fbpx

Компютърен алгоритъм взе изпитите за общопрактикуващ лекар с по-добър резултат от хората

Алгоритъмът на британския медицински стартъп Babylon Health показа по-добри резултати от хората при диагностика на заболяванията.

Изкуственият интелект с висока точност отговори на 75% от въпросите в теста, даван на завършващите Британския кралски колеж за общопрактикуващи лекари. Средното ниво на бъдещите медици в този тест е 70%, пише kaldata.com.

Уеб порталът Fast Company съобщи, че ИИ на Babylon Health се справя с медицинските тестове с 5% по-добре от най-добрите завършващи Колежа през последните 5 години. Тренирането на новия ИИ е осъществено с помощта на стандартните учебни материали за подготовка за изпитите.

Babylon Health няма официален лиценз на британските регулаторни органи, но много британци го използват, вместо да посещават лекар. Засега безплатните консултации с чатбота на Fast Company са достъпни за някои градове на Великобритания. Достъп е даден и на жителите от африканската Руанда, където един лекар обслужва 16,6 хиляди души.

След изпита бе проверена и точността на диагностиката на алгоритъма. Оказа се, че ИИ в 80% от случите вярно определя болестта по симптомите. Квалифицираните лекари са точни в от 64 до 94% от случаите. При диагностиката на най-разпространените заболявания точността на програмата е 98%. При хората-лекари този показател е от 52% до 99%.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!