Канадци очакват 100 млн. долара печалба от добив на злато край Кърджали

Новини
4

източник: Капитал, снимка: Надежда Чипева

Общо 129 млн. канадски долара (99 млн. щатски долара) печалба ще донесе разработването на златодобивния проект „Розино“ край Кърджали. Това става ясно от предварителната икономическа оценка, направена от канадската компания Velocity Minerals, която е партньор на „Горубсо – Кърджали“, пише „Капитал“. Според споразумението между двете дружества в близките седмици пълният доклад ще бъде предоставен на българската компания, с което Velocity ще придобие 70% от новия проект.

Предварителната икономическа оценка е направена на база очаквания находището да бъде разработвано по открит способ. Рудата ще бъде преработвана на два етапа – до концентрат в обогатителна фабрика на мястото на добива и последваща преработка във фабриката на „Горубсо – Кърджали“ в града, който се намира на 85 км. Крайният продукт ще бъде злато доре.

Финансовият модел показва, че нетната настояща стойност на проекта, т.е. стойността, която ще създаде инвестицията, е в размер на 129 млн. канадски долара. Вътрешната норма на възвращаемост се очаква да бъде 33.1%. Годишно от находището ще се произвеждат 65 хил. тр.у. злато, като максималното годишно производство може да достигне 78 хил. тр.у. Капиталовите разходи ще бъдат в размер на 97.6 млн. канадски долара. Изчисленията са направени при очаквания мината да работи шест години, като за целия период ще бъдат произведени общо 365 хил. тр.у. злато доре. Според Velocity обаче в района на „Розино“ има значителен потенциал да бъдат открити допълнителни запаси, което ще удължи живота на проекта.

Участък „Розино“ е част от площта „Тинтява“. Правата за проучване бяха предоставени през миналата година за срок от три години на дружеството „Тинтява експлорейшън“, чийто едноличен собственик е „Горубсо – Кърджали“. Самата „Тинтява експлорейшън“ е регистрирана през 2017 г. с 50 хил. лв. капитал и предмет на дейност търсене, проучване, добив и преработка на полиметални руди.

Канадската Velocity има изключително право да придобие 70% от проекта „Тинтява“, след като предостави на собственика „Горубсо – Кърджали“ доклада за предварителна икономическа оценка, което се очаква да стане в близките седмици. Работата по „Розино“ представлява важна първа стъпка от стратегията на Velocity за проучване и разработване на множество сателитни находища и преработката на суровината в завода на „Горубсо“ в Кърджали, посочват от канадската компания. Дружеството в момента приключва процедурите по дю дилиджънс на други площи в района с намерение да получи 70% от тях чрез допълнителни споразумения с българския партньор.

Мажоритарен собственик на „Горубсо – Кърджали“ с 89.35% е дружеството „Галенит“, в което от своя страна 50.53% държи изпълнителният директор и на двете предприятия Живка Ковачева. Останалите акции също са разпределени между физически лица.

loading...

Ами, някои ще спечелят, ама в Кърджали ,може и да им отровят водата…

Ma kak moje takova predatelstvo!? Ta nima nie nemame bulgarska kompania da izvlicha zlatoto za sobstvena pechalba za Bulgaria!? Koshtumstvo!!!

..ДО ТУК почти Добре,..НО НЕ СА ЛИ МАЛКО % . ЩЕ СЕ ОБОГАТЯВА ..ТУК….отрови и химии ПАК тук…А ЗА тях НЕТНА ПЕЧАЛБА…..ТРЯБВА ПОНЕ 51% на 49..ЗА НАС…ПАК НЯКАКВА ДАЛАВЕРА или СЛАБО ДОГОВАРЯНЕ…..

4 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Цветомир Найденов: Комисията по хазарта е купена от 20 години

Снимка: sportal.bg Собственикът на Ефбет заяви за БНР, че дълги години Комисията по хазарта е действала в полза на бизнесмена Васил Божков.   „Не виждам кой ще застане срещу Васил Божков и ще каже – пич ти не си платил над 400 млн. Знам следното – Законът за хазарта е …

Новини
Една четвърт от моловете затварят до 5 години

Хиляди магазини в САЩ затвориха врати през последните години, главно поради промяна в потребителските нужди и навици, пише Business Insider, цитирано от Профит бг. Основната причина за залеза на моловете е онлайн търговията, като през изминалата година приходите от този вид дейност изпревариха тези от физическите магазини. Между 2007 и …

Новини
Сеизмологът предрекъл труса в петък в Турция, очаква нов

Ново силно земетресение може да удари Турция след труса, който стана в петък, прогнозира турският сеизмолог проф. д-р Наджи Гьорюр. Земетресението разтърсило източната провинция Елязъг в петък беше с магнитуд 6,8 по Рихтер и доведе значителни разрушения, най-малко 35 загинали, над 1600 ранени, а близо 35 000 души бяха принудени …