Кои ще бъдат най-големите градове в света през 2100 г.

Новини

Кои ще са най-населените градове в света през 2100 г.? Нека ви издадем една тайна – Ню Йорк дори няма да е сред топ 20, като общо 13 града от Африка ще задминат града в следващите 82 г.

Изследване на Global Cities Institute наскоро ни показа кои ще са най-големите градове в света през 2025, 2050, 2075 и 2100 г. Е, признаваме, че част от тях могат да ви изненадат, пише profit.bg.

Според проучването съвкупното население на 101 от най-големите градове в света ще нарасне от 757 млн. души на 2.3 млрд. души, което представлява тройно увеличение.

През 2100 г. в Лагос (Нигерия) ще живеят общо 88.3 млн. души, докато в столицата на Демократична република Конго Киншаса ще съжителстват 83.5 млн. души.

Последните данни за Лагос сочат, че повече от 2000 души всеки ден се местят там да живеят и работят.

Третата позиция сред най-големите градове в света след 82 г. ще се държи от Дар Ес Салаам (Танзания). Изненадата тук е пълна, тъй като днес градът се обитава от едва 4.4 млн. души, а неофициално – от около 5 млн. души. Ако до 2100 г. там живеят 73.7 млн. души, това ще представлява увеличение от 1588%.

В топ 5 на света ще попаднат още индийските Мумбай и Делхи (67.2 млн. души и 57.3 млн. души). Столицата на Судан (Хартун) ще се нареди шеста с 56.6 млн. души, следвана от столицата на Нигер (Ниамей), където се очаква да заживеят 56.1 млн. души.

С по над 50 млн. души население до 2100 г. ще са още Дака (Бангладеш), Колкота (Индия) и Кабул (Афганистан).

След 82 г. населението на Ню Йорк ще нарасне до 30 млн. души, но това ще е достатъчно за 22-о място, докато Токио ще се нареди на 28-а позиция, а Шанхай, Лос Анжелис и Рио ще са респективно 37-и, 40-и и 41-и.

Според последното подобно проучване от 2010 г. най-големите градове в света днес са Токио, Мексико сити и Мумбай.

Картинката до 2050 г. ще претърпи коренна промяна, като топ 5 ще включва Мумбай, Делхи, Дака (Бангладеш), Киншаса (Конго) и Колката (Индия).

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Хороскоп за 28 май: Повишение в работата за Девите, успешен ден за Риби

lamqta.com Овен Много благоприятно време за всякакви оригинални инициативи. Най-успешни ще са мероприятията, имащи за цел колективно благо, а не личен успех или постигане на някаква друга индивидуална изгода. За днес смело може да насрочвате и организирате приятелски срещи, някаква презентация, изложба или конференция. Трябва да си помислите, че при …

Новини
Забраняват рекламата на нездравословни храни със закон

Парламентът прие на второ четене новия Закон за храните. С него се забранява рекламата на продукти, чиито съставки не отговарят на изискванията за здравословно хранене. А онлайн търговията с храни за пръв път се регламентира. „Отговорността за безопасността и качеството според етикетирането на всяка храна остава за оператора. Компетентният орган …

Новини
Тренд: Стартова заплата от 1501-2000 лв. е най-желана

Работещите у нас поставят на предни позиции честността, иновативността и креативността на желания от тях работодател, съобщи Евелина Славкова от агенция „Тренд”, представяйки данни за нагласите и очакванията на кандидатите за работа по време на уебинар, организиран от Съветът на жените в бизнеса в България (СЖББ). Размерът на възнаграждението и …