fbpx

Кораб с 230 мигранти чака дипломатическо решение в морето

Корабът „Лайфлайн“, заплашен от конфискуване в Италия, очаква в международни води дипломатическо решение и провизии за намиращите се на борда му около 230 мигранти, съобщи наелата го германска неправителствена организация „Лайфлайн“, цитирана от Франс прес.

Рим изключи възможността да позволи на кораба да влезе в италианско пристанище и заяви, че иска да провери дали националността на кораба съответства на холандската му регистрация, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

„Очакваме дипломатическо решение. Водят се преговори между различни страни“, които може да приемат кораба „Лайфлайн“ и мигрантите, заяви пред АФП Аксел Щаер, представител на организацията в Германия, който отказа да съобщи подробности. Очаква се утре да бъдат получени хранителни припаси, лекарства и завивки от Малта, добави той, пише novini.bg.

външна реклама

Италия обвинява организацията „Лайфлайн“ в действия, противоречащи на международното право, защото е взела на борда си мигранти в момент, когато либийската брегова охрана е била на път да се намеси. Организацията твърди, че се е притекла на помощ на мигранти, изпаднали в затруднено положение. Те са около 230 души, включително 14 жени и 4 деца.

Представителят на „Лайфлайн“ отхвърли обвиненията на Италия, че корабът използва нелегално холандското знаме и увери, че всички документи са в ред. Представителството на Холандия в ЕС от своя страна заяви, че корабът не фигурира в холандските морски регистри.

Петима мигранти загинаха днес край бреговете на Либия и близо 200 бяха спасени при опит да прекосят Средиземно море, съобщи либийската брегова охрана. При първата операция край град Гарабули са били спасени 94 мигранти, включително 9 жени и 3 деца. Петима мигранти от Судан, Нигерия, Чад и Египет са загинали при потъването на надуваемата лодка.

При друга операция в същия район са били спасени 91 мигранти. Общо от сряда насам либийските сили са спасили или върнали 900 мигранти. Те са откарани в центрове за задържане, където очакват да бъдат върнати в родните си страни.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Проверка на факти! Съобщете ни, ако видите неточна информация в текста, за да извъшим проверка – vihrogon2018@gmail.com

Над 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Незабавни статии
Майка остави телефона си да си играе едногодишния й син и стана голяма беля

Кадри: NBC New York Родители разказаха как едногодишното им дете напазарувало от телефона и похарчило близо £1500 за мебели за семейния дом. Майката на момченцето Мадху Кумар от Ню Джърси, САЩ разказа как синът й е закупил мебели от Walmart и е разбрала, чак когато стоките пристигнали пред вратата, съобщава …

Незабавни статии
Ето как хората запълват сами дупките по улиците в Източна Украйна

Снимки Регионален Днепър Ако си мислите, че България е бедна страна трябва да отидете до повечето от бившите страни от СССР. В Украйна брутния вътрешен продукт на глава от населението е около 3 пъти по-нисък от този на българите, а това може да се види и от състоянието на улиците. …

Незабавни статии
Спасители изтърваха ранен човек, докато го спасяват

Кадри видео Киевската спасителна служба Акция за спасяване на ранен човек едва не завърши с фатален край. Спасителите от „Киевската спасителна служба“ изпуснаха ранен мъж, докато го сваляха от покрива на гаража. Пострадалият се опитал да настигне крадци, обрали дома му, наранил крака си при скачане върху гаража. външна реклама …