Как най-бързо да затоплим купето на автомобила през зимата

Новини
1

Необходимостта да се затопля през зимата купето на автомобила с неговите ледени седалки и заскрежено кормило разваля настроението на безброй шофьори рано сутринта. Но има няколко способа тези мъки да бъдат съкратени.

Има няколко техники, които помагат значително да се ускори затоплянето на салона на автомобила след пренощуването на студа. Първата от тях е веднага след стартирането на двигателя да тръгнете за където ще пътувате.

Тази опция обаче не подхожда на всички и на всяка ситуация. Мнозина предпочитат да не натоварват двигателя и трансмисията „на студено“ и да загреят колата на празен ход на двигателя.

Какво да направите тогава, ако искате вътре в колата да стане топло възможно най-бързо. Основният източник на топлина в колата, както се знае, е „печката“. Но за да се затопли колкото е възможно по-бързо салона, тя трябва да бъде разумно и грамотно използвана.

Първо, климатичната система на автомобила трябва да се превключи в режим „рециркулация“ – така че да не загрява ледения външен въздух, а вече леко затопления от купето. Благодарение на това атмосферата в автомобила ще достигне комфортна температура много по-бързо.

В този режим, обаче, се увеличава вероятността за запотяване на стъклата на колата, защото влагата, издишана от човек, няма да излезе навън, а ще циркулира в затворен кръг. Но това, изобщо не е толкова страшно в сравнение със студа навън. Освен това влагата бързо ще изчезне – веднага след като по-късно превключите климатика към затопляне на постъпващия отвън въздух.

Но само с „печката“ ресурсите за отоплението на купето не се изчерпват. Не забравяйте, че системите за отопление на седалките, волана и стъклата (отзад и отпред) също са доста сериозни източници на топлина. Разбира се, по отношение на ефективността на отоплението с двигателя, те, дори събрани всички заедно, не са му равни, но също допринасят значително за борбата срещу студа. Затова ги включвайте без да се бавите.

avto.blitz.bg

loading...
1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Френски замък от 13 век посреща своите 27 000 собственици

Старинен замък в Югозападна Франция получи коледна премяна, а неговите 27 000 собственици са поканени за празниците. Замъкът събира своите спасители и горди собственици за Коледа. Преди две години организацията за реставрация на културни паметници – „Дартанян“, започва необичайна инициатива и обявява за продан рушащия се френски замък от 13 …

Новини
„Meteo Balkans“: Новата седмица ще донесе застудяване и валежи от сняг

Новата седмица ще ни донесе застудяване и вероятно валежи от сняг, прогнозира „Meteo Balkans“. Нови валежи от дъжд и възможни снеговалежи очакваме към 11-13 декември 2019 г. По-значителни ще са валежите над Гърция, Македония и Южна България, очакваните количества за период от 24 часа ще са между 40-60 л/в.м. Над 1300 …

Новини
Гърция дава по 700 евро на бедни и безработни

Гърция отпуска еднократна помощ от 700 евро за безработни и хора с ниски доходи. Социалната мярка важи и за чужденците, включително за българите, които отговарят на условията и живеят в страната поне 10 години, предава БНР. По 700 евро еднократна помощ получават социално слабите семейства в Гърция, информират от финансовото …