fbpx

Колко пари спечели британското кралско семейство през 2017 г.

реклама

Кралското семейство на Великобритания може да се похвали с доста солидните си банкови сметки.

Документи, публикувани днес, хвърлят нова светлина относно доходите и разходите на кралското семейство за последната финансова година, или с други думи за периода март 2017 – март 2018 г.

Данните разделят доходите и харчовете в широк набор от категории, което прави информацията трудна за анализиране, но от документите става ясно, че има сериозни промени в състоянието на Уилям, Кейт и Хари, пише CNN.

Според един от документите, който проследява финансите на принц Чарлз, бюджетната категория, включваща финансиране за Уилям, Кейт и Хари, записва увеличение от близо 40% – до 5 млн. паунда (6.6 млн. долара).

Трябва обаче да се отбележи, че тази категория включва и „капиталовите разходи”, и спестяванията на Чарлз.

През последните години принц Чарлз и съпругата му Камила са увеличи разходите в категорията с 10%.

Сватбата на Хари и Меган Маркъл предизвика сериозно внимание, но кралското семейство така и не сподели детайли относно разходите, свързани с венчавката.

Друг потенциален повод за горепосоченото увеличение на разходната част може да се търси в това, че Уилям поема повече кралски задължения, което може да е провокирало Чарлз да вдигне финансирането за тези дейности.

 

Чарлз и Камила разчитат на смесица от публични и частни средства, за да финансират живота и работата си. Около 90% от техните доходи идват от частно имущество – херцогство Корнуол, което е създадено през 1337 г. с цел да осигурява доход на наследника на трона.

Херцогството притежава и управлява земи в селски и градски райони, редица острови, както и вили под наем, намиращи се в Уелс и Корнуол.

Новите документи показват, че кралската двойка е изкарала 21.7 млн. паунда (28.6 млн. долара) от имоти през последната фискална година. Това е с 5% повече спрямо предходния фискален период.

Двамата са получили и средства от кралица Елизабет II, които главно са използвани за официални пътувания.

Кралица Елизабет II

реклама

Новите документи отразяват и състоянието на Суверенния грант, който е основният източник на доходи за кралицата.

Той се формира от Имоти на короната – колекция от британски имоти и ферми, които носят стотици милиони британски лири всяка година.

Голяма част от средствата отиват в държавната хазна, но 25% от печалбата се разпределя към кралицата под формата на Суверенен грант. Сумата, натрупаната по този начин, обикновено се ползва като сметка за покриване на разходи по пътувания, сигурност, заплати за персонал и поддръжка на кралските дворци.

Кралското семейство е взело участие в около 3000 официални събития през миналата година, като кралицата е присъствала на над 150 от тях.

Кралица Елизабет II е получила по линия на Суверенния грант 76.1 млн. паунда (100.3 млн. долара) за последната фискална година. Сумата нарасва с цели 78% спрямо предходния период, като се смята, че увеличението е предназначено за реновирането на Бъкингамския дворец.

През настоящата финансова година приходите по това перо се очаква да скочат с нови 8%. Парите, идващи по линия на Суверения грант, са освободени от данъци.

Според документите, домакинството на кралицата отчита допълнителен доход от 17.3 млн. паунда (22.8 млн. долара) през миналата година от услуги, като отдаване под наем на имоти и управление на съоръжения и сгради.

Друг важен източник на приходи за кралицата е херцогство Ланкастър – частни комерсиални, земделски и жилищни имоти, датиращи от 1265 г. Те са генерирали 19.2 млн. паунда (25.3 млн. долара) през предходната фискална година./ money.bg

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Сироп помага да изчистите белите дробове

реклама Снимка pixabay Морковите са полезни с богатото си съдържание на витамини и каротин, но също помагат и за прочистване на дихателните пътища. Безспорна полза имат и срещу редица заболявания, както и за укрепване на сърцето, зъбите, костите, почистват от токсини и подобряват зрението. В комбинация с чист пчелен мед …

Новини
Слави Трифонов пита: Българското правителство наясно ли е кой е новият президент на Щатите

реклама Снимка профил ФБ След няколко часа Джо Байдън ще положи клетва като 46-ият президент на САЩ и Доналд Тръмп вече няма да е президент. Нашите национални телевизии ще имат извънредни предавания, а водещите им отново ще се правят на интелигентни, произнасяйки сто пъти думата „инаугурация“. Но както и да …

Новини
Доц. Андрей Чорбанов: Готови сме с българската ваксина, очакваме разрешение за експерименти

реклама Кадър видео БТВ „Вирусът е фактор на еволюцията, той не е част от живата природа. Той става по-прилепчив, по-адаптиран и по-малко смъртоносен“. Никога досега не е имало такава масова имунизация в световен план. При всяка имунизация има странични реакции. Това каза за bTV доц. Андрей Чорбанов, имунолог от БАН. …