От историята на автомобилизма: Ето как се е появила първата регистрационна табела

Новини

razgradnews.net

В днешно време регистрационните номера са изключително важен елемент от документацията на всеки един автомобил.

Колите нямат право да се движат по пътищата без номер, а липсата му води до сериозни санкции.

Началото на регистрацията на колите и свързаните с тях номера е поставено от полицията в Париж през 1893 година, като целта е пределно практична – да се знае кой коя кола кара и от кого да се търси отговорност при инцидент или катастрофа.

През 1901 година системата на регистрационните табели обхваща цяла Франция, което е показателно за ръста на бройката автомобилите в края на XIX в страната. В началото поставянето на регистрационния номер е било задължение на собственика/водача на колата, като единственото изискване е било той да е постоянно видим. Три години по-късно същите правила влизат в сила и в Германия.

В интерес на истината обаче първото национално използване на регистрационни номера на автомобилите налага Холандия – през 1898 година.

В Щатите първите регистрационни номера на колите се появяват през 1901 година, след като губернаторът на щата Ню Йорк Бенджамин Одел-младши подписва закон, който изисква изписването на инициалите на собственика на колата на номера и регистрирането на колата в кметството. Две години по-късно се появява изискването номерата да са с черни цифри на бял фон.

Пак през 1903 година Масачузетс става първият щат, който започва да издава регистрационни номера и изземва инициативата от собствениците на автомобилите. След това другите щати бързо последват това решение. През 1931 година в Пенсилвания се появяват и първите „персонализирани” регистрационни номера, като става въпрос за изписване на инициалите на собственика заедно с комбинацията цифри, дадена от щата.

Стандартизацията на размерите на номерата, както и какво да пише на тях и как да бъдат разположени буквите и цифрите обаче започва едва през 50-те години на миналия век. До днес са се наложили три основни стандарта. В Европа държавите предпочитат размери на номерата 520 на 110 или 120 милиметра, в САЩ по-голямата от щатите издават номера с размери 305 на 152 или 160 мм, а в Австралия и Азия масово се използват табели с размери 372 на 135 мм.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Мениджърът на Джошуа зарадва Кобрата! Задава се големия мач

Кубрат Пулев може много скоро да осъществи мечтата си и да излезе срещу Антъни Джошуа в мач за световната титла. Британецът е притежател на коланите на IBF, WBA и WBO, а българинът е претендент за първия, пише Блиц.  Джошуа ще се изправи срещу Анди Руис в Ню Йорк на 1 …

Новини
ЦИК с информация за гласоподавателите у нас и в чужбина

Централната избирателна комисия (ЦИК) информира, че в изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 г. участие ще вземат 13 партии и 8 коалиции, регистрирали кандидатски листи, както и 6 независими кандидати. Общият брой на избирателните секции в страната по предварителен списък е 11 661, …

Новини
Прости, но ефикасни средства срещу изпотяване на краката

При топло време краката в затворените обувки се изпотяват и е възможно да отделят лоша миризма. Това се дължи на бактериите, които се размножават по-бързо при топлина и влага. На пазара се предлагат различни продукти за справяне с проблема, но е добре да знаете кои са по-ефикасните. Търсете стелки, които …

Inline
Inline