fbpx

Коя е единствената страна с банкнота от $7?

По света има само една държава, където можете да получите и да изхарчите банкнота от седем долара – Фиджи. Ако не сте чували за странната банкнота, не се притеснявайте.

Тя бе създадена едва миналата година и в обращение са пуснати два милиона банкноти. Ниският им брой вече при превръща в мечта за колекционерите и те се продават два пъти по-скъпо от стойността им в интернет.

7-доларовата банкнота бе създадена, за да отбележи успеха на ръгби отбора на Фиджи в Олимпийските игри в Рио през 2016 година. „7“ идва заради по-различните правила, по които се играе спортът – със 7 души във всеки отбор, вместо 15, както и със седем минутни полувремена.

Във Фиджи спортът – и то точно тази разновидност – е доста популярен. Около 10% от населението го играят редовно, а отборът на страната е печелил Световната купа три пъти.

 

Снимка 374821

Източник: Wikimedia

 

От едната страна на банкнотата е снимка на екипа, а от другата на капитана.

Фиджи не е единствената страна, която е пуснала банкнота, за да отбележи спортно събитие или спортист. Наскоро Русия пусна 100 рубли по случай Световното по футбол, а Северна Ирландия си спомня за местната футболна легенда Джордж Бест с банкнота от пет паунда.

 

money.bg

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!