КАТ вече няма да спира камионите в почивни и празнични дни

Новини

www.expert.bg

Нова мярка за контрол на камионите по магистралите. След броени дни – в петък преди голямото пътуване, когато е националният празник, влиза в сила за първи път нов режим, според който КАТ вече няма да спира и отбива тировете, а те сами ще трябва да се самоконтролират. Ако не спазват забраната и навлязат след знака за магистрала и бъдат засечени от патрул, ще следват глоби и строги наказания.

„Ако бъде вменено промяната на водачите тяхната отговорност да бъде вменена на тях, считам, че ще има отрицателен ефект, тъй като за тези неща има и налагане на санкции – 300 лв. глоба, отнемане на управление за 1 месец, спиране на превозното средство за 1 месец”, казва Емил Николов от Съюза на международните превозвачи.

„В България няма паркинги като хората. Просто лоши паркинги. И да има – няма тоалетна, няма вода, не е като на Запад”, коментира Христо Кръстев – шофьор на тежкотоварен автомобил.

„Не казваме, че няма да има контрол. Напротив – контролът ще бъде силен и засилен. Тази заповед е от доста години и досега действащите забрани сме ги обезпечавали с полицейски служители в началото на забраната. Спирали сме тежкотоварните автомобили на паркинг, където е имало, а където няма – сме ги спирали в аварийната лента”. Това заяви комисар Росен Рапчев – началник на отдел „Пътна полиция” в ГДНП пред Нова телевизия.

„Със сигурност промяната няма да е от 1ви март и няма да има рязка промяна. Напротив – всичко ще е по стария метод, ще имаме полицейски патрули във всички участъци, в които е въведена тази забрана. Искаме тя да влезе в сила, в пълен обем, някъде лятото, когато имаме възможност с камери и с технически средства да установяваме този вид транспортни средства“, коментира още той.

Идеята на новата мярка за контрол е тировете да не спират на едно и също място при полицейския пост в началото на магистралата, а шофьорите и техните работодатели предварително да преценят къде ще ги „хване“ забраната и да набележат паркинг, на който да изчакат.

„Когато има забрана, фирмата да си предвиди алтернативен маршрут или паркинги, на които да стоят тези автомобили, защото като падне забраната и те се пускат, се образува дълга колона и става опасно за движението. Идеята е да се разпределят на повече места, а не само където полицаите ги спират“, каза още комисар Росен Рапчев.

По думите му ще има полицейски патрули на всички места, където е въведена тази забрана.

„За предпразничните и последния празничен ден ограничението важи за всички магистрали и някои първокласни пътища“, уточни още Рапчев.

На въпрос как ще се контролират чуждите шофьори, комисар Рапчев отговори: „От доста време работим по една кампания с всички консулски служби в България. Превели сме едни брошури, в които са описани часовете, забраните и каква е мярката, която ще се вземе. На всички ГКПП има такива брошури. Преведени са на 14 езика, има дори и на турски, персийски език”.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Ройтерс: Хиляди искат оставката на българското правителство и главния прокурор

Яростните протести за оставката на правителството влязоха и в международните медии. Агенция ”Ройтерс” публикува няколко обзорни материала, в които се споменява за протести в цялата страна, въпреки че голяма част от медиите (в това число и националните телевизии) пропуснаха да отразят демонстрациите в големи градове като Варна, Бургас, Русе и …

Новини
Борисов: Нищо не ни задържа във властта, освен отговорността, че ще счупят държавата

Това каза премиерът Бойко Борисов във Фейсбук. Включих се само с молба: не проливайте кръв. Протестирайте колкото искате, но пазете полицаите. Оставаме да управляваме само защото щетите сега ще бъдат по-големи, каза още Борисов. „Изсветлихме финансите, банковата система, така, както са мечтали години наред десни поколения. Какво се случи днес? …

Новини
Скучен ден за Везните, приятни изненади за Водолеите

lamqta.com Овен През този ден звездите препоръчват да получите пълно удоволствие от живота, да се отпуснете и просто да плувате по течението. То ще Ви отнесе в правилното направление. Много е важно това течение да изнесе на същото място и Вашия любим човек, защото ще е обидно да се окажете …