Как да съчетаете работата на смени и качествения живот

Новини

www.expert.bg

Не е тайна, че работата на смени може да повлияе върху физическото и емоционалното ви състояние. В сферите, които изискват 24-часови услуги, често се случва служителите да работят по 12 часа. С течение на времето хобитата, които някога сте имали, остават далечен спомен, чакайки „повече свободно време”, а преработването може да застраши психическото ви здраве. Промяната на начина ви на живот е предизвикателство, но постижимо. Подобно на повечето други неща в съвременния свят, това е акт на равновесие, който наистина влияе върху качеството на живот. Ето няколко трика как да подобрите сегашното си положение.

Ограничете времето в социалните медии

Когато работите по много часове дневно, може да ви е трудно да се откажете от социалните медии – все пак, те поддържат връзката ви с „външния“ свят. Но дигиталната реалност винаги ще бъде там, затова се постарайте да се свържете повече с реалността. Ако имате 10 минути почивка, обадете се на близък приятел или дори на баба си, вместо да скролвате по екрана. Психолозите твърдят, че прекаляването със социални медии изчерпва страшно много психически, а накрая ви остава чувство на самота и несподеленост.

Инвестирайте в „очна възглавница”

Оказва се, че успешният ви ден не зависи изобщо от сутрешната доза кофеин, а от нощния сън, който е жизненоважен. Ако не сте се наспали добре, може да се чувствате неразположени, уморени и раздразнителни. Очната възглавница е чудесен избор за онези от вас, които имат нестабилен сън, тъй като етеричните масла, вложени в копринената тъкан, могат да помогнат за облекчаване на напрежението.

Отделете си час само за вас

Когато си помислим, че денонощието е 24 часа, това изглежда като наистина много време. Но имайки предвид дългия работен ден, пътуването до офиса, останалите ежедневни задължения и евентуално времето за сън, всъщност 24 часа не стигат за нищо съществено. Но прекарването на един час със себе си може да промени цялостно качеството ви на живот. Независимо дали става въпрос за четене на книга, готвене, каране на колело, това е време, което трябва да изразходвате „егоистично”.

Създайте си рутина

Неслучайно всички педиатри препоръчват бебетата да имат строг дневен режим – това дава сигурност и емоционална стабилност. Когато знаете кое след кое следва, мозъкът функционира логически и избягвате стресовите фактори. Затова ви препоръчваме да се придържате към определен ритъм на живот – ако обикновено ставате в 7 за работа, не допускайте през уикенда да спите до 11, например. Това не само, че ще „пропилее” почивните ви дни, но и началото на седмицата ще е катастрофално.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Цар Киро продава сарая си в центъра на Пловдив! Вижте го отвътре

Невзрачната сграда на пъпа на Пловдив, която стана известна покрай собственика си – Кирил Рашков, се продава, научи TrafficNews. Всъщност фасадата на сградата лъже и крие от очите на пешеходците палат от червен гранит, сив гранит и оникс. Одаята на последния етаж пък съхранява „царските“ престоли на Цар Киро и …

Новини
Meteo Balkans: До +40 градуса в някои райони в пика на горещата вълна

Високи температури и малко валежи в България от следващата седмица! До +40 градуса очакваме в някой райони, когато ще бъде пикът на горещата вълна, която в момента тормози жителите на Франция, Германия, Испания и вдигна температурите до рекордните +41 за Франкфурт, Германия! Горещата вълна ще отслабне съвсем леко докато достигне …

Новини
Рибари алармират: Морето се разбушува, големи приливни вълни достигат до брега в Бургаско!

Духа много силен северен вятър и вдига голяма приливна вълна. Нивото в канала до хижите, откъдето пускаме лодките си за риболов, се е покачило с половин метър. Времето е опасно за малки плавателни съдове. За това предупредиха рибарите от селището Ченгене скеле край Бургас. Силен вятър накара морето да се …

Inline
Inline