fbpx

Косово скочи срещу Сърбия: Идеята за „Балкански Шенген“ ще съсипе региона

външна реклама

Косово се обявява категорично против идеята на Сърбия за „балкански Шенген“. Бившият главен преговарящ със Сърбия Едита Тахири заяви пред местната телевизия „Ора нюз“, че предложението на Белград трябва да се разглежда като неоюгославска тенденция, която ще навреди на Балканите и цяла Европа, пише Блиц.

Тя смята, че Балканите не се интересуват и не трябва да се интересуват от обединение и отваряне на границите помежду си, а към Европейския съюз.

„Тази идея не е нова. Това е неоюгославска тенденция и с нея не трябва да се прибързва.

външна реклама

И Албания не трябва да бърза с нея, доколкото съм чула вече е предприела някакви стъпки. С този въпрос ЕС иска да си купи индулгенция, защото е изоставил Западните Балкани и не е бил в състояние да ги присъедини.

Балканският Шенген ще бъде стратегическа грешка, която ще има последици както за Балканите, така и за Европа“, каза Тахири.

Сръбският президент Александър Вучич по време на срещата си с премиерите на Македония и Албания Зоран Заев и Еди Рама обсъди „отстраняването на пречките пред бизнеса и свободното движение на хора, стоки и услуги на Балканите“.

В действителност Сърбия под маската на икономическо сътрудничество се опитва да възстанови позициите си в региона като хегемон, които бяха загубени в резултат на кървавите войни в бивша Югославия през 90-те години на миналия век, уточнява БГНЕС.

От 2017 г. Сърбия води настъпателна външна политика на Балканите. За това свидетелстват многобройните изказвания на президента Александър Вучич и неговия външен министър Ивица Дачич, близък съратник на покойния диктатор Слободан Милошевич.

Първоначално Белград искаше да лансира идеята за митнически съюз и общ пазар в рамките на бивша Югославия. Също така Сърбия, която не е член на Европейския съюз и има големи проблеми да изпълни условията за едно подобно членство, си позволява да дава обещания как ще помогне за европейската перспектива на Македония и Албания.

Осъществяването на идеята за Балкански Шенген фактически ще възстанови икономически Югославия, по-точно Сърбия, ще закрепи нейната доминация в Западните Балкани. Това на свой ред ще даде сили на Белград да продължи с арогантното си поведение към своите близки съседи, от които е откъснала територия и население по време на големите войни от първата половина на ХХ век.

Реализацията на сръбската идея е опасна за всички балкански и европейски държави, защото иска да възроди една мини Югославска империя, този път на икономическа основа, която беше отречена от историята и загина, причинявайки мъка и страдание на милиони хора на нашия полуостров.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
НСИ: Средната работна заплата расте, вече е 1500 лв за март

външна реклама Снимка вихрогон.бг Средната брутна месечна работна заплата за януари 2021 г. е 1 454 лв., за февруари – 1 431 лв., и за март – 1 500 лева. По предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на март 2021 г. …

Новини
1
Сестрата на Саня Борисова се сгоди за жена

външна реклама Снимки профил инстаграм Сестрата на актрисата Саня Борисова, която е по-известна с брака си с режисьора Ники Илиев, не е толкова популярна у нас, но затова пък е доста известна в Дубай, където живее и работи от 10 години. Рене, както я наричат приятелите, работи като модел и …

Новини
Масов бой в заведение в Разлог след направена забележка

външна реклама Кадър видео Нова ТВ Масов бой след скандал е възникнал снощи около 22 часа в заведение в Разлог. На клип, разпространен в социалните мрежи, се вижда как група мъже се нахвърлят върху друга компания. Разменят се силни удари, чупят столове и маси. От пресцентъра на полицията съобщиха, че …