанков“, каза премиерът Бойко Борисов на зам.-министър Николай Нанков след като обиколи с джипката си трасето на АМ „Европа“. Припомняме ви, че заедно с Борисов бяха вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на финансите Владислав Горанов, пише novini.bg. Борисов на инспекция с джипката си по АМ „Европа“. „Ами драго …