Картина, рисувана от изкуствен интелект, е продадена за 432 хил. долара на търг

Новини

www.investor.bg, Снимка: Christie’s
Това е първото такова произведение, предлагано на аукцион

Портрет, нарисуван от изкуствен интелект, достигна цена от 432 500 долара на търг на Christie’s в Ню Йорк, пише Bloomberg.

Картината дори е подписана от автора си: min G max D Ex[log(D(x))] + Ez[log(1-D(G(z)))].

Това е първият път, в който компютърно генерирано произведение на изкуството е предложено за продажба от една от големите аукционни компании.

Картината, наречена “Edmond de Belamy, from La Famile de Belamy”, показва размазан и незавършен избор на мъж. Изложена в красива дървена рамка, тя се очакваше да стигне цена между 7000 и 10 хил. долара. Творбата беше предложена като финален лот на аукциона на Christie’s.

Картината е дело на Obvious Art, базиран в Париж колектив, с помощта на алгоритъм, известен като GAN (Generative Adversarial Network).

“Захранихме системата с данни за 15 хил. портрета, нарисувани между XIV и XX век”, коментират от компанията.

Произведението е предизвикало голямо наддаване от пет страни, което е продължило седем минути, а печелившият е наддавал по телефона, като е пожелал да остане анонимен, твърди говорителка на Christie’s.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Алгафари: Хората са навън заради огромното напрежение и гафовете на правителството

„Аз не смятам, че хората са излезли да протестират срещу корупцията, защото последните над 20 години е нещо нормално и всички го говорим по кръчми и седянки. Досега обаче нямаме реално доказан, който да е корумпиран. Преди много години за кмета тогава на София Стефан Софиянски се твърдеше, че е …

Новини
Австрия забрани пътническите полети от България от 15 до 31 юли

Австрийските власти забраниха от 15 до 31 юли пътническите полети от България и още 9 страни заради разпространението на COVID-19, съобщават ТАСС и БТА. Решението беше публикувано тази нощ с постановление на австрийското министерство на социалните грижи, здравеопазването и защитата на потребителите, съобщава Нова ТВ. С постановлението се забраняват полетите …

Новини
Доц. Андрей Чорбанов: Болниците не са залети с тежко болни с COVID-19

Коментар на ръководителя на департамента по имунология към БАН доц. Андрей Чорбанов “Болниците не са залети с тежко болни с COVID-19. Независимо от доста високия брой позитивни пациенти няма тежко болни в болници”. Това заяви ръководителят на департамента по имунология към БАН доц. Андрей Чорбанов в студиото на „Здравей, България” …