Как да съчетаете работата на смени и качествения живот

Новини

www.expert.bg

Не е тайна, че работата на смени може да повлияе върху физическото и емоционалното ви състояние. В сферите, които изискват 24-часови услуги, често се случва служителите да работят по 12 часа. С течение на времето хобитата, които някога сте имали, остават далечен спомен, чакайки „повече свободно време”, а преработването може да застраши психическото ви здраве. Промяната на начина ви на живот е предизвикателство, но постижимо. Подобно на повечето други неща в съвременния свят, това е акт на равновесие, който наистина влияе върху качеството на живот. Ето няколко трика как да подобрите сегашното си положение.

Ограничете времето в социалните медии

Когато работите по много часове дневно, може да ви е трудно да се откажете от социалните медии – все пак, те поддържат връзката ви с „външния“ свят. Но дигиталната реалност винаги ще бъде там, затова се постарайте да се свържете повече с реалността. Ако имате 10 минути почивка, обадете се на близък приятел или дори на баба си, вместо да скролвате по екрана. Психолозите твърдят, че прекаляването със социални медии изчерпва страшно много психически, а накрая ви остава чувство на самота и несподеленост.

Инвестирайте в „очна възглавница”

Оказва се, че успешният ви ден не зависи изобщо от сутрешната доза кофеин, а от нощния сън, който е жизненоважен. Ако не сте се наспали добре, може да се чувствате неразположени, уморени и раздразнителни. Очната възглавница е чудесен избор за онези от вас, които имат нестабилен сън, тъй като етеричните масла, вложени в копринената тъкан, могат да помогнат за облекчаване на напрежението.

Отделете си час само за вас

Когато си помислим, че денонощието е 24 часа, това изглежда като наистина много време. Но имайки предвид дългия работен ден, пътуването до офиса, останалите ежедневни задължения и евентуално времето за сън, всъщност 24 часа не стигат за нищо съществено. Но прекарването на един час със себе си може да промени цялостно качеството ви на живот. Независимо дали става въпрос за четене на книга, готвене, каране на колело, това е време, което трябва да изразходвате „егоистично”.

Създайте си рутина

Неслучайно всички педиатри препоръчват бебетата да имат строг дневен режим – това дава сигурност и емоционална стабилност. Когато знаете кое след кое следва, мозъкът функционира логически и избягвате стресовите фактори. Затова ви препоръчваме да се придържате към определен ритъм на живот – ако обикновено ставате в 7 за работа, не допускайте през уикенда да спите до 11, например. Това не само, че ще „пропилее” почивните ви дни, но и началото на седмицата ще е катастрофално.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Румен Петков: Гласуваш за Борисов, получаваш Деската

Сегашният начин на местно самоуправление е извратен. Четвърт от средствата, които стигат до общините, стигат по силата на постановления на Министерския съвет, зад гърба на Народното събрание и обществото и на партиен принцип. Това коментира в Пловдив председателят на ПП АБВ Румен Петков, който подчерта, че в цялата история на …

Новини
Димитър Манолов, КТ „Подкрепа“: Болничните трябва да се плащат в двоен размер

Абсурдно е да се криминализира всеки болничен лист, измамникът е този, който издава фалшивите, а не който ги ползва, казва Димитър Манолов. Всеки път, когато работодателите предлагат да не се плащат първите три дни болнични, аз ще казвам: „Те трябва да се плащат в двоен размер. Тогава хората имат най-големи …

Новини
Тези българи взимат баснословни пенсии, а трикът е в…

източник: Блиц Българите, които са живели и работели в САЩ и получават американска пенсия, са скочили двойно. Според данни от Social Security Administration до август 2019-а това са 701 души, пише БГ ВОЙС. Предишните години бройката им е варирала между 300 и 390 и рядко е достигала малко над 400. …