fbpx

Кока-колата на Източния блок е жива! Ето къде да си я поръчате

Въпреки че прилича на тъмна бира, тя всъщност е безалкохолна.

 

Много е вероятно докато сте с Братислава и се тъпчете с любимите на местните хора сладкиши като бухтички с ванилово нишесте и понички с мак в един момент да ви предложат тъмна напитка в пластмасови бутилки. Въпреки че прилича на тъмна бира, тя всъщност е безалкохолна. Нарича се Кофола.

Създадена е през втората половина на 20-и век, когато Чехословакия е сателит на СССР. Направена е като алтернатива на Кока-кола и Пепси, които като западни стоки тогава били твърде скъпи и недостъпни. Напитката се е превърнала в любима за цялата страна и продължава да бъде такава в днешните Чехия и Словакия, пише pochivka.blitz.bg.

 

Сиропът, от който се прави основата на Кофола, е създаден през 50-те години от Зденек Блажек – учен, на когото държавата наредила да измисли алтернатива на американските коли, използвайки съставки, намиращи се в Чехословакия. Получил се сиропът кофо – смес от плодови и билкови екстракти, който служи за основа на Кофола.

Някои исторически сведения сочат, че Блажек и екипът му измислили рецептата за сиропа (която и до днес се пази в тайна) докато експериментирали с начини да се използва отпадният продукт от печенето на кафе. Въпреки че в Кофола има кофеин, тези слухове не се потвърждават.

Напитка все още се сервира наливно в голяма част от баровете и ресторантите на Братислава. Компанията-производител се гордее със своите половин милион последователи във Фейсбук, което я прави една от най-известните марки в Чехия и Словакия в социалната мрежа.

Кофола станала толкова популярна, че нейни имитации започнали да се произвеждат в Словакия. След като пуснали подобна напитка с името Локалка, кръчмите в Братислава почнали да си слагат табелки, че продават оригиналната Кофола. Много е вероятно да чуете тази история по време на туристическа обиколка с водач в града, особено таква, която е фокусирана върху храната. Гидовете често чуват от туристите, че напитката има вкус на Йегермайстер. Чужденците са много изненадани, когато разбират, че всъщност не е алкохолна.

Кофола, обаче, не се възприема като менте на Кока-кола или Пепси, а по-скоро като уникална напитка с лека носталгична нотка, напомняща на времето, когато двата народа са споделяли обща история.

По времето на доминацията на СССР Кока-кола и Пепси можели да се намерят само в притежаваните от държавата магазини „Тузекс“, където цените били силно завишени и стоките можели да се купуват само с купони. Те били издавани от държавата и били като златни билети за луксозни стоки, недостъпни за мнозинството от хората. Много местни момичета, които наричали „Тузекс момичета“, излизали с чужденци, които можели да си позволят такива купони. За безценните хартийки се развъртял невиждан черен пазар през 70-те и 80-те години.

От друга страна, чаша Кофола предлагала евтино и безопасно освежаване.

Кофола съвсем не била единствената алтернатива на популярните американски марки зад Желязната завеса. В Източна Германия имали Вита кола, Куик кола, Кафе кола и още най-малко 14 вида. В Полша имали Поло Кокта, в СССР „Байкал“. Югославската „Кокта“ се продава и днес.

Отличителният билков вкус на Кофола е това, което ѝ носи продължаващия и днес успех. Останалите подобни напитки от ерата на Студената война се доближавали твърде много до оригиналите и, когато Желязната завеса паднала, те не можели да е конкурират с тях на свободния пазар. Кофола е по-малко сладка и доставя съвсем различно удоволствие.

Със сигурност, обаче, популярността ѝ в наши дни се дължи предимно на носталгията. Търсенето ѝ вече излиза извън границите на Чехия и Словакия тъй като много емигранти искат да си я закупят в Западна Европа.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

USA news
Horoscope for Friday, March 29: Your phone should not pick up a sign

Pixabay On March 29, Taurus better not pick up their phone. Here is the horoscope from the Lama: Aries During this day you will find a brother in reason. Or a sister. In other words, you will meet a member of the opposite sex who will think and feel the …

USA news
On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name

On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name On March 29, name day is celebrated by everyone who bears the name Marco. Marko is the ancient Hebrew for wrestler. According to the Latin reading, however, the name is translated as masculine. In the reign of Emperor Constantine the …

error: Content is protected !!