Как да се отървете от главоболието без лекарства?

Новини

Проблемът невинаги налага намесата на лекар и медикаменти

Главоболието е нещо, което засяга голяма част от хората. Често причините за него са много тривиални – дехидратация, погрешно осветление, прекалено взиране в монитора и т. н. Но може проблемът да е по-сериозен.

Ако до момента не сте имали тежки мигрени или други заболявания, които да провокират главоболие, можете да пробвате следните съвети за облекчение в конкретни ситуации преди да посегнете към лекарствата:

1. Студен компрес

Ако имате мигрена, сложете нещо студено на челото си – лед, замразен в плик грах, нещо от хладилника или дори студен душ ще облекчи болката. Поставете компреса за 15 минути и след това го махнете за 15. Повторете още веднъж.

2. Топъл компрес

Ако главоболието ви е в резултат от сериозно напрежение, поставете нещо топло на врата си или в задната част на главата. В случай, че то е причинено от възпаление на синусите, поставете топлото на мястото, което ви боли. Топъл душ също е опция.

3. Освободете напрежението с масаж на скалпа

Причина за главоболието може да е прекалено стегната опашка или кок. Ако подозирате, че това е причината, лесно може да я отстраните като отпуснете косата си и масажирате скалпа. Стягане може да усетите и от прекалено стягащи рамки на очилата. Махнете ги.

4. Намалете светлината

Светлината може да е голям бич за очите и да ви причини главоболие. Ако очите ви са по-чувствителни, изравнете осветлението – пуснете щорите или намалете осветителните тела. Смесването на светлини често ескалира в главоболие. Носете редовно слънчеви очила, когато сте навън.

5. Не дъвчете

Дъвченето и движението на челюстта изострят главоболието.

6. Малко кофеин

Ако главоболието ви е спътник още със ставането, пийте чай или кафе. Кофеинът помага за облекчаване, но с него не трябва да се прекалява, защото тогава има обратен ефект.

7. Пийте вода

Както споменахме, една от често срещаните причини за главоболие е дехидратацията.

8. Консултирайте се със специалист

В случай че тези съвети не оказват влияние върху вашето главоболие, може да имате по-сериозен проблем. При висока интензивност и честота, не чакайте дълго, а се консултирайте с лекар.

Четете още: 8 начина да изглеждате стилно без усилия

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Върнаха карантината и полицейския час в Северна Македония

Ограничения за придвижване въведоха в Северна Македония, където върнаха карантината и частично полицейския час, съобщи bgonair.bg. Вече има и десетки задържани за неспазване на забраната. През уикенда за по-голямата част от страната движението е ограничено още от 16 часа. В забранените часове ще продължат да работят магазините за хранителни стоки, …

Новини
КАТ ще проверявна активно за предпазни колани, каски и детски столчета до 10 юни

Започнаха масови проверки по пътищата заради засиления трафик и зачестилите нарушения. Служителите на реда следят дали има шофьори без предпазни колани, мотористи без каски и хора, които возят децата си без детски столчета в автомобилите си, съобщи Нова телевизия. Само за три дни през изминалата седмица са констатирани около 1000 …

Новини
Рим се надява членките на ЕС да отворят границите си за италианци от 15 юни

Италия се надява другите страни от ЕС да отворят наново границите си за италиански граждани на 15 юни, каза днес италианският външен министър Луиджи ди Майо, цитиран от Ройтерс. „15 юни е важна дата за много наши граждани“, обяви той на пресконференция при посещение в съседна Словения. Словенският министър на …