Кои ще бъдат най-големите градове в света през 2100 г.

Новини

Кои ще са най-населените градове в света през 2100 г.? Нека ви издадем една тайна – Ню Йорк дори няма да е сред топ 20, като общо 13 града от Африка ще задминат града в следващите 82 г.

Изследване на Global Cities Institute наскоро ни показа кои ще са най-големите градове в света през 2025, 2050, 2075 и 2100 г. Е, признаваме, че част от тях могат да ви изненадат, пише profit.bg.

Според проучването съвкупното население на 101 от най-големите градове в света ще нарасне от 757 млн. души на 2.3 млрд. души, което представлява тройно увеличение.

През 2100 г. в Лагос (Нигерия) ще живеят общо 88.3 млн. души, докато в столицата на Демократична република Конго Киншаса ще съжителстват 83.5 млн. души.

Последните данни за Лагос сочат, че повече от 2000 души всеки ден се местят там да живеят и работят.

Третата позиция сред най-големите градове в света след 82 г. ще се държи от Дар Ес Салаам (Танзания). Изненадата тук е пълна, тъй като днес градът се обитава от едва 4.4 млн. души, а неофициално – от около 5 млн. души. Ако до 2100 г. там живеят 73.7 млн. души, това ще представлява увеличение от 1588%.

В топ 5 на света ще попаднат още индийските Мумбай и Делхи (67.2 млн. души и 57.3 млн. души). Столицата на Судан (Хартун) ще се нареди шеста с 56.6 млн. души, следвана от столицата на Нигер (Ниамей), където се очаква да заживеят 56.1 млн. души.

С по над 50 млн. души население до 2100 г. ще са още Дака (Бангладеш), Колкота (Индия) и Кабул (Афганистан).

След 82 г. населението на Ню Йорк ще нарасне до 30 млн. души, но това ще е достатъчно за 22-о място, докато Токио ще се нареди на 28-а позиция, а Шанхай, Лос Анжелис и Рио ще са респективно 37-и, 40-и и 41-и.

Според последното подобно проучване от 2010 г. най-големите градове в света днес са Токио, Мексико сити и Мумбай.

Картинката до 2050 г. ще претърпи коренна промяна, като топ 5 ще включва Мумбай, Делхи, Дака (Бангладеш), Киншаса (Конго) и Колката (Индия).

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Кобрата може да се бие за световната титла на „Васил Левски“

Националният стадион „Васил Левски“ е сред вариантите за домакин на битката на Кубрат Пулев за световната титла на IBF, разкрива мениджърът на топ боксьора ни Ивайло Гоцев пред „Тема спорт“. Кобрата се завърна от САЩ, след като постигна 28-ата си победа (14 с нокаут) в 29-ия си мач на професионалния …

Новини
ДПС против скритото увеличение на осигурителната вноска

ДПС категорично не подкрепя идеята анонсирана вчера първият ден на болничния да не се заплаща, пише news.bg. За нас това е скрито увеличение на осигурителната вноска, каза пред медиите в Народното събрание Ерол Мехмед. Не може да се отнемат права на работници, подчерта той. За него се засягат и правата …

Новини
Откриха зеленчуковата градина на Хитлер

Градина, в която някога са се отглеждали пресни зеленчуци за Адолф Хитлер, беше открита сред руините на неговия скандален щаб „Вълчата бърлога” в Полша. Там нацисткият лидер е прекарал по-голямата част от последните години на войната. Строго секретният, силно охраняван бункерен комплекс е използван от нацистите до януари 1945 г., …