Канадци очакват 100 млн. долара печалба от добив на злато край Кърджали

Новини
4

източник: Капитал, снимка: Надежда Чипева

Общо 129 млн. канадски долара (99 млн. щатски долара) печалба ще донесе разработването на златодобивния проект „Розино“ край Кърджали. Това става ясно от предварителната икономическа оценка, направена от канадската компания Velocity Minerals, която е партньор на „Горубсо – Кърджали“, пише „Капитал“. Според споразумението между двете дружества в близките седмици пълният доклад ще бъде предоставен на българската компания, с което Velocity ще придобие 70% от новия проект.

Предварителната икономическа оценка е направена на база очаквания находището да бъде разработвано по открит способ. Рудата ще бъде преработвана на два етапа – до концентрат в обогатителна фабрика на мястото на добива и последваща преработка във фабриката на „Горубсо – Кърджали“ в града, който се намира на 85 км. Крайният продукт ще бъде злато доре.

Финансовият модел показва, че нетната настояща стойност на проекта, т.е. стойността, която ще създаде инвестицията, е в размер на 129 млн. канадски долара. Вътрешната норма на възвращаемост се очаква да бъде 33.1%. Годишно от находището ще се произвеждат 65 хил. тр.у. злато, като максималното годишно производство може да достигне 78 хил. тр.у. Капиталовите разходи ще бъдат в размер на 97.6 млн. канадски долара. Изчисленията са направени при очаквания мината да работи шест години, като за целия период ще бъдат произведени общо 365 хил. тр.у. злато доре. Според Velocity обаче в района на „Розино“ има значителен потенциал да бъдат открити допълнителни запаси, което ще удължи живота на проекта.

Участък „Розино“ е част от площта „Тинтява“. Правата за проучване бяха предоставени през миналата година за срок от три години на дружеството „Тинтява експлорейшън“, чийто едноличен собственик е „Горубсо – Кърджали“. Самата „Тинтява експлорейшън“ е регистрирана през 2017 г. с 50 хил. лв. капитал и предмет на дейност търсене, проучване, добив и преработка на полиметални руди.

Канадската Velocity има изключително право да придобие 70% от проекта „Тинтява“, след като предостави на собственика „Горубсо – Кърджали“ доклада за предварителна икономическа оценка, което се очаква да стане в близките седмици. Работата по „Розино“ представлява важна първа стъпка от стратегията на Velocity за проучване и разработване на множество сателитни находища и преработката на суровината в завода на „Горубсо“ в Кърджали, посочват от канадската компания. Дружеството в момента приключва процедурите по дю дилиджънс на други площи в района с намерение да получи 70% от тях чрез допълнителни споразумения с българския партньор.

Мажоритарен собственик на „Горубсо – Кърджали“ с 89.35% е дружеството „Галенит“, в което от своя страна 50.53% държи изпълнителният директор и на двете предприятия Живка Ковачева. Останалите акции също са разпределени между физически лица.

loading...

Ами, някои ще спечелят, ама в Кърджали ,може и да им отровят водата…

Ma kak moje takova predatelstvo!? Ta nima nie nemame bulgarska kompania da izvlicha zlatoto za sobstvena pechalba za Bulgaria!? Koshtumstvo!!!

..ДО ТУК почти Добре,..НО НЕ СА ЛИ МАЛКО % . ЩЕ СЕ ОБОГАТЯВА ..ТУК….отрови и химии ПАК тук…А ЗА тях НЕТНА ПЕЧАЛБА…..ТРЯБВА ПОНЕ 51% на 49..ЗА НАС…ПАК НЯКАКВА ДАЛАВЕРА или СЛАБО ДОГОВАРЯНЕ…..

4 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Разследване на NOVA: Кардиолог поставя стентове на здрави сърца, получава заплата от 57 000 лв.

Медикът работи в областната болница в Пазарджик На фона на протестите на медицинските специалисти заради ниското заплащане, оказва се, че кардиолог в областната болница в Пазарджик е получил заплата от 57 000 лева за януари. За последващите месеци възнаграждението му също е приблизително такова. Това показа разследване на Васил Иванов …

Новини
Регион в Южна Италия предлага 25 хил. евро, за да заживееш там

Само който не е пътувал до Южна Италия, само той не знае колко силно е понякога желанието да се заселиш из дивата красота и вкусотия на този район. В една от областите му се открива възможност човек не просто да се възползва от гостоприемството му, но дори да получи общо …

Новини
Не е за вярване! Какво пазят денонощно в двора на наше училище

Професионалната гимназия по електроника във Велико Търново се издържа от трюфели, съобщи Нова тв. В двора на училището преди 3 месеца се появили трюфели, сега има 2 кучета, които ги пазят. Министерството на образованието одобрило проект и от т.г. два екоклуба от училището ще се занимават с това. През ноември …