Климатолог: Ще продължи да има по-голямо отклоняване от климатичните норми

Новини

Източник: БНР

Продължават пороите на Балканите и днес у нас се очакват в пет области на страната. В Европа климатолозите предупредиха тази седмица за големи жеги, във Франция чакат до края на седмицата над 40 градуса, горещо е в Белгия, Германия, Испания и Италия. На какво се дължат тези природни аномалии и какво ни очаква в близките години, обратими ли са климатичните промени, коментира климатологът Антоанета Йотова в предаването „Преди всички“.

Според нея тези проливни извалявания у нас са доста повече и доста по-често отколкото сме ги наблюдавали преди:

„През 2014 година, като че ли тогава за първи път обърнахме най-голямо внимание във Варна, в квартал „Аспарухово“ се случи такова изваляване с големи последствия, включително човешки жертви. Но ако се върнем в личните си спомени назад, ще видим, че стават все по-чести и все по-интензивни на повече места“.

Според климатолога това означава, че климатичните промени стават все по-чести и все по-интензивни на повече места и са изразени не толкова и само чрез високи температури, а чрез екстремни прояви на времето.

Тази гореща вълна, която е в момента в Европа, е всъщност екстремна проява на времето, коментира Йотова. Фокусът според нея не винаги трябва да бъде върху температурите, а върху различните начини, по които климатичната система реагира, за да покаже, че има едно небалансирано нейно проявление.

Климатичните промени са резултат на природни фактори, но не трябва да се неглижира и човешкото участие, което в последните 150-200 години работи в посока на това климатичните промени да са в неблагоприятна за него посока, смята климатологът.

Резултати от изследвания показват, че ще продължи да има по-голямо отклоняване от климатичните норми в едната или в другата посока, каза Антоанета Йотова.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Открихa зaлeжи нa злaтo в грaд Бoр на 180 км от София

Инcтитутът зa рудaрcтвo и мeтaлургия (ИРМ) нa Cърбия и япoнcкият унивeрcитeт „Aкитa” oткрихa зaлeжи нa злaтo в грaд Бoр cлeд 5 гoдини прoучвaтeлни рaбoти. Зaлeжитe ce нaмирaт мeжду грaдoвeтe Бoр, Мaйдaнпeк, Дунaв и Тимoк нa плoщ oт 10 000 кв. км. При изпoлзвaнe нa нaй-дoбрaтa тeхнoлoгия oт тaм мoгaт дa …

Новини
Минималните заплати на учителите ще бъдат увеличени с 18% от догодина

Минималните заплати на учителите ще бъдат увеличени с 18% от 1 януари 2020 г. Това предвиждат промени в наредба от 2017 г. за нормиране и заплащане на труда, предложени от Министерството на образованието, пише Дневник. Предвижда се минималната заплата на педагогическите специалисти (учители, възпитатели, логопеди, психолози, педагогически съветници и др.) …

Новини
Андреа написа на Митко Пайнера: Димитре, славата няма срок на годност

източник: Dnes.bg Снимка: Instagram Сандалът между Андреа и бившият й продуцент инж. Митко Димитров продължава с пълна сила в социалните мрежи. Певицата отново използва своя профил във Facebook, за да се обърне към Димитров и фирмата му Пайнер. „Димитре, Димитре… относно писмото ти. Аз само Теодора Андреева няма как да …