Коя е единствената страна с банкнота от $7?

Новини

По света има само една държава, където можете да получите и да изхарчите банкнота от седем долара – Фиджи. Ако не сте чували за странната банкнота, не се притеснявайте.

Тя бе създадена едва миналата година и в обращение са пуснати два милиона банкноти. Ниският им брой вече при превръща в мечта за колекционерите и те се продават два пъти по-скъпо от стойността им в интернет.

7-доларовата банкнота бе създадена, за да отбележи успеха на ръгби отбора на Фиджи в Олимпийските игри в Рио през 2016 година. „7“ идва заради по-различните правила, по които се играе спортът – със 7 души във всеки отбор, вместо 15, както и със седем минутни полувремена.

Във Фиджи спортът – и то точно тази разновидност – е доста популярен. Около 10% от населението го играят редовно, а отборът на страната е печелил Световната купа три пъти.

 

Снимка 374821

Източник: Wikimedia

 

От едната страна на банкнотата е снимка на екипа, а от другата на капитана.

Фиджи не е единствената страна, която е пуснала банкнота, за да отбележи спортно събитие или спортист. Наскоро Русия пусна 100 рубли по случай Световното по футбол, а Северна Ирландия си спомня за местната футболна легенда Джордж Бест с банкнота от пет паунда.

 

money.bg

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Румен Петков: Гласуваш за Борисов, получаваш Деската

Сегашният начин на местно самоуправление е извратен. Четвърт от средствата, които стигат до общините, стигат по силата на постановления на Министерския съвет, зад гърба на Народното събрание и обществото и на партиен принцип. Това коментира в Пловдив председателят на ПП АБВ Румен Петков, който подчерта, че в цялата история на …

Новини
Димитър Манолов, КТ „Подкрепа“: Болничните трябва да се плащат в двоен размер

Абсурдно е да се криминализира всеки болничен лист, измамникът е този, който издава фалшивите, а не който ги ползва, казва Димитър Манолов. Всеки път, когато работодателите предлагат да не се плащат първите три дни болнични, аз ще казвам: „Те трябва да се плащат в двоен размер. Тогава хората имат най-големи …

Новини
Тези българи взимат баснословни пенсии, а трикът е в…

източник: Блиц Българите, които са живели и работели в САЩ и получават американска пенсия, са скочили двойно. Според данни от Social Security Administration до август 2019-а това са 701 души, пише БГ ВОЙС. Предишните години бройката им е варирала между 300 и 390 и рядко е достигала малко над 400. …